Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Náhoda alebo zámer? Je to ale trapas! Štátny pohreb Kováča bude v deň výročia klérofašistu Tisa!

Zobraziť galériu (3)
(Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Veľký paradox. Exprezidenta Michala Kováča pochovajú v deň neslávneho výročia. Pohreb sa totiž chystajú stanoviť na dátum, kedy sa narodil prezident klérofašistického štátu Jozef Tiso.

Štátneho pohrebu sa zúčastnia okrem najbližšej rodiny pravdepodobne aj politické elity zahraničných štátov. Bude to významná udalosť, keďže samostná Slovenská republika ešte štátny pohreb nezažila. Pohreb sa bude konať na bratislavskom hrade, prezidentskom paláci a v Dóme svätého Martina. V ten deň bude vyhlásený aj štátny smútok.

Tiso má na rukách krv

Paradoxné je, že 13. október pripadá na výročie narodenia iného bývalého slovenského prezidenta. V teň sa totiž narodil Jozef Tiso, katolícky kňaz a hlava slovenského štátu počas druhej svetovej vojny (1939 - 1945). Za jeho vlády sa realizovala deportácia Židov zo Slovenska a po vypuknutí Slovenského národného povstania (SNP) Tiso nevyužil vzniknutú situáciu, ale naďalej zotrval v pozícii nemeckého spojenca.

Tiso spolu s Hitlerom
Zobraziť galériu (3)
Tiso spolu s Hitlerom  (Zdroj: wikipedia/Narodowe Archiwum Cyfrowe)

Jeho režim má na svedomí vyše 60-tisíc vyvezených Židov do koncentračných táborov. Počas V roku 1945 po krátkom pobyte v exile ho vydali československej vláde. Od októbra 1945 ho väznili v Prahe, neskôr v Bratislave. Žaloba ho obvinila z rozbitia ČSR, z podpory nemeckého vojnového úsilia, zo zločinov proti ľudskosti a zo zrady na povstaní.

Pohreb pripravuje štátna komisia

Štátny pohreb zastrešuje vláda. Vláda na mimoriadnom zasadnutí rozhodla o zriadení štátnej komisie na prípravu a zabezpečenie štátneho pohrebu. Sú v nej predstavitelia kancelárie prezidenta, rezortov zahraničných vecí, financií, obrany, vnútra, úradu vlády, verejnoprávnych médií a bratislavskej mestskej časti Staré Mesto. Deň pohrebu prvého slovenského prezidenta však stále nie je oficiálne oznámený. Stanoví ho štátna komisia spolu s členmi rodiny Michala Kováča.

Sučasný prezident Andrej Kiska s Michalom Kováčom
Zobraziť galériu (3)
Sučasný prezident Andrej Kiska s Michalom Kováčom  (Zdroj: TASR)

Poslanci sa na dátume nezhodnú

"To je úplná náhoda a hľadať v tom súvislosť je absurdné," zareagoval pre Topky smerácky poslanec Ľuboš Blaha. "Deň žiadneho pohrebu sa nedá naplánovať podľa ľubovôle. Neviem si predstaviť, že by sa akékoľvek pietne akty robili iba v takých dňoch, kedy sa nenarodil žiaden fašista. Nevidím dôvod sledovať dátumy narodenia Hitlerových spojencov a organizovať podľa toho spoločenský život na Slovensku. Určite by som tieto dve veci nespájal a nehľadal v tom nič nevhodné?" myslí si.

Oveľa kritickejší k výberu dátumu bol poslanec Obyčajných ľudí Jozef Viskupič. "Obávam sa, že historické bezvedomie ľudí, ktorí rozhodli o termíne pohrebu exprezidenta Michala Kováča, neboli schopní odhaliť túto symboliku a historickú súvislosť," reaguje pre Topky. "Prvý štátny pohreb v histórii Slovenska z úcty k odkazu prvého prezidenta mohol byť stanovený citlivejšie," tvrdí a dúfa, že verejnosť si bude pamätať úmrtie Michala Kováča ako deň, kedy sme si spomínali aj na nedožité 80. narodeniny prvého ponovembrového prezidenta Československa Václava Havla.

Za najšťastnejší dátum to nepovažuje ani Juraj Droba zo SaS. "Nepovažujem za najšťastnejšie, že došlo k tejto kolízii termínov. Na všeobecnej úcte, ktorú pán prezident Kováč požíval, to však nijako neuberie. Sám mu pôjdem povedať posledné ďakujem a zbohom," prezradil nám poslanec.

Exprezident Kováč zomrel v stredu (5.10.) vo veku 86 rokov v Nemocnici svätého Michala v Bratislave na zlyhanie srdca. Na Slovensku bude v súvislosti s jeho úmrtím štátny smútok. O jeho vyhlásení, ako aj o príprave štátneho pohrebu bývalého prezidenta rozhodla vláda. Termín štátneho smútku a pohrebu je určený na štvrtok 13. októbra.

Pohreb začne na Bratislavskom hrade

Štátny pohreb prvého prezidenta Slovenskej republiky Michala Kováča sa uskutoční vo štvrtok 13. októbra. V tento deň bude zároveň od 8.00 do 17.00 h štátny smútok. Verejnosť sa bude môcť s Kováčom rozlúčiť na Bratislavskom hrade deň vopred, teda v stredu (12. 10.). Informoval o tom dnes hovorca prezidenta Roman Krpelan.

Prvá časť štátneho pohrebu bude na Bratislavskom hrade. Odtiaľ sa smútočný sprievod spolu s rakvou presunie cez Palisády do Prezidentského paláca. Zádušná svätá omša za zosnulého bývalého prezidenta bude v Dóme svätého Martina. Rodina sa s Kováčom rozlúči na súkromnom obrade na Ondrejskom cintoríne v Bratislave.

Pohreb organizuje štátna komisia, ktorú schválila vláda SR, spolu s členmi exprezidentovej rodiny. V komisii sú zastúpení predstavitelia Kancelárie prezidenta SR, Úradu vlády SR, Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí SR, Ministerstva financií SR, Ministerstva obrany SR, Ministerstva vnútra SR, Rozhlasu a televízie Slovenska, MARIANUM - Pohrebníctva mesta Bratislavy, bratislavskej mestskej časti Staré Mesto. Na čele komisie je riaditeľ odboru protokolu Kancelárie prezidenta SR Tomáš Ferko.

Viac o téme: PrezidentMichal KováčJozef Tiso
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu