Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Meteorológovia predpovedajú ďalšiu zmenu: Drastický teplotný skok pred víkendom

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: TASR)

BRATISLAVA – Pripravte sa na teplotný šok. Už o pár dní bude zo snehu vo vyšších polohách len blato. Meteorológovia predpovedajú prudké oteplenie, ktoré môže po ére mrazivo chladných dní prírodu riadne pomýliť. Zo zimy preskočíme opäť do jesene.

Zo štyroch na štrnásť stupňov Celzia! V piatok by mali teploty v Bratislave vystúpiť až na 14 stupňov Celzia, čo predstavuje zhruba 10-stupňový rozdiel v porovnaní s predchádzajúcimi dňami. Dôvodom je vpád teplého a vlhšieho vzduchu od juhozápadu.

FOTO Tomáša (29) zavalila lavína a čakal na smrť: Spoveď o prežití 800 metrového pádu z Lomničáku

Ako dnes zverejnili na Facebooku meteorológovia, uplynulá noc bola maximálne chladná. „Po víkendovom ochladení bola uplynulá noc skutočne najchladnejšia. V horských dolinách a kotlinách teplota, najmä na Spiši, klesla pod -10 stupňov Celzia, pričom napríklad v Osturni veľa nechýbalo až k -15 stupňov Celzia,“ uviedli odborníci.

Pozor na stredajšiu poľadovicu!

Kým sa však oteplí, buďte v strehu. Dnešné nočné teploty by podľa meteorológov mohli v niektorých severných okresoch Slovenska klesnúť až na -15 stupňov Celzia a zajtra ráno môže vodičov na cestách ohrozovať poľadovica.

Na stredu (16. 11.) vydal SHMÚ predbežne výstrahu prvého stupňa pred poľadovicou. Tá platí zatiaľ takmer pre celé Slovensko, s výnimkou niektorých severných a južných okresov východného Slovenska. Výstraha pred poľadovicou platí v daný deň od 02.00 h na západnom Slovensku až po 20.00 h na východnom Slovensku.

Výstraha prvého stupňa pred poľadovicou na stredu
Zobraziť galériu (3)
Výstraha prvého stupňa pred poľadovicou na stredu

Výstraha prvého stupňa pred poľadovicou na štvrtok
Zobraziť galériu (3)
Výstraha prvého stupňa pred poľadovicou na štvrtok

Všetky sledované diaľničné úseky, rýchlostné cesty na území Slovenska, ako aj cesty I., II., a III. triedy by však mali byť zjazdné. Rovnako zjazdné by mali byť aj horské priechody, ktorých povrch vozoviek je suchý až mokrý. Výnimkou je horský priechod Huty, kde sa nachádza vrstva utlačeného snehu do jedného centimetra, a horský priechod Grajnár, kde je kašovitý sneh tiež do jedného centimetra. Informuje o tom webový portál zjazdnost.sk, pričom Slovenská správa ciest pre nízke teploty upozorňuje na možné vytváranie poľadovice na mokrých alebo vlhkých vozovkách.

Viac o téme: Počasie
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu