Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Dôchodcovia čakali na túto správu celý rok: Vypočítajte si, aký veľký darček dostanú na Vianoce

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: thinkstockphotos.com)

BRATISLAVA - Vieme, kto dostane vianočný príspevok a aká je bude jeho výška. Sociálna poisťovňa zverejnila kalkulačku, kde si každý môže overiť to, či finančnú sumu dostane a ako bude vyzerať. Stačí na to pár jednoduchých klikov.

V súvislosti s pripravovanými vianočnými príspevkami v roku 2016 Sociálna poisťovňa pripravila pre dôchodcov pomôcku na výpočet tejto dávky. Kalkulačka na výpočet vianočného príspevku 2016.

Jej použitie je jednoduché. Postupujte podľa týchto krokov:

1. Vpíšte výšku dôchodku alebo výšku jednotlivých dôchodkov, ktoré dotyčný dôchodca poberá. Kalkulačka umožňuje zápis aj v inej mene ako euro a zabezpečí prepočet inej meny na euro (prepočítaná suma dôchodku sa zaokrúhľuje na najbližší eurocent nadol).

2. Po kliknutí na políčko Vypočítať dôchodca ihneď zistí, či mu vianočný príspevok za rok 2016 patrí alebo nepatrí.

3. Ak dôchodcovi vianočný príspevok patrí, kalkulačka mu ukáže sumu vianočného príspevku a jeho prípadné jednorazové zvýšenie.

Dôchodcovia čakali na túto
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: topky)

O príspevok netreba žiadať

Sociálna poisťovňa vyplatí vianočný príspevok v decembri 2016 spolu s dôchodkom automaticky, o vianočný príspevok netreba žiadať. Vyplatí ho tým poberateľom starobného dôchodku, predčasného starobného dôchodku, invalidného dôchodku, pozostalostných dôchodkov (vdovského, vdoveckého, sirotského), sociálneho dôchodku, ktorí majú nárok na výplatu niektorého z dôchodkov za december 2016 v sume najviac 529,80 eur mesačne a majú bydlisko na území Slovenskej republiky.

Suma, ktorá poteší

Maximálna suma vianočného príspevku je 87,26 eur. Najvyšší vianočný príspevok dostanú dôchodcovia, ktorých dôchodok je najviac v sume 198,10 eur mesačne. Poberateľom dôchodku v sume od 198,20 eur do 529,80 eur mesačne patrí vianočný príspevok podľa sumy vyplácaného dôchodku v rozpätí od 87,25 eur do 27,56 eur.

Ak dôchodok alebo úhrn všetkých dôchodkov nepresahuje sumu 396,18 eur mesačne, Sociálna poisťovňa vyplatí aj v roku 2016 vianočný príspevok v sume zvýšenej o jednorazové zvýšenie 12,74 eur. Vianočný príspevok s jednorazovým zvýšením tak bude vyplatený maximálne v sume 100 eur.

Viac o téme: DôchodokSociálna poisťovňaKalkulačka
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu