Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Nové detaily v prípade Natálky z centra hrôzy: Matku odmieta, riaditeľ z Galanty chystá reakciu

Peter Tománek, riaditeľa resocializačného zariadenia v Galante Zobraziť galériu (5)
Peter Tománek, riaditeľa resocializačného zariadenia v Galante (Zdroj: Foto: Ján Zemiar)

BRATISLAVA - Otrasný prípad údajného zneužívania len štrnásťročnej Natálie šokoval verejnosťou. V prípade sa angažujú politici, sociálka a polícia. Zarážajúce je, že Natáliina matka dlho netušila, kde sa jej dcéra nachádza. Dievča je v súčasnosti v inom centre, jeho riaditeľ prehovoril o jej stave.

Po obrovskej medializácii šokujúceho prípadu sa rozpútala vášnivá debata. Verejnosť je zhrozená z praktík, ktoré sa údajne diali v resocializačnom zariadení Čistý deň. Kauzu rozpútala poslankyňa Národnej rady SR Natália Blahová. Porozprávala o desivých praktikách, ktoré sa dozvedela od Drahomíry, matky Natálie. Kvôli ochrane dieťaťa, Natáliina identita nie je zverejnená.

Natália je v inom centre, matku odmieta

Ako informuje RTVS, Natáliu na základe rozhodnutia súdu dočasne prijali do centra na strednom Slovensku. Riaditeľ a psychológ Ľubomír Gábriš tvrdí, že dievča z galantského centra je zdravé a v poriadku. Bude tam až dokým sa ostatné deti nevrátia z Chorvátska. Matka ale uviedla, že o svojej dcére nič nevie. Gábriš jej preto zatelefonoval a oznámil jej, kde sa dcéra nachádza, aj keď upovedomená úradmi mala byť.

Ako Gábriš doplnil, dievča s matkou komunikovať nechce. Existuje aj konanie začaté v júni tohto roku na základe podnetu kurátorky maloletej. Po rozhovore s Natáliou spracovala záznam, že je tu podozrenie aj v súvislosti s konfliktami v rodine maloletej. Podozrenia by sa dali kvalifikovať ako týranie blízkej a zverenej osoby, prípadne inak. Ide akoby o podnet voči matke a otčimovi. "Pre mňa je dôležité chrániť to dieťa. Ona len vie, že bol nejaký veľký frmol, ktorého sa bojí a z toho frmolu má strach," uviedol riaditeľ a doplnil: "Povedala krásnu, veľmi zrelú vetu: Niečo sa deje a ja som uprostred všetkého a neviem prečo, ja za to nemôžem. Preto som bol doteraz ticho a chcel som ju chrániť."

Nové detaily v prípade
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Foto: Reprofoto RTVS)

Svedkyňa, ktorá býva v okolí resocializačného centra v Galante, nám včera povedala: "Natália bola problémové dievča, všimla som si ju, pretože na seba vedela pútať pozornosť."  

Pobyt v zariadení Čistý deň

Natália nastúpila do zariadenia Čistý deň v septembri 2014. Pred Vianocami toho istého roku prišla domov na priepustku. Vtedy mala svojej mame porozprávať o praktikách, ktoré sa v centre dejú. Podotýkame, že dievča malo v tom čase 14 rokov. "Prvý mesiac, čo som tam bola, bol tam jeden terapeut, ktorý bol preliečený narkoman. Myslela som si, že je v pohode a že nám chce pomôcť. Lenže raz večer prišiel za mnou na izbu, zavolal ma, nech s ním idem na cigu. Potom sme sa vrátili na izbu a vyspala som sa s ním," opísala. 

Nové detaily v prípade
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Jan Zemiar)

Podozrivý muž z centra

Zamestnanec podozrivý v prípade Natálie ukončil pracovný pomer v centre 31.12.2014 a vyšetrovanie sa viedlo, keď už nebol zamestnancom a nemohol byť priamo v kontakte s poškodenou, povedal to včera na tlačovke policajný prezident Tibor Gašpar. Riaditeľ centra pritom tvrdil, že pohlavný styk s maloletou nemal zamestnanec jeho centra, ale klient a išlo o "rozlúčkový sex". Po prevalení kauzy sa ozvalo mnoho rodičov, ktorí spoločne tvrdia, že dotyčný im bol predstavený ako ergoterapeut. Podotýkame, že riaditeľ je sám preliečený narkoman, ktorý bol v centre najprv ako klient. Tam sa spoznal s riaditeľkou, ktorú si neskôr vzal za manželku. 

Podozrivý muž bol v centre teda najprv ako klient, podľa Daniela Lipšica sa z neho stal pomocný terapeut. Podľa policajného prezidenta Tibora Gašpara tam pôsobil ako kuchár. So zariadením mal pracovnoprávny vzťah. Momentálne polícia zisťuje, či podozrivý vedel, že dievča má len 14 rokov.  

Nové detaily v prípade
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Jan Zemiar)

Zmestananci sú v takýchto zariadeniach zodpovední za to, že deti chránia do 18 rokov aj od sexu. Gašpar uviedol, že predmetom vyšetrovania bude aj neoznámenie trestného činu, z ktorého je podozrivý práve riaditeľ Tománek. Ak vedel, že 14-ročné dievča má pohlavný styk, mal kontaktovať políciu. 

Tománek bude reagovať

Dnes o 13.00 sa uskutoční tlačová konferencia resocializačného strediska Čistý deň. Centrum bude reagovať na kauzu možného zneužívania Natálie.

Viac o téme: GalantaResocializačné zariadenie
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu