Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Poslanci prijali zákon roka: Kažimír si verí, vláda ráta so znižovaním deficitu

Poslanci NR SR prijali rozpočet na budúci rok. Zobraziť galériu (3)
Poslanci NR SR prijali rozpočet na budúci rok. (Zdroj: FB/Ministerstvo financií SR)

BRATISLAVA - Deficit verejných financií má v budúcom roku dosiahnuť úroveň 1,29 % hrubého domáceho produktu (HDP). V ďalších rokoch má postupne klesať, v roku 2018 má dosiahnuť úroveň 0,44 % a v roku 2019 sa očakáva rozpočtový prebytok vo výške 0,16 % HDP.

Vyplýva to z návrhu rozpočtu na budúci rok, ktorý dnes 82 hlasmi schválil parlament. Proti bolo 61 zákonodarcov.V absolútnej sume má schodok hospodárenia verejnej správy budúci rok dosiahnuť 2,017 miliardy eur. Hrubý dlh verejnej správy v pomere k HDP bude podľa rozpočtu postupne klesať k úrovni 49,1 % HDP v roku 2019.

Poslanci NR SR prijali
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: FB/Ministerstvo financií SR)

Tak ako v minulých rokoch, aj v tomto návrhu rozpočtu počíta rezort financií s rezervou vo výške 100 miliónov eur. Je určená "na horšie časy", prípadne na financovanie investičných projektov. Časť zdrojov z rezervy by mala ísť aj na zvyšovanie platov zamestnancov v štátnej a verejnej správe.

Poslanci k návrhu rozpočtu schválili aj pozmeňujúce návrhy z parlamentných výborov. Reagujú na prijímané legislatívne opatrenia v oblasti daní a odvodov. Do rozpočtu tak boli zakalkulované nižšie príjmy z odvodu v poisťovníctve, keďže sa odvod v oblasti neživotného poistenia bude vzťahovať len na nové zmluvy uzatvorené po 1. januári 2017. Zároveň sa navýšili príjmy z dôvodu zrušenia maximálneho vymeriavacieho základu pri zdravotných odvodoch a zvýšenia stropu pri sociálnych odvodoch. Zvýšené príjmy boli v pozmeňujúcom návrhu nasmerované do kapitoly zdravotníctva na rekonštrukciu nemocníc (viac ako 70 miliónov eur) a do kapitoly ministerstva práce na realizáciu prijímaných zákonov (takmer 31 miliónov eur).

Poslanci schválili zákon roka, deficit má klesnúť na 1,29 % HDP

Zmeny v rozpočte si vyžiadala novelizácia zákona o sociálnom poistení, kde sa zvyšuje strop na výpočet sociálnych odvodov. Na základe tejto zmeny sa znižuje transfer štátu do Sociálnej poisťovne o takmer 46,6 mil. eur. Zároveň sa po zohľadnení vplyvov na daň z príjmov fyzických osôb a daň z príjmov právnických osôb zvyšujú zdroje kapitoly rezortu práce o 30,7 mil. eur. Z toho na rodičovský príspevok by malo smerovať 9,9 mil. eur a na rozvoj aktívnej politiky trhu práce a zvýšenie zamestnanosti bezmála 20,8 mil. eur. 

Parlament schválil aj pozmeňujúci návrh Juraja Blanára (Smer-SD). V zdravotníctve sa vytvorí rezerva dodatočných 50 miliónov eur, ktoré majú slúžiť na krytie potenciálnych negatívnych vplyvov v sektore. Rozpočet je postavený na prognóze, podľa ktorej v roku 2017 slovenská ekonomika bude rásť 3,5-% tempom. Rezort predpokladá, že negatívny vplyv očakávaného vystúpenia Veľkej Británie z EÚ bude kompenzovať zlepšenie exportnej výkonnosti SR. Investičná aktivita bude podporená výstavbou v automobilovom sektore, ako aj opätovným rastom verejných investícií.

Fico: Víťazom štátneho rozpočtu je školstvo

Víťazom štátneho rozpočtu na rok 2017 je podľa predsedu vlády Roberta Fica (Smer-SD) rezort školstva. Výdavky na školstvo sa totiž v budúcom roku zvyšujú o 300 miliónov eur. Zároveň sa podľa premiéra, tak ako v septembri tohto roku, zvýšia aj v septembri budúceho roku platy učiteľov o 6 %.

"Rovnako ma teší, že v športe medziročne dôjde k nárastu výdavkov o 80 %, čo by sa mohlo výrazne prejaviť tak na infraštruktúre športu, ako aj na podpore jednotlivých športových disciplín," opísal Fico na dnešnej tlačovej konferencii v Národnej rade (NR) SR po tom, čo parlament schválil návrh rozpočtu na rok 2017.

Súčasne má mať podľa premiéra zdravotníctvo v budúcom roku z hľadiska objemu najviac finančných prostriedkov v histórii. "Pokiaľ ide o investície, je to 70 miliónov, ktoré bude môcť použiť minister zdravotníctva na rekonštrukcie a na rôzne vylepšovanie prostredia, s ktorým sa stretávajú pacienti na bežnej báze," doplnil premiér.

Pripomenul tiež, že v rezorte zdravotníctva dochádza k takzvanému "upratovaniu" v duchu filozofie Hodnota za peniaze, kde sa počíta s úsporou takmer 200 miliónov eur. V sociálnych veciach vláda podľa Fica garantuje valorizáciu dôchodkov, tiež viac peňazí pre rodiny s deťmi či pre opatrovateľov, ktorí sa starajú o ťažko chorých.

Rozpočet podľa predsedu vlády počíta aj s veľkými investíciami, ako je napríklad obchvat Bratislavy a tiež s pokračovaním projektu automobilky Jaguar Land Rover pri Nitre. Súčasne má ísť v budúcom roku viac peňazí na údržbu ciest, na nájomné bývanie či na protipovodňovú ochranu. "Aj obrana môže povedať, že má najviac peňazí na obranné výdavky v histórii, takmer jednu miliardu eur,“ dodal Fico. Ráta sa totiž podľa jeho slov aj s výdavkami na boj proti terorizmu.

"Myslím si, že sme veľmi pozorne sledovali aj požiadavky ministerstva spravodlivosti,“ konštatoval Fico. V tomto prípade dochádza podľa neho k nárastu výdavkov na reformu väzenstva a aj na otázky, ktoré sa týkajú bezpečnosti. "Aj ministerstvo kultúry môže konštatovať, že ide viac peňazí na kultúru národnostných menšín. Je to tiež téma, ktorá nás zaujíma, pretože sme veľmi radi, že spolužitie občanov na Slovensku má vysokú kvalitu," opísal premiér.So schváleným rozpočtom je preto spokojný a nemá žiadne pochybnosti, že kritériá na ktorých je postavený a ciele, ktoré obsahuje, budú v roku 2017 naplnené. 

Schválenie rozpočtu ocenil aj minister financií Peter Kažimír (Smer-SD). "Sme na bezpečnej ceste k vyrovnanému hospodáreniu,“ uviedol šéf rezortu financií. Zároveň pripomenul, že sa ministerstvo chce rozprávať o racionálnom využití možnosti investovania do budúcnosti, pretože sa Slovensko blíži k tomu, že už nebude mať eurofondy, napríklad do infraštruktúry. Hovoriť sa teda bude o možnej zmene zákona o dlhovej brzde v prospech investícií do tejto oblasti.

Schválenie rozpočtu na budúci rok privítal aj predseda NR SR Andrej Danko (SNS) a podpredseda parlamentu Béla Bugár (Most-Híd). "Slovensko bude mať jeden z najlepších rozpočtov," konštatoval Danko. Nie každému sa však dá podľa neho všetko splniť. "Dosiahli sme z hľadiska koalície aj z hľadiska Slovenska najlepšie kompromisné riešenie," dodal Bugár.

Školstvo si prilepší o vyše 200 miliónov

Ministerstvo školstva bude v budúcom roku hospodáriť s väčším balíkom peňazí než v tomto roku. Vyplýva to z návrhu rozpočtu na rok 2017, ktorý dnes schválil parlament. Rezort školstva bude mať k dispozícii celkovo sumu približne 1,43 miliardy eur, čo predstavuje oproti roku 2016 nárast približne o 207 miliónov eur (16,9 percenta). Prostriedky zo štátneho rozpočtu predstavujú 1,24 miliardy eur a prostriedky zo štrukturálnych fondov vrátane spolufinancovania zo štátneho rozpočtu sú v sume 191 miliónov eur.

Nárast výdavkov v tejto kapitole štátneho rozpočtu je podľa rezortu financií spôsobený jednak zapracovaním výdavkov na financovanie dopočtu valorizácie platov zamestnancov vrátane regionálneho školstva a vysokých škôl z roku 2016, ale aj šesťpercentným zvýšením platov pedagogických a odborných zamestnancov od 1.9.2016. Ďalším dôvodom navýšenia je systém duálneho vzdelávania, či financovanie športu.

Viac peňazí pôjde z rozpočtu ministerstva do regionálneho školstva, a to takmer 583 miliónov eur. Vlani to bolo približne 499 miliónov eur. Na zvýšení výdavkov sa opäť podieľa zapracovanie dopočtu valorizácie platov zamestnancov regionálneho školstva v roku 2016 a zahrnutia šesťpercentného zvýšenia platov pedagógov od 1.9.2016. Vo výdavkoch na regionálne školstvo sú zahrnuté aj výdavky na financovanie škôl v prírode a lyžiarskych kurzov, ktoré budú realizované aj prostredníctvom kapitoly MV SR, či rozšírenie kapacít v materských školách.

Na verejné vysoké školy pôjde z kapitoly ministerstva školstva 489 miliónov eur. Vlani to bolo 465 miliónov eur. Dôvodom nárastu je opäť zapracovanie dopočtu valorizácie platov zamestnancov verejných vysokých škôl vrátane doktorandov a zvýšenie výdavkov na zvýšenie platov vysokoškolských učiteľov o šesť percent od 1.9.2016.

Viac by mali dostať aj vedci. Verejné výdavky na vedu a techniku v roku 2017 sú vo výške 336 miliónov eur, čo predstavuje nárast oproti schválenému rozpočtu roku 2016 o 20,7 milióna eur (o 6,59 percenta). Viac pôjde do tejto oblasti aj z kapitoly ministerstva školstva, a to 204 miliónov eur, čo predstavuje nárast o 6,25 milióna eur.Z kapitoly ministerstva školstva pôjde na šport takmer 95 miliónov eur, čo je navýšenie o 43,6 milióna eur.

Kažimír dostane 484 miliónov eur

Ministerstvo financií (MF) SR bude mať v budúcom roku k dispozícii viac finančných prostriedkov. Celkové výdavky rezortu sú v budúcom roku rozpočtované v objeme 484 miliónov eur, pričom výdavky by mali dosiahnuť 346 miliónov eur. Zdroje EÚ by mali byť vo výške 103 miliónov eur a príslušné spolufinancovanie zo štátneho rozpočtu by malo dosiahnuť sumu 35,2 milióna eur.

Výdavky kapitoly zo štátneho rozpočtu na rok 2017 tak v porovnaní so schváleným rozpočtom na rok 2016 rastú o 30,7 milióna eur, čo predstavuje zvýšenie o 9,74 %. Vyplýva to z návrhu rozpočtu na budúci rok, ktorý dnes schválil parlament.

Výdavky na finančnú správu by mali v budúcom roku predstavovať 213 miliónov eur, čo predstavuje pokles o 2,92 %. "Od roku 2017 sem patria len výdavky na bežný výkon funkcií finančnej správy, bez výdavkov na prevádzku a rozvoj informačných systémov, ktoré sú rozpočtované v novom medzirezortnom programe Informačné technológie financované zo štátneho rozpočtu," priblížilo ministerstvo. Vývoj výdavkov na túto oblasť ovplyvnil najmä rast osobných výdavkov z dôvodu valorizácie platov v roku 2016 a dorovnanie osobných výdavkov Finančného riaditeľstva (FR) SR do výšky predchádzajúcich rokov, rozpočtovanie výdavkov na rozšírené kompetencie finančnej správy ako orgánu dozoru nad hazardnými hrami vyplývajúce z novely zákona o hazardných hrách a presun výdavkov do medzirezortného programu Informačné technológie financované zo štátneho rozpočtu.

Na financovanie Informačnej spoločnosti a Informačných technológií by malo ísť v budúcom roku 218,6 milióna eur a do inštitucionálnej podpory a kontroly by malo smerovať takmer 52 miliónov eur.

Do rezortu práce pôjde viac peňazí

Rezort práce bude mať v budúcom roku k dispozícii viac prostriedkov. Celkovo bude rezort hospodáriť so sumou 2,25 miliardy eur. Vyplýva to z  rozpočtu na budúci rok, ktorý dnes schválil parlament spolu s pozmeňujúcim návrhom, ktorým sa zvýšili výdavky pre ministerstvo oproti pôvodnému vládnemu návrhu o 30,7 milióna eur.

"Novelizáciou zákona o sociálnom poistení dochádza k pozitívnemu vplyvu na príjmy od ekonomicky aktívnych osôb smerujúce do Sociálnej poisťovne. Vplyvom predmetnej novelizácie dochádza zároveň k nárastu výdavkov poistenia o 25,9 milióna eur. V nadväznosti na uvedené sa v Sociálnej poisťovni znižuje transfer zo štátneho rozpočtu o 46,6 milióna eur," uvádza sa v pozmeňujúcom návrhu. Zároveň sa po zohľadnení vplyvov na daň z príjmov fyzických osôb a daň z príjmov právnických osôb zvyšujú celkové výdavky pre rezort práce. "Z toho v programe sociálna inklúzia sa zvyšujú výdavky na rodičovský príspevok o 9,9 milióna eur a v programe ľudské zdroje sa zvyšujú výdavky na národné programy na rozvoj aktívnej politiky trhu práce a zvýšenie zamestnanosti o sumu  20,8 milióna eur," vyčíslili predkladatelia v schválenom návrhu.

Pre oblasť sociálnej inklúzie má ísť v budúcom roku zo štátneho rozpočtu celkovo 1,8 miliardy eur. Na podprogram, ktorý je zameraný na aktívnu politiku trhu práce, sa rozpočtuje suma 51,7 milióna eur. Výdavky na Národné programy na rozvoj aktívnej politiky trhu práce a zvýšenie zamestnateľnosti sa rozpočtujú vo výške 43,8 milióna eur.

Ministerstvo dopravy si prilepší o viac než 100 miliónov

Ministerstvo dopravy, výstavby a regionálneho rozvoja (MDVRR) SR bude v budúcom roku hospodáriť so sumou 2,15 miliardy eur. To v porovnaní s tohtoročným rozpočtom znamená zvýšenie financií o 109 miliónov eur, čiže o 5,35 %.

Vyplýva to z návrhu rozpočtu na rok 2017 z dielne ministerstva financií, ktorý dnes schválilo plénum Národnej rady (NR) SR. Zvýšenie výdavkov pre rezort dopravy súvisí podľa ministerstva financií s rastom prostriedkov zo zdrojov Európskej únie (EÚ) a spolufinancovania zo štátneho rozpočtu.

Kapitálové výdavky v rezorte dopravy sú pre rok 2017 navrhnuté v sume 269 miliónov eur. V porovnaní so schváleným rozpočtom na rok 2016 sú nižšie o 43 miliónov eur, teda o 13,8 %. "Pokles výdavkov súvisí najmä so znížením kapitálových výdavkov na cestnú a železničnú infraštruktúru, na projekty spolufinancované z prostriedkov EÚ z dôvodu postupného nábehu projektov v rámci tretieho programového obdobia a na dotácie na náhradné nájomné byty," vysvetlil rezort financií v návrhu rozpočtu.

Čo sa týka cestnej a železničnej dopravy, pre ne je v rozpočte na rok 2017 vyčlenená suma vo výške 1,95 miliardy eur. To v porovnaní s tohtoročným rozpočtom predstavuje zvýšenie o 129 miliónov eur, čiže o 7,12 %. "Na tomto zvýšení sa podieľajú prostriedky zo zdrojov EÚ a spolufinancovania," opísal rezort financií.

Na investície realizované Národnou diaľničnou spoločnosťou (NDS) a Slovenskou správou ciest (SSC) mimo eurofondov sa na budúci rok rozpočtujú výdavky v sume 69,8 milióna eur, čo v porovnaní so schváleným rozpočtom roku 2016 predstavuje zvýšenie o 32,5 milióna eur, teda o 87,2 %. Dôvodom je zvýšenie výdavkov pre SSC na prípravu projektov Operačného programu Integrovaná infraštruktúra a na výstavbu ciest.

V oblasti leteckej dopravy sú výdavky v roku 2017 naplánované vo výške jedného milióna eur, čo je rovnaká suma ako v tomto roku. Vodná doprava si však v budúcom roku oproti roku 2016 pohorší. V rozpočte sa pre ňu počíta so sumou 2,7 milióna eur, čo je oproti aktuálnemu roku menej o 5,96 milióna eur, čiže o 68,9 %.

Nižšie financie poputujú aj na podporu rozvoja bývania prostredníctvom poskytovania dotácií. Na rok 2017 sa v rozpočte počíta na tento účel so sumou 108 milióna eur, čo v porovnaní so schváleným rozpočtom roku 2016 predstavuje pokles o 13,6 milióna eur, čiže o 11,2 %. Zároveň klesnú aj výdavky na podporu cestovného ruchu, a to o 32,8 %. Rozpočet na rok 2017 totiž počíta so sumou 7,54 milióna eur, čo je menej o 3,67 milióna eur.

Ministerstvo hospodárstva dostane takmer o 10 miliónov viac

Rezort Ministerstva hospodárstva (MH) SR má v rozpočte na rok 2017 naplánované výdavky vo výške 250,9 milióna eur, ktoré oproti rozpočtu na tento rok vzrastú o 9,42 milióna eur, teda o 3,90 %. Vyplýva to z návrhu zákona o štátnom rozpočte na rok 2017, ktorý dnes schválili poslanci Národnej rady (NR) SR.

Rozpočtové prostriedky kapitoly v návrhu rozpočtu na rok 2017 v sume 151,3 milióna eur oproti schválenému rozpočtu na tento rok klesajú o 8,4 milióna eur, teda o 5,23 %, pričom bežné výdavky klesajú a kapitálové výdavky rastú. 

Bežné transfery rozpočtované v návrhu rozpočtu na rok 2017 v sume 70,6 milióna eur zaznamenali pokles oproti schválenému rozpočtu na rok 2016 o 46,6 %, najmä z dôvodu nerozpočtovania výdavkov na príspevok pre domácnosti za spotrebovaný plyn, medziročného poklesu transferov pre Národný jadrový fond (NJF) z odvodu od prevádzkovateľov prenosovej a distribučnej sústavy a vnútorného presunu časti transferov pre NJF z odvodu od prevádzkovateľov prenosovej a distribučnej sústavy z bežných do kapitálových výdavkov.

Kapitálové výdavky na budúci rok v sume 52,1 milióna eur rastú oproti schválenému rozpočtu na tento rok o 49 miliónov eur, najmä z dôvodu nárastu výdavkov na investičné projekty a vnútorného presunu transferov pre NJF z odvodu od prevádzkovateľov prenosovej a distribučnej sústavy z bežných transferov v prospech kapitálových výdavkov.

 V kapitole MH SR sa na rok 2017 rozpočtujú výdavky EÚ a spolufinancovania v sume 99,6 milióna eur, čo je oproti schválenému rozpočtu na rok 2016 viac o 21,7 %. Výdavky sa rozpočtujú v rámci 3. programového obdobia na roky 2014 až 2020 v rámci Operačného programu Výskum a inovácie a Európskej územnej spolupráce. 

Rezort pôdohospodárstva dostane 1,10 miliardy eur

Kapitola Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka (MPRV) SR má na budúci rok rozpočtované zdroje vo výške 1,10 miliardy eur, v tom rozpočtové prostriedky kapitoly predstavujú sumu 108 miliónov eur. Vyplýva to z rozpočtu na budúci rok, ktorý dnes schválili poslanci Národnej rady (NR) SR.

Výdavky Európskej únie (EÚ) a ich spolufinancovania zo štátneho rozpočtu tvoria sumu 987 miliónov eur. Celkové výdavky kapitoly na rok 2017 sa v porovnaní so schváleným rozpočtom 2016 zvyšujú o 31,1 milióna eur alebo 2,92 %.

Osobné výdavky sa rozpočtujú v sume 39 miliónov eur, čo v porovnaní so schváleným rozpočtom 2016 predstavuje nárast o 11,1 milióna eur alebo 39,6 %. "Uvedenú zmenu ovplyvnila valorizácia miezd z roku 2016," priblížilo ministerstvo.

 Výdavky na tovary a služby na budúci rok predstavujú 34,7 milióna eur. Medziročne sa zvyšujú o 549.000, teda 1,61 %. Uvedený vývoj ovplyvnilo zvýšenie výdavkov rezortu na podporu rozvoja živočíšnej a rastlinnej výroby a zníženie tovarov a služieb o výdavky, ktoré boli v minulých rokoch určené na krytie DPH ako neoprávneného výdavku pri projektoch financovaných z programu Rozvoja vidieka.

Na obranu pôjde viac peňazí

Ministerstvo obrany SR bude v nasledujúcom roku hospodáriť s väčším balíkom peňazí. Pre rezort je v rozpočte na rok 2017 vyčlenená suma takmer 990 miliónov eur. V porovnaní s týmto rokom je to nárast o 109 miliónov eur, čo predstavuje 12,4 percenta. Vyplýva to z rozpočtu na rok 2017, ktorý dnes odobril parlament.

Porastú aj celkové obranné výdavky na rok 2017. Tie budú na úrovni viac ako 998 miliónov eur, čo predstavuje 1,19 percenta hrubého domáceho produktu (HDP). Tento rok bol rozpočtovaný na úrovni 1,10 percenta HDP. Politická dohoda s NATO predpokladá, že členské krajiny Severoatlantickej aliancie majú investovať do obrany dve percentá HDP. Slovensko sa na summite NATO vo Walese v roku 2014 zaviazalo, že do roku 2020 dá na obranu 1,6 percenta HDP.

Z rozpočtu ministerstva pôjde viac do rozvoja obrany, a to viac ako 282 miliónov eur, čo predstavuje medziročne navýšenie o 24,6 percenta. Najviac peňazí pôjde do výzbroje, techniky a materiálu. V rámci rozvoja obrany sú na rok 2017 vyčlenené prostriedky na rozvojové aktivity rezortu, a to najmä na rozvoj výzbroje, techniky a špeciálneho materiálu, na rozvoj centrálnej logistiky a infraštruktúry, nákup dopravných prostriedkov a modernizáciu leteckej techniky, vrátane nákupu vrtuľníkov.

V rámci kapitoly poklesnú výdavky na zahraničné misie a to o 3,58 milióna eur. Štát tak dá na zahraničné operácie v budúcom roku viac ako 29 miliónov eur. K 31. augustu pôsobilo v rámci operácií mimo územia SR 245 vojakov.

Kaliňákov rezort minie viac peňazí

Ministerstvo vnútra (MV) SR minie v budúcom roku viac peňazí. Celkové výdavky kapitoly v roku 2017 oproti schválenému rozpočtu roka 2016 vzrastú o 200,2 milióna eur, čo predstavuje nárast o 9,29 percenta. Vyplýva to z rozpočtu, ktorý dnes schválil parlament.

Nárast výdavkov spôsobí najmä premietnutie valorizácie platov z roku 2016, vyššie rozpočtovanie prostriedkov Európskej únie a prostriedkov na spolufinancovanie v treťom programovom období a nárast výdavkov v oblasti regionálneho školstva.Rovnako tak boli zvýšené výdavky na zabezpečenie obligatórnych zmlúv na dokončenie projektov 2. programového obdobia.

Osobné výdavky sú rozpočtované na rok 2017 v sume 946 mil. eur, čo v porovnaní so schváleným rozpočtom roku 2016 znamená nárast o 72,7 mil. eur, čo predstavuje 8,32 percenta. Dôvodom je najmä zvýšenie osobných výdavkov za účelom premietnutia valorizácie platov z roku 2016, zvýšenie výdavkov o šesť percent pre pedagogických a odborných zamestnancov a zvýšenie osobných výdavkov pre príslušníkov Policajného zboru s cieľom posilnenia spoločenského statusu policajného povolania zvýšením jeho atraktivity.

Výdavky na tovary a služby sa rozpočtujú v sume 285 mil. eur, čo je v porovnaní so schváleným rozpočtom na rok 2016 nárast o 38,5 mil. eur.Výdavky na bežné transfery sa rozpočtujú v sume 988 mil. eur, čo je v porovnaní so schváleným rozpočtom na rok 2016 nárast o 68,8 mil. eur. Dôvodom je vyšší limit výdavkov na programe Výchova a vzdelávanie mládeže, konkrétne na transfery v rámci verejnej správy.

Na kapitálové výdavky sa rozpočtuje suma 53,0 mil. eur, čo je v porovnaní so schváleným rozpočtom na rok 2016 nárast o 4,05 mil. eur, čo predstavuje 8,28 percenta. Dôvodom je navýšenie výdavkov na realizáciu stavieb a rekonštrukcie objektov.

 

Viac o téme: Rozpočet
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu