Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Slovensku hrozí ďalší štrajk: Do ulíc vyjdú policajti, kto nás ochráni?!

  Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: Miro Vacula)

BRATISLAVA - Slovensko sa zmieta v štrajku učiteľov, všetko sa ale môže zvrhnúť. Hrozí totiž, že sa pridajú všetci štátni zamestnanci vrátane policajtov. Nie sú spokojní s platmi. Koľko chcú a čo nám hrozí?

Zamestnanci štátnej služby a pracujúci vo verejnom záujme stále trvajú na svojich požiadavkách zvýšenia platov. S vládou už rokovali dvakrát, no stále nedosiahli svoje. Uspokojivý výsledok je v nedohľadne a ďalší štrajk na spadnutie.   

Tretie kolo vyjednávania

V stredu sa uskutočnilo na Úrade vlády SR tretie kolo kolektívneho vyjednávania o znení kolektívnych zmlúv vyššieho stupňa pre zamestnancov pracujúcich v štátnej službe a vo verejnom záujme. "Konfederácia odborových zväzov SR predložila vláde kompromisný návrh týkajúci sa valorizácie platov v obidvoch kolektívnych zmulvách vyššieho stupňa," informovala hovorkyňa Konfederácie odborových zväzov Martina Némethová. Od 1.januára 2017 požadujú nárast platových taríf o štyri percentá a od 1. septembra 2017 dvojpercentný mzdový nárast pre každého zamestnanca.

Slovensku hrozí ďalší štrajk:
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA)

Návrh vláda prijala s podmienkou, že KOZ SR akceptuje návrh memoranda, v ktorom bude zadefinovaný 4-percentný nárast platových taríf aj pre rok 2018. "K tomuto podmienenému návrhu vlády SR sa však musí vyjadriť  Rada predsedov Odborových zväzov KOZ SR, ktorá sa uskutoční v pondelok budúci týždeň. Všetky ostatné ustanovenia KZVS, tzv. benefity, zostávajú na úrovni dohodnutej v KZVS na rok 2016," vysvetlila Némethová.

Ilustračné foto
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: thinkstock.com)

Do štrajku vstúpia aj policajti

Pred prvým kolom vyjednávaní policajti avizovali, že podporia štrajkujúcich ľudí, ktorí takto vyjadria nespokojnosť s vládnym návrhom navýšenia platov. "Keďže kolektívne vyjednávania ešte neskončili je predčasné a hypotetické vyjadrovať sa teraz k akýmkoľvek následným riešeniam," uviedol tlačový odbor ministerstva vnútra. 


Prečítajte si aj:

Štrajk je v plnom prúde: Zapojilo sa doňho viac ako dvetisíc učiteľov


Vedenie ministerstva komunikuje s policajnými odbormi. Policajti čakajú na výsledky kolektívneho vyjednávania a ak sa konfederácia rozhodne vstúpiť do štrajku, policajti sa pridajú, ale len vo svojom voľnom čase, pretože zo svojho postavenia nesmú štrajkovať. Policajti svojou prítomnosťou podporia tie skupiny, ktoré žiadajú splnenie svojich požiadaviek. Rozhodnutie, či podporia štrajk alebo nie, potvrdia policajné odbory a výsledok bude známy až po skončení rokovaní. 

 

 

 

Viac o téme: OdboryŠtrajkKolektívne vyjednávanie
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu