Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

MAPA samovrážd odhalila alarmujúcu pravdu o Slovensku: Mýtus o severských krajinách pokorený

Samovražednosť mužov v Európe. Zobraziť galériu (4)
Samovražednosť mužov v Európe.

BRATISLAVA – Hoci majú povesť samovrahov najmä obyvatelia severských krajín, štatistiky z niektorých oblastí Európy hovoria v neprospech tejto teórie. Stačí sa pozrieť na údaje Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) z roku 2012 a zmeníte názor na východnú Európu.

Ako odhaľuje mapa na stránke Jakubmarian.com, povesť severských krajín výrazne prekonávajú štáty východne od Slovenska. Vyššiu ročnú samovražednosť na 100-tisíc obyvateľov ako Fínsko má napríklad Poľsko, Ukrajina, Bielorusko, a potom severné krajiny ako Estónsko, Lotyšsko, ktorým dominuje v rekordnom počte samovrážd Litva. Na druhom mieste je Rusko, a potom naše susedné Maďarsko.

Psychiater vyvrátil mýtus, že za socializmu sme žili šťastný život: Počtom samovrážd!

Tvorcom mapy je Jakub Marian, ktorý unifikoval vekové zloženie obyvateľstva jednotlivých krajín, aby boli údaje porovnateľnejšie. Čísla sú len teoretickou veličinou, nie reálnym ukazovateľom – takto by vyzeral počet samovrážd, keby mala každá krajina rovnaké vekové zloženie obyvateľstva.  Pravdepodobnosť spáchania samovraždy sa totiž zvyšuje s vekom, takže miera samovrážd by bola nižšia v krajinách s nižšou priemernou dĺžkou života.

MAPA samovrážd odhalila alarmujúcu
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: jakubmarian.com)

Ďalšou zaujímavosťou je, že takmer vo všetkých krajinách páchajú samovraždy častejšie muži ako ženy. Jedinými výnimkami sú Bangladéš, Čína, Indonézia, Irak a Pakistan. Spodný obrázok ukazuje počet mužov na jednu ženu, ktorí spáchali samovraždu. Z mapy vypláva, že najviac mužských samovrážd v Európe zaznamenáva Poľsko – samovraždu tu pácha osemkrát viac mužov ako žien. Hneď na druhom mieste po Poľsku svieti Slovensko – samovražda je tu 7,4-krát častejšia u mužov oproti ženám. Na treťom mieste je Lotyšsko, kde si muži siahajú na život 7,1-krát častejšie než ženy.

MAPA samovrážd odhalila alarmujúcu
Zobraziť galériu (4)

 

Viac o téme: MapaSamovražednosť
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu