Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Fakty a skreslené skutočnosti v prípade údajne zneužitej Nátalie v galantskom zariadení

Peter Tománek a Natália Blahová Zobraziť galériu (4)
Peter Tománek a Natália Blahová (Zdroj: foto: archiv)

BRATISLAVA - Od uplynulého piatka žije celé Slovensko kauzou údajného zneužitia 14-ročnej Natálie terapeutom resocializačného zariadenia v Galante. Spustil ju blog poslankyne SaS Natálie Blahovej. Dnes už vieme, že veľa škandalizovaných tvrdení, ktoré vyvolali vlnu zhnusenia, boli buď fikciou, domýšľaním alebo nepravdou. Pozreli sme sa na to, čo už dnes vieme.

Natália sa do resocializačného centra dostala na základe rohodnutia matky, ktorá zistila, že jej dcéra fajčí marihuanu. Aby predišla horšiemu, na základe rozhovoru kurátorky zo sociálky, oslovili súd. Ten rozhodol o umiestnení Natálie do resocializačného zariadenia na 18 mesiacov. Natália do Čistého dňa nastúpila v septembri 2014. V decembri toho istého roku prišla za ňou matka, aby ju vzala domov na priepustku, blížili sa vianočné prázdniny.

Horor na Vianoce

Poslankyňa Natália Blahová vo svojom blogu, ktorý celý škandál spustil, napísala, že matka našla Natáliu schúlenú ležať s plačom na posteli, keď bola na sviatky doma. Dcéra jej rozpovedala, že bola kruto zneužitá. "Natália jej s vypätím síl a cez vzlyky začala rozprávať o tom, ako ju v zariadení zneužil terapeut," napísala vo svojom blogu Blahová. Otrasná situácia spustila celú mašinériu. 

Ako došlo k sexu

1. Matka Blahovej uviedla, že jej dcéra bola znásilnená. O zážitku rozpovedala Natália ešte pred rokom televízii Markíza. "Prvý mesiac, čo som tam bola, bol tam jeden terapeut, ktorý bol preliečený narkoman. Myslela som si, že je v pohode a že nám chce pomôcť. Lenže raz večer prišiel za mnou na izbu, zavolal ma, nech s ním idem na cigu. Potom sme sa vrátili na izbu a vyspala som sa s ním," povedala. Za sex, ako dievčina sama uviedla, muž tvrdil, že príde Ježiško. Nepopierateľne išlo o trestný čin, nakoľko sa muž dopustil sexu s maloletou. Otázkou na vyšetrovateľov ostáva, či išlo o dobrovoľný akt a či muž v tom čase vedel, koľko má dievča rokov. 

Terapeut, ktorý sa stará o deti verzus kuchár

2. Podľa Blahovej dievča zneužil terapeut, ktorý "mal v popise práce sa o deti starať". Podľa riaditeľa resocializačného centra v Galante muž nebol ich terapeut, ale klient centra a sex mali "na rozlúčku", pretože z centra v tom čase odchádzal. Podľa policajného prezidenta mal muž s centrom pracovný vzťah ako kuchár.  

Tománek nabehol k matke domov

3. Blahová vo svojom blogu uvádza, že bezsprostredne po tom, čo matka pochopiteľne s hnevom vynadala riaditeľovi, on prišiel k nej domov aj s manželkou a plakal, že všetko dá do poriadku, nech Natálku vráti do centra a informáciu nešíri ďalej, aby nedošlo k poškodeniu dobrého mena zariadenia. Tománek tieto slová vyvrátil, no pripustil, že s matkou sa stretol, ale bolo to za iných okolností. 

Zlé vzťahy

4. Blahová ďalej opísala situáciu, keď matka dcéru do centra vrátila. Nasledovala ďalšia návšteva. Vtedy ju našla v úboženom stave, polonahú ležať v horúčkach na zemi. Policajný prezident z vyšetrovacieho spisu uviedol, že dcéru našla v kuchynke. 

Závažné ochorenia

5. Poslankyňa vo svojom blogu tvrdí, že Natáliine horúčky mali pôvod v sexuálnom zneužití. Podľa gynekológa mala na genitáliách zranenia, ktoré boli spôsobené pohlavným stykom a mala aj vnútorné poškodenia na maternici. "Odbery a stery potvrdili dve pohlavne prenosné ochorenia. Genitálny herpes bol v rozvinutom štádiu a dovtedy nediagnostikovaný, ani neliečený," napísala Blahová. Tieto tvrdenia sa nedajú overiť, nakoľko zdravotná dokumentácia dieťaťa nie je novinárom ani verejnosti prístupná. Poslankyňa tvrdila, že dieťaťu nebola poskytnutá zdravotná starostlivosť. Podľa policajného prezident sa dieťa liečilo.

Natália odišla od matky

6. Matka preto opäť vzala dcéru domov a odmietla ju vrátiť do centra. Jedného dňa ale medzi nimi došlo k hádke a dieťa odišlo z domu. Nešlo ani k otcovi, preto mama zalarmovala políciu. Blahová uviedla, že polícia namiesto matky oslovila sociálku a Natáliu opäť umiestnili do zariadenia. Poslankyňa opisuje láskyplný vzťah matky a dcéry. Faktom ale je, že dcéra podala na matku trestné oznámenie a v súčasnosti sa s ňou nechce stretnúť. 

Resocializačné stredisko nie je určené na liečbu závislostí

6. Natália išla podľa Blahovej do resocializačného zariadenia na terapiu, aby sa "z jej koketovania s drogami nestala zničujúca závislosť". Resocializačné strediská pre ľudí so závislosťou ale podľa hlavného odborník pre medicínu drogových závislostí Ľubomíra Okruhlicu nie sú určené na jej liečbu a nie sú zdravotníckymi zariadeniami.   

Natália mala v čase sexu 14 či 15 rokov?

7. Riaditeľ Tománek pre týždeň.sk tvrdil, že Natália nemala sex so zamestnancom, ale bývalým klientom centra v čase, keď mala mať 15 rokov.  Podľa policajného spisu ho však chovankyňa centra mala mať, ako sme spomenuli, s kuchárom v októbri 2014, keď mala 14 rokov.

Zmena výpovede

8. Zo spisu novinárom čítal aj opozičný poslanec Daniel Lipšic (OĽaNO-NOVA), ktorý je zároveň právnym zástupcom Natáliinej mamy. Píše sa v ňom tiež, že chlapec sa k sexu s dievčaťom priznal a mal vedieť, koľko mala Natália rokov. Neskôr však v zmenenej výpovedi tvrdil, že k sexu prišlo, až keď mala chovankyňa zariadenia 15 rokov v roku 2015. Gašpar v utorok označil zmenu výpovede za "účelovú".

Matka nevedela, kde je dcéra

9. Natáliina matka tvrdila, že nevie, kde sa jej dcéra v súčasnosti nachádza. Podľa riaditeľa resocializačného centra na strednom Slovensku Ľubomíra Gábriša, kde je momentálne Natália umiestnená, kompetentné úrady matku o pobyte dcéry vyrozumeli. Aj napriek tomu jej sám zavolal a osobne ju informoval, že dcéra je u nich, povedal to pre RTVS. Natália sa s matkou nechce stretnúť.  

Nevyvrátiteľné fakty

Faktom ostáva, že vo veci polícia dvakrát viedla trestné stíhanie a dvakrát ho zastavila. Faktom je aj to, že po medializácii tohto prípadu sa ozvalo mnoho ďalších ľudí, rodičov, či bývalých klientov, ktorí potvrdili otrasné podmienky v centre a neprimerane hrubé správanie personálu. Faktom je aj to, že Blahová pred uverejnením svojho blogu nekontaktovala dotkuté resocializačné zariadenie a nežiadala stanovisko. 

Fakty a skreslené skutočnosti
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Foto: Reprofoto RTVS)

Riaditeľ Tománek si za vyjadrením stojí

Riaditeľ galantského resocializačného centra Čistý deň Peter Tománek si stojí za každým svojím tvrdením. Ospravedlnil sa však chovankyni Natálii za to, že verejne parafrázoval jej vyjadrenia. Nechce už rozoberať intimitu klientov na verejnosti. Povedal to na tlačovej konferencii v Bratislave. Tománek deklaroval, že zariadenie "strpí všetky úkony" súvisiace s medializovaním kauzy. "Rešpektujem všetky úkony orgánov činných v trestnom konaní a v tejto veci budem maximálne súčinný," uviedol. Poukázal, že ešte pred medializáciou kauzy požiadal prokuratúru o vstup do celého prípadu, "aby mala dohľad nad činnosťou centra". Kauza údajného zneužívania je podľa neho spojená s inými osobami a nie s ním.

Zariadenie si podľa Tománeka plánuje urobiť analýzu mediálnych výstupov a chystá sa vyvodiť konzekvencie. Nechce, aby sa v médiách vytváral dojem, že rodičia netušia, "čo sa deje za zatvorenými dverami centra". Každý klient zariadenia je podľa neho pod dohľadom kurately i súdu. "Dieťa sa môže stretávať s rodičmi aj kurátormi, na priepustky chodiť do domáceho prostredia," vysvetlil. Odmieta, že by tomu bolo inak.

riaditeľ galantského resocializačného zariadenia Peter Tománek
Zobraziť galériu (4)
riaditeľ galantského resocializačného zariadenia Peter Tománek  (Zdroj: SITA)

Riaditeľ zariadenia reagoval na väčšinu novinárskych otázok odpoveďou: "Maril by som vyšetrovanie". Nevysvetlil, prečo povedal, že Natália mala mať styk s bývalým klientom zariadenia, keď sa v policajnom spise píše o kuchárovi. Tiež nepovedal, kedy presne mala mať chovankyňa pohlavný styk so spomínaným chlapcom. "Odmietam zlyhanie našej organizácie," zdôraznil Tománek.

Vyhlásenie ministerstva zdravotníctva

Verejnosť ani média by si nemali zamieňať resocializačné strediská s centrami pre liečbu drogových závislostí. Resocializačné strediská pre ľudí so závislosťou nie sú určené na jej liečbu a nie sú zdravotníckymi zariadeniami. Metodicky patria do pôsobnosti ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny. Liečbu závislostí riešia v špecializovaných centrách pre liečbu drogových závislostí a v psychiatrických nemocniciach v pôsobnosti ministerstva zdravotníctva. Upozorňuje na to hlavný odborník pre medicínu drogových závislostí ministerstva zdravotníctva Ľubomír Okruhlica vzhľadom na nesprávne informácie v súvislosti s prípadom v Resocializačnom stredisku v Galante.


Prečítajte si aj:

Nové detaily v prípade Natálky z centra hrôzy: Matku odmieta, riaditeľ z Galanty chystá reakciu

Policajný prezident o vyšetrovaní centra hrôzy: Riaditeľ klamal, Natália mala sex s kuchárom 


Nejasnosti môžu podľa Okruhlicu vyplývať z problematickej definície zákona o sociálno-právnej ochrane detí, v ktorom sa uvádza, že resocializačné stredisko sa zriaďuje na prekonanie psychických dôsledkov, fyzických dôsledkov drogových závislostí a sociálnych dôsledkov drogových závislostí. Na základe toho sa medicínsky laická verejnosť, vrátane súdov, ktoré rozhodujú o nariadení ústavnej starostlivosti pre deti a mladistvých, môže domnievať, že resocializačné strediská sú určené na liečbu závislostí a rozhodnúť o umiestnení dieťaťa či mladistvého do resocializačného zariadenia bez predošlej minimálne 12-týždňovej ústavnej medicínskej liečby v zdravotníckom zariadení. "Preto v súlade s inými zložkami sa domnievame, že príslušné zákony je potrebné, čo najskôr novelizovať," dodal Okruhlica. 

Poslankyňa NR SR za SaS Natália Blahová koncom minulého týždňa informovala o prípade údajného znásilnenia neplnoletého 14-ročného dievčaťa v resocializačnom zariadení Čistý deň v Galante. V tomto zariadení boli podľa poslankyne aj iné znásilnenia a útoky. Blahová odmietla zverejniť mená útočníkov, údajne dvoch zamestnancov zariadenia - jedného už bývalého, a aj obetí. Obete chce chrániť a zároveň nechce vyvolať lynčovanie možných páchateľov. Zariadenie nie je štátne, no má akreditáciu ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny.

Do resocializačného zariadenia Čistý deň prišla v utorok kontrola
Zobraziť galériu (4)
Do resocializačného zariadenia Čistý deň prišla v utorok kontrola  (Zdroj: Jan Zemiar)

Kontrola je v plnom prúde

V galantskom zariadení sa už začala hĺbková kontrola. Skupina kontrolórov pozostáva z pracovníkov ministerstva a ústredia práce či zástupcov Slovenskej komory sociálnych pracovníkov. Zisťujú, či je centrum spôsobilé vykonávať resocializačný program. Svoju prácu skupina koordinuje s generálnou prokuratúrou. Priebežne nechce o výsledkoch kontroly informovať, urobí tak až po jej ukončení. Dianie v zariadení preveruje akreditačná komisia a šesťčlenný vyšetrovací tím. Bude sa zaoberať informáciami na blogu poslankyne Blahovej, jej tvrdenia budú predmetom vyšetrovania a v rámci tímu budú otvárať samostatné trestné stíhania. Tento víkend vypočúvala polícia aj matku Natálie, ktorá mala mať ako maloletá styk so zamestnancom centra. Prieskum v centre avizovala aj detská ombudsmanka Viera Tomanová.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Viac o téme: GalantaResocializačné zariadenie
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu