Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Škandál v Galante už je v parlamente: Minister na koberčeku, riaditeľ priznal sex!

Riaditeľ centra Peter Tománek a Ľubomír Galko Zobraziť galériu (11)
Riaditeľ centra Peter Tománek a Ľubomír Galko (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Na mimoriadnom zasadnutí Výboru NR SR pre ľudské práva a národnostné menšiny bolo horúco. Došlo aj k hádkam medzi ministrom a poslancami opozície. Kauzu možného zneužívania riešia poslanci, ktorí si predvolali na koberček ministra práce Jána Richtera, riaditeľa Ústredia práce, sociálnych vecí a rodiny Mariána Valentoviča a tiež detskú ombudsmanku Vieru Tomanovú.

Podľa Valentoviča sa deti z resocializačného pracoviska Čistý deň nachádzajú v Chorvátsku s písomným súhlasom rodičov. Pravdepodobne zneužívaná dievčina sa má nachádzať v inom stredisku, do Chorvátska necestovala. Zajtra by mala začať kontrola ministerstva práce a Generálnej prokuratúry v centre Čistý deň. „Hĺbkovo a tak ako je dohodnuté“, vyhlásil Valentovič. Podľa neho bola matka údajne zneužívaného dievčaťa v kontakte so sociálnou pracovníčkou. Tá ju informovala, že jej dieťa bude preložené. Valentovič odmieta obvinenia poslankyne Bláhovej, že matku dostatočne neinformovali. „prebiehali telefonické kontakty,“ povedal Valentovič.

Škandál v Galante už
Zobraziť galériu (11)
 (Zdroj: TASR - Martin Baumann)

Maloletá je v súčasnosti umiestnená v súdom určenom resocializačnom zariadení, má k dispozícii telefónne číslo na Komisárku pre deti, ako aj číslo nepretržitej telefonickej linky úradu. Je v režime s maximálnou ochranou a opaterou. Minister práce Ján Richter hovorí o podnete, ktorý sa zatiaľ nepotvrdil.

Zajtra začína kontrola

"Zajtra nastupuje akreditačná komisia, kontrola ministerstva práce, ústredia práce," povedal Richter, ktorý odmieta, že by jeho rezort nekonal. "My ako ministerstvo nastupujeme," vyhlásil s tým, že polícia dnes už vypočúvala. "Konajú aj orgány činné v trestnom konaní. Tu sa koná," zdôraznil minister.

Škandál v Galante už
Zobraziť galériu (11)
 (Zdroj: TASR - Martin Baumann)

Richter hovorí o politikárčení

Minister práce Ján Richter odmieta politizáciu kauzy údajného zneužitia dievčaťa v resocializačnom zariadení v Galante. Ako povedal dnes na zasadnutí parlamentného výboru pre ľudské práva a národnostné menšiny, ide v tomto prípade stále len o podnet. "Nebolo možné v priebehu víkendu robiť viac, ako sme robili," vyhlásil. Keď ministerstvo dostalo podnet od matky, obrátili sa na súd, a ten rozhodol, že dievča premiestnia do iného zariadenia a nevycestuje na pobyt v Chorvátsku ako ostatní chovanci zariadenia. Richter kritizoval, že záležitosť, ktorá má v prvom rade trestnoprávny charakter, sa stala predmetom politických tlačoviek. "Je maximálny záujem vec prešetriť," povedal.

Riaditeľ resocializačného centra Čistý deň Peter Tománek
Zobraziť galériu (11)
Riaditeľ resocializačného centra Čistý deň Peter Tománek  (Zdroj: SITA)

„Matka bola v neuveriteľných mukách, pretože netušila, kde sa dieťa nachádza,“ oponovala Bláhová s tým, že by rada videla dôkazy o týchto hovoroch. Poslankyňa tvrdí, že s podobnými podnetmi sa sťažovali ďalšie tri matky. Tvrdí, že muž, ktorý malé dievča zneužil, bol zamestnanec a nie klient ako tvrdí riaditeľ centra Čistý deň Peter Tománek. Ministerstvo to ale popiera. Bláhová má informácie od matiek, ktoré tvrdia, že komunikácia s úradmi bola slabá a rada by videla dôkazy o informovanosti matiek. V roku 2014 dostali podnet od jednej matky, preverili ho, zariadenie skontrolovali a znovu udelili akreditáciu.

Marián Valentovič
Zobraziť galériu (11)
Marián Valentovič  (Zdroj: TASR - Martin Baumann)

Genéza prípadu

Valentovič tiež popísal celú genézu zneužitia mladej dievčiny. 25. septembra 2014 nastúpila do resocializačného strediska. V desiatom mesiaci, čiže októbri tohto roka, malo dôjsť k zneužitiu. V decembri sa mala s týmto problémom zdôveriť mame. 18. marca 2015 matka na pojednávaní súhlasila s nariadením výchovného opatrenia. 5. júna bol zo strany matky podaný návrh na zrušenie výchovného opatrenia. 20. augusta 2015 bol návrh na prerušenie pobytu v centre z dôvodu sexuálneho obťažovania. Súd následne oboznámil ministerstvo, aby prešetril tieto podozrenia. Kontaktovali aj matku. Od 17. augusta sa mala dievčina nachádzať doma. 22. 6. sa znova vrátila do resocializačného zariadenia.

Natália Bláhová
Zobraziť galériu (11)
Natália Bláhová  (Zdroj: TASR - Martin Baumann)

Tomanová chce kontrolovať centrá

Viera Tomanová chce kontrolovať aj ďalšie resocializačné zariadenia a povedala, že maloletá podala trestné oznámenie na svoju matku. Dodala, že maloletá je v kľudovom režime a má na ňu telefónne číslo, na ktoré môže kedykoľvek zavolať. "Poslanecký prieskum tam nemá čo hľadať," odpovedala Tomanová na žiadosť opozície, aby sa poslanci mohli pochybnosťami zaoberať.

Škandál v Galante už
Zobraziť galériu (11)
 (Zdroj: TASR - Martin Baumann)

Riaditeľ centra to priznal

Riaditeľ v rozhovore pre časopis .Týždeň priznal, že došlo k sexu medzi chovankyňou a klientom v marci 2015, a išlo o "rozlúčkový sex", pretože po akte klient centrum opustil. Znásilnenie však odmieta. Poslankyňa ale hovorí, že o styku dievčina povedala matke v decembri 2014, keď prišla na priepustku domov.

Škandál v Galante už
Zobraziť galériu (11)
 (Zdroj: SITA)

Tomanová tvrdí, že po tom, čo sa matka maloletého dievčaťa v utorok (6. 9.) obrátila na Úrad komisára pre deti vo veci pohlavného zneužívania jej dcéry terapeutom v resocializačnom zariadení Čistý deň, Úrad komisára pre deti sa obrátil na orgány činné v trestnom konaní prostredníctvom osôb, ktoré im určil policajný prezident v rámci dohody o spolupráci. "Súčasne sme konali vo vzťahu k ďalším relevantným inštitúciám oprávnených konať v predmetnej veci," dodala. Matka požiadala Komisárku pre deti, aby zariadila, nech sa jej dcéra nezúčastní spoločného zájazdu  neziskovej organizácie do Chorvátska, kde by s ňou išiel i uvedený terapeut.

Riaditeľ centra Peter Tománek
Zobraziť galériu (11)
Riaditeľ centra Peter Tománek  (Zdroj: TASR - Martin Baumann)

Do postupu úradov sa obul aj nezaradený poslanec Miroslav Beblavý. "Necítil som ani atóm empatie, to je zásadné zlyhanie ľudského charakteru. Chcelo sa mi plakať, keď som čítal stanovisko."

Tlačová konferencia námestníka Generálnej prokuratúry Petra Šufliarskeho ku kauze možného zneužívania v galantskom resocializačnom centre

"Generálna prokuratúra eviduje jednu trestnú vec v ktorej dve osoby 22. augusta 2016 podali trestné oznámenie priamo na Generálnej prokuratúre (GP). Išlo o podozrenie z trestného činu týrania blízkej osoby a zverenej osoby a iných trestných činov. Po uplynutí dvoch dní postúpila trestné konanie krajskej prokuratúre v Trnave," informoval Šufliarsky. Generálny prokurátor Jaromír Čižnár už kontaktoval aj ministra práce Jána Richtera.

V ďalších konaniach na základe informácií GP Boli vykonávané dve trestné stíhania, ktoré skončili zastavením. V obidvoch prípadoch dozor vykonávali príslušné krajské prokuratúry. V týchto trestných veciach GP uložila krajskej prokuratúre v Trnave a krajskej prokuratúre v Trenčíne, aby preskúmali zákonnosť postupov a rozhodnutí príslušných orgánov činných v trestnom konaní, vykonali skutkovo-právnu analýzu v obidvoch trestných veciach a následne predložili na preskúmanie GP. Následne bude prokuratúra podľa ďalších zistení konať.

Peter Šufliarsky
Zobraziť galériu (11)
Peter Šufliarsky  (Zdroj: SITA)

Polícia sa bráni, podnety riadne prešetrila

GP tiež požiadala krajskú prokuratúru v Trnave, aby vykonala v resocializačnom centre Čistý deň kontrolu. Polícia o dvoch trestných oznámeniach tvrdí, že boli riadne prešetrené. "Trestné oznámenia, ktoré boli v minulosti nahlásené (29.05.2015 a 26.08.2015), boli zo strany polície riadne zadokumentované a vyšetrované zákonným spôsobom. V oboch prípadoch bolo trestné stíhanie zastavené (26.11.2015 a 17.05.2016), lebo skutky, ako ich uvádzali oznamovateľky, nie sú trestným činom," informuje hovorkyňa trnavských policajtov Mária Linkešová s tým, že oznámený skutok nie je trestným činom. "Obidve rozhodnutia vyšetrovateľov boli preskúmané dozorovými prokurátormi a boli vyhodnotené ako zákonné a dôvodné," dodala Linkešová.

Ombudsmanka upozorňuje na zlé zaobchádzanie detí v centrách

Ombudsmanka Jana Dubovcová tvrdí, že vie o zlom zaobchádzaní s deťmi v resocializačných centrách. "S deťmi v resocializačných a reedukačných zariadeniach sa vo všeobecnosti zaobchádza zle. Poukazujú na to jej viaceré zistenia," informuje RTVS. "Podľa nej sú v podobných zariadeniach na Slovensku viaceré vážne problémy s porušovaním práv detí. Konkrétne Galantu ešte nekontrolovala - ale po dnešnom podnete sa tam pôjde pozrieť. Najprv si však počká na kroky polície, prokuratúry a komisárky pre deti."

Jana Dubovcová
Zobraziť galériu (11)
Jana Dubovcová  (Zdroj: SITA)

Viac o téme: SexZneužívanieMarian ValentovičPeter Tománek
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu