Pondelok6. máj 2024, meniny má Hermína, zajtra Monika

Z domova dôchodcov ju vyhodili na ulicu!

Penzia pani Lapšanskej nestačila na mesačné poplatky v sociálnom zariadení Zobraziť galériu (3)
Penzia pani Lapšanskej nestačila na mesačné poplatky v sociálnom zariadení

NÁLEPKOVO - Bezcitné a neľudské! Z diabetičky Marty Lapšanskej (59) sa stala na Slovensku asi prvá bezdomovkyňa, ktorá sa dostala na ulicu z domova dôchodcov.

V sociálnom zariadení v Nálepkove nezvládala platiť mesačné poplatky takmer 7 000 korún za osobu a zariadeniu boli spolu s manželom dlžní takmer 50-tisíc korún. Sumu vďaka anonymnému darcovi síce uhradili, v domove však už s nimi viac nepočítajú.

„Ani vo sne som neverila, že sa niečoho takého dožijem! Po troch rokoch v domove som dostala výpoveď! Keď zvýšili nájom na 6 840 korún mesačne, nedokázali sme to už finančne uniesť,“ vraví smutne žena, ktorej ani nie 5 800-korunový dôchodok už nestačil pokryť náklady na pobyt v domove. Keďže jej manžel, ktorého dôchodok je 7 700 korún, nepodpísal dodatok k zmluve, ktorým sa nájom zvyšoval, z domova sa musel porúčať aj on. Nebyť známych, ktorí ich prichýlili, už by dva mesiace žili len na ulici! Margita Smižanská, u ktorej Lapšanskí dočasne našli strechu nad hlavou, si o zvláštnom postupe v domove dôchodcov myslí svoje: „Je to nenormálne a poriadne smrdí. Niečo nie je v poriadku...“

Miestny poslanec Dušan Slivka však vinníkov pomenoval: „Je ním riaditeľ domova, ktorého zriaďovateľom je naša obec, ale aj starosta. O svoju obyvateľku sa jednoducho mali postarať!“ Podľa starostu obce Dušana Daniela manželom Lapšanským pre vyše 100-tisícový dlh hrozilo deložovanie z ich bývalého bytu už pred nástupom do domova dôchodcov. „Jeho riaditeľ Peter Hrabuvčin teda postupoval správne. Okrem výzvy na úhradu ich dlhu totiž oslovil aj ich dvoch synov, aby rodičom finančne pomohli. Vôbec sa neozvali...“ dodal starosta Nálepkova Daniel.

Ceny v domove podľa neho museli zvýšiť, lebo si to vyžadovali vyššie vstupy za elektrinu, plyn a vodu. „Lapšanskí navyše odmietli podpísať nové zmluvy, takže inak ako výpoveďou sa to ani riešiť nedalo,“ zdôraznil starosta. Hoci neznámy darca včera manželom poskytol 47 240 korún a svoj celý dlh už tak uhradili, v domove už pre nich miesto nie je... Chceli sme sa opýtať aj na postoj riaditeľa domova, no ten včera v práci nebol a nedostupný bol aj na mobilnom telefóne.

Od obce dostanú byt

„Koncom mája zasadá zastupiteľstvo. Sociálna a bytová komisia navrhuje Lapšanským prideliť sociálny jednoizbový byt. Na ulici teda nezostanú. Pravda, naďalej budú musieť platiť všetky úhrady spojené s bývaním,“ povedal starosta Nálepkova Dušan Daniel.

Na miesto sa čaká aj roky

Starší ľudia, ktorí nemajú príbuzných, to majú poriadne ťažké. Izby v domovoch dôchodcov stoja niekoľko tisíc korún a väčšina z nich si to z dôchodkov určite dovoliť nemôže. Navyše sa pri nástupe do niektorých zariadení platí jednorazový poplatok vo výške niekoľko desiatok tisíc korún. V lacnejších (väčšinou štátnych) zariadeniach sa najprv musíte zapísať do poradovníka. Na miesto sa pritom čaká aj roky.

Centrum sociálnych služieb Privilégium Ružinov - Bratislava
1- až 3-posteľové izby: 15- až 25 000 Sk mesačne

Domov dôchodcov, Penzión pre dôchodcov a Domov sociálnych služieb - Bratislava
2-posteľové izby: 6- až 7 000 Sk mesačne

Domov dôchodcov a Dom sociálnych služieb - Liptovské Sliače
2- až 3-lôžkové izby: 4- až 6 000 Sk mesačne

Domov dôchodcov Patria - Drienovec (bývalé kúpele)
2- až 3-posteľové izby: Jednorazový poplatok pri nástupe 20- až 45 000 Sk, 5 300 až 10 200 Sk mesačne

Domov dôchodcov - Košice
1- až 2-posteľové izby (garsónky a dvojgarsónky): Jednorazový poplatok pri nástupe 5- až 55 000 SK, 3 170 až 4 900 Sk mesačne
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu