Utorok16. apríl 2024, meniny má Dana, Danica, zajtra Rudolf

Polícia zadržala najznámejšieho slovenského väzňa na úteku: Úkryt Ľubomíra Behana šokuje

Ľubomír Behan bol na úteku od júna tohto roku
Ľubomír Behan bol na úteku od júna tohto roku (Zdroj: Foto: polícia)

PIEŠŤANY - Začiatkom júna bolo celé Slovensko na nohách. Polícia totiž rozbehla intenzívne pátranie po väzňovi Ľubomírovi Behanovi, ktorý utiekol z leopoldovskej väznice. Po dlhých mesiacoch sa ho podarilo zadržať. Od dnešného rána opäť čelí spravodlivosti.

Ľubomír Behana (24) z Piešťan bol pôvodne odsúdený na osem rokov a osem mesiacov pre spáchanie trestného činu ozbrojenej lúpeže. Z leopoldovského väzenia mimo stráženého objektu ušiel počas opravných prác strechy 2. júna tohto roku ráno.  

Polícia po ňom rozbehla okamžite intenzívne pátranie. Dlhé mesiace sa im väzňa nedarilo dolapiť. Až do dnes. "Dnes o 3.35 hodine bol aj na základe operatívnych informácií Zboru väzenskej a justičnej stráže zadržaný príslušníkmi Policajného zboru odsúdený Ľubomír B., ktorý sa dňa 2. júna vzdialil z pracoviska mimo ústavu. Následne bol o 5.45 hodine dodaný do ústavu Leopoldov. Po vykonaní dôkladnej osobnej prehliadky bol odsúdený umiestnený do oddielu s bezpečnostným režimom. Zároveň boli voči jeho osobe zo strany ústavu prijaté primerané bezpečnostné opatrenia," uviedol riaditeľ kancelárie generálneho riaditeľa Zboru väzenskej a justičnej stráže Adrián Baláž.


Prečítajte si aj:

Polícia v plnom nasadení: FOTO Ľubomír ušiel z leopoldovskej väznice, pátra po ňom vrtuľník a psy


Behan sa ukrýval v obci Ostrov pri Piešťanoch v dome svojho otca. Tam mal urobený úkryt v podlahe. Informovala o tom televízia Markíza. K trestu teraz hrozí Behanovi ďalšie obvinenie pre útek. To hrozí aj jeho otcovi za napomáhanie pri úteku. V minulosti bol Ľubomír viackrát trestaný za krádeže a do väzenia sa dostal už ako mladistvý v roku 2008 za viaceré krádeže. Ako väzeň v Leopoldove bol umiestnený v strednom stupni stráženia.  

Behan sa dostal do väzenia pre 30 eur

Okresný súd v Piešťanoch Behanovi vymeral pred dvoma rokmi trest za zločin lúpeže v trvaní osem rokov a osem mesiacov. Behan pritom od svojej obete získal len tridsať eur. Vyplýva to z rozsudku.

K lúpeži, ktorá ho dostala za mreže leopoldovskej väznice, došlo vo februári 2014 v Piešťanoch. Behan vtedy po odchode z herne napadol muža, ktorého bil päsťami do hlavy a pýtal od neho peniaze. Keď ich nedostal, tak vytiahol nôž a svojej obeti ním prechádzal po predlaktí. Prepadnutý muž so zraneniami hlavy a odlomeným zubom potom lupičovi zo strachu o život dal tridsať eur. Behan bol v tom čase v skúšobnej dobe po podmienečnom odsúdení za iný trestný čin. 

Za lúpež môže súd podľa Trestného zákona uložiť trest odňatia slobody v trvaní od sedem do dvanásť rokov. V prípade Behana musel súd po vyhodnotení priťažujúcich okolností a absencii poľahčujúcich okolností použiť sprísnenú sadzbu, pri ktorej je dolná hranica trestu osem rokov a osem mesiacov. Takýto trest mu aj uložil, Behan sa na pojednávaní nezúčastňoval. 

Ministerka spravodlivosti Lucia Žitňanská krátko po úteku väzňa označila túto udalosť za zlyhanie jednotlivcov, nešlo podľa jej vyjadrenia o systémovú chybu. Väzenskí dozorcovia, ktorí mali Behana strážiť počas prác mimo prísne stráženej väznice, podľa generálneho riaditeľa Zboru väzenskej a justičnej stráže Milana Ivana neboli na svojich miestach a neplnili si svoje povinnosti. Prišli o prácu, obvinení zo spáchania trestného činu zatiaľ neboli.

      

 

Viac o téme: VäzeniePolícia Ľubomír Behan
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu