Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Resocializačné strediská nie sú centrá pre liečbu závislostí

Ľubomír Okruhlica
Ľubomír Okruhlica (Zdroj: TASR)

BRATISLAVA – Verejnosť ani média by si nemali zamieňať resocializačné strediská s centrami pre liečbu drogových závislostí. Resocializačné strediská pre ľudí so závislosťou nie sú určené na jej liečbu a nie sú zdravotníckymi zariadeniami. Metodicky patria do pôsobnosti ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny.

Liečbu závislostí riešia v špecializovaných centrách pre liečbu drogových závislostí a v psychiatrických nemocniciach v pôsobnosti ministerstva zdravotníctva. Upozorňuje na to hlavný odborník pre medicínu drogových závislostí ministerstva zdravotníctva Ľubomír Okruhlica vzhľadom na nesprávne informácie v súvislosti s prípadom v Resocializačnom stredisku v Galante.

Nejasnosti môžu podľa Okruhlicu vyplývať z problematickej definície zákona o sociálno-právnej ochrane detí, v ktorom sa uvádza, že resocializačné stredisko sa zriaďuje na prekonanie psychických dôsledkov, fyzických dôsledkov drogových závislostí a sociálnych dôsledkov drogových závislostí.

Na základe toho sa medicínsky laická verejnosť, vrátane súdov, ktoré rozhodujú o nariadení ústavnej starostlivosti pre deti a mladistvých, môže domnievať, že resocializačné strediská sú určené na liečbu závislostí a rozhodnúť o umiestnení dieťaťa či mladistvého do resocializačného zariadenia bez predošlej minimálne 12-týždňovej ústavnej medicínskej liečby v zdravotníckom zariadení. "Preto v súlade s inými zložkami sa domnievame, že príslušné zákony je potrebné, čo najskôr novelizovať," dodal Okruhlica. 

Poslankyňa NR SR za SaS Natália Blahová koncom minulého týždňa informovala o prípade údajného znásilnenia neplnoletého 14-ročného dievčaťa v resocializačnom zariadení Čistý deň v Galante. V tomto zariadení boli podľa poslankyne aj iné znásilnenia a útoky. Blahová odmietla zverejniť mená útočníkov, údajne dvoch zamestnancov zariadenia - jedného už bývalého, a aj obetí. Obete chce chrániť a zároveň nechce vyvolať lynčovanie možných páchateľov. Zariadenie nie je štátne, no má akreditáciu ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny.

Viac o téme: Natália BlahováResocializačné strediská
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu