Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

V kauze centra hrôzy koná aj župan Frešo: Toto je pomoc, aby sa Natáliin príbeh neopakoval

Pavol Frešo Zobraziť galériu (2)
Pavol Frešo (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Kauza resocializačného zariadenia Čistý deň zalarmovala aj Bratislavský samosprávny kraj. Ako dnes uviedol jeho predseda Pavol Frešo, dôvodom je, že má podobné zariadenia pod sebou, hoci zatiaľ sťažnosť v podobnom štýle neevidovali.

“Spúšťame dnešným dňom kontroly špeciálne zamerané na zneužívanie. Rozhodli sme sa aktívne konať aj tým, že sme zriadili horúcu linku. To je linka na ktorú si pošlú sms tí, ktorí majú pocit, že ich blízky je zneužívaný alebo tam zavolajú, tak sa dovolajú buď pracovníkovi, ktorý je na takéto situácie trénovaný alebo je tam záznamník a ozvú sa naspäť pracovníci," povedal Frešo.

Samospráva zriadila stránku www.natasa.help a aj email natasa@natasa.help. Tam môžu ľudia posielať svoje podnety. Frešo tvrdí, že to je prvé, čo môže samospráva urobiť proti tomu, aby došlo k zneužitiu v ktoromkoľvek z ich zariadení. Podľa jeho slov sa zajtra chystajú aj rozhovormi s ich šéfmi. Samospráva chce, aby sa aj u nich šírili tieto linky, schránky a webové stránky a aby ľudia vedeli, kde môžu zneužitie ohlásiť.

natasa.help
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: natasa.help)

Bratislavský samosprávny kraj spolufinancuje tri resocializačné zariadenia, v ktorých sa v súčasnosti nenachádzajú deti, ale len dospelí klienti. Na základe medializovaných informácií župa preverila, či neexistuje sťažnosť, že by sa v zariadeniach prihodilo niečo podobné. Podľa aktuálnych informácií BSK neeviduje žiadnu sťažnosť na tieto zariadenia. Napriek tomu v nich vykoná kontroly.

„Citlivými skupinami sú nielen ľudia, ktorí sú drogovo závislí a snažia sa liečiť alebo sú v zariadeniach, ktoré im v tomto pomáhajú. Sú to aj iné cieľové skupiny, napr. ľudia so zdravotným postihnutím alebo seniori. To sú dve veľmi citlivé skupiny a je dôležité rovnako pristupovať aj k monitorovaniu a vyhodnocovaniu toho, ako sa s nimi pracuje aj v zariadeniach sociálnych služieb," vysvetľuje riaditeľka Odboru sociálnych veci Michaela Šopová..

Preto sa župa rozhodla, že aj napriek pravidelnému vykonávaniu kontrol sa stretnú s riaditeľmi týchto zariadení. Hovoriť sa má aj o tom, akým spôsobom majú nastavený kontrolný mechanizmus na to, aby sa predchádzalo alebo zabránilo takýmto situáciám, „A tým pádom chrániť klienta alebo človeka, ktorý takúto pomoc od nás potrebuje,” doplnila.

Viac o téme: Pavol FrešoGalantaCentrum hrôzy
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu