Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Slovákov čaká náročný rok! Všetko, čo musíte vedieť o štátnom rozpočte: Za tieto zmeny zaplatíme

Peter Kažimír a Robert Fico Zobraziť galériu (2)
Peter Kažimír a Robert Fico (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Zákon roka je na svete. Rozpočet Slovenska na budúci rok včera odobrili svojimi hlasmi poslanci parlamentu. Podľa financmajstra Petra Kažimíra mierime k vyrovnanému rozpočtu. Premiér Fico zase hovorí o jednom z najlepších rozpočtov v EÚ. No od januára si niektorí Slováci siahnu hlbšie do peňaženky. Pozrite sa, za aké zmeny si od nového roka priplatíme.

Medzi piatimi najlepšími

Robert Fico neustále pripomína, že slovenský rozpočet patrí medzi päť najzodpovednejších rozpočtov v EÚ. Rozpočet podľa predsedu vlády počíta aj s veľkými investíciami, ako je napríklad obchvat Bratislavy a tiež s pokračovaním projektu automobilky Jaguar Land Rover pri Nitre. Súčasne má ísť v budúcom roku viac peňazí na údržbu ciest, na nájomné bývanie či na protipovodňovú ochranu.

Víťazom štátneho rozpočtu na rok 2017 je podľa predsedu vlády Roberta Fica rezort školstva. Výdavky na školstvo sa totiž v budúcom roku zvyšujú o 300 miliónov eur. Zároveň sa podľa premiéra, tak ako v septembri tohto roku, zvýšia aj v septembri budúceho roku platy učiteľov o 6 %.

Poslanci schválili zákon roka, deficit má klesnúť na 1,29 % HDP

Základné čísla rozpočtu 2017

Príjmy: 15,4 miliardy eur

Výdavky: 17,4 miliardy eur

Deficit: 2,017 miliardy eur. (1,29 % HDP)

Výsledok hlasovania o rozpočte
Zobraziť galériu (2)
Výsledok hlasovania o rozpočte  (Zdroj: FB/Ministerstvo financií SR)

Za tieto zmeny zákonov si niektorí Slováci priplatia

Vyššie odvody

Od 1. januára 2017 sa zmení maximálna hranica na sociálne odvody. Z 5-násobku (4290 eur) sa zvyšuje na 7-násobok (6181 eur) priemernej mzdy. Od nového roku budú platiť zamestnanci aj živnostníci viac, doteraz to bolo len do sumy 4290 eur. O úplnom zrušení hranice na platenie zdravotných odvodov má hlasovať parlament na budúci rok.

Cigarety

Dane z tabakových výrobkov sa budú zvyšovať. V prepočte každý fajčiar zaplatí na jednu krabičku cigariet približne o desať centov viac. Spotrebné dane by sa mali zvyšovať v dvoch krokoch. Od februára 2017 a od februára 2019. Zákon predpokladá pozitívny vplyv na štátny rozpočet s dodatočným príjmom v rokoch 2017 a 2018 vo výške cez 32 miliónov eur ročne a v rokoch 2019 a 2020 v sume vyše 68 miliónov eur ročne.

Hlavnými cieľmi sú podľa ministerstva financií zvýšenie príjmov štátneho rozpočtu, zabezpečenie rovnováhy medzi daňovými príjmami a cieľmi v oblasti verejného zdravia a zdaňovanie nových tabakových výrobkov.

Operátori, energetika, poisťovne

Podľa zákona osobitný odvod regulovaných subjektov (energetických spoločností, telekomunikačné spoločnosti, zdravotného poistenia či poisťovníctva) zostane v platnosti a jeho sadzba sa zvýši. Od budúceho roku sa zdvojnásobí a postupne bude klesať na súčasnú úroveň. Sadzba sa bude po zdvojnásobení znižovať v dvoch krokoch od roku 2019 a od roku 2021. Zároveň poslanci rozhodli osobitný odvod ponechať v platnosti bez ďalšieho časového obmedzenia.

V súčasnosti je odvod vo výške 0,00363. Od januára sa zvyšuje na dvojnásobok 0,00726 percenta. Odborníci sa zhodujú, že toto zvýšenie spoločnosti pretavia do zvýšených poplatkov.

Neživotné poistky

Poisťovne budú platiť z neživotných poistiek odvod 8 %, čo bude mať za následok zvýšené ceny poistiek. Platenie 8-% odvodu z neživotného poistenia sa má dotknúť len zmlúv uzatvorených po 31. decembri tohto roka.

Viac o téme: FinancieRozpočetDaneOdvodyPeter Kažimír
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu