Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

FOTO Riaditeľ škandalózneho centra v Galante žije ako kráľ: Rozprávková dotácia zo štátneho

Škandál s resocializačnom zariadením v Galante Zobraziť galériu (10)
Škandál s resocializačnom zariadením v Galante (Zdroj: Foto: Ján Zemiar, sita)

GALANTA - Slovenskom zmieta otrasný prípad zneužívania dievčat v resocializačnom zariadení v Galante. Riaditeľ Peter Tománek lieta v poriadnych problémoch. Medializované informácie síce odmieta, no pripúšťa, že v jeho zariadení deti sexujú. V súkromí si nežije vôbec zle. Od štátu, ale aj Trnavského samosprávneho kraja získal na prevádzkovanie centra obrovskú sumu, ktorá prevyšuje 1,5 mil. eur.

Manželia Tománkovci si žijú veľmi dobre. Prevádzkovatelia resocializačného zariadenia bývajú v luxusnom dome v Galante, ktorý je strážený bezpečnostným kamerovým systémom. Nehnuteľnosť rozhodne nepatrí k bežným, skôr ju môžeme radiť k nadštandardne vybaveným. Nedávno si zrekonštruovali strechu a do domu zaviedli klimatizáciu. Na ich dvore včera stálo jedno auto, s druhým boli v Bratislave.   

FOTO Riaditeľ škandalózneho centra
Zobraziť galériu (10)
 (Zdroj: Foto: Ján Zemiar)

FOTO Riaditeľ škandalózneho centra
Zobraziť galériu (10)
 (Zdroj: Foto: Ján Zemiar)

FOTO Riaditeľ škandalózneho centra
Zobraziť galériu (10)
 (Zdroj: Foto: Ján Zemiar)

FOTO Riaditeľ škandalózneho centra
Zobraziť galériu (10)
 (Zdroj: Foto: Ján Zemiar)

Peniaze od kraja

Nezisková organizácia Čistý deň v Galante nie je v zriaďovateľskej pôsobnosti Trnavského samosprávneho kraja. Napriek tomu jej kraj poskytuje finančný príspevok. Nejde však o nízke sumy. Od roku 2002 až po súčasnosť neziskovka od kraja zinkasovala neuveriteľných 1 537 093 eur. Informácie nám poskytol samotný Trnavský samosprávny kraj, pozrite si prehľad v tabuľke. 

FOTO Riaditeľ škandalózneho centra
Zobraziť galériu (10)
 (Zdroj: Foto: TTSK)

Finančný príspevok je poskytovaný na materiálno – technické zabezpečenie prevádzky zariadenia, na vytvorenie podmienok pre výkon resocializácie. Kraj vykonáva v zariadení kontroly použitia peňazí a zabezpečenie vytvorenia prostredia na výkon resocializácie. "Posledná kontrola bola vykonaná v termíne od 20.04.2015 do 15.05.2015 a kontrolované obdobie bolo od 01.01.2013 do 31.03.2015. "Pri kontrole nebolo v organizácii zistené porušenie platných právnych predpisov v súvislosti s použitím finančného príspevku a zabezpečením vytvorenia prostredia na výkon resocializácie," uviedol hovorca Trnavského samosprávneho kraja Patrik Velšic. 

Je potrebné zdôrazniť, že Trnavský samosprávny kraj prenajíma nehnuteľnosť vo svojom vlastníctve nájomcovi Čistý deň za cenu 435,14 eur za mesiac na základe obchodnej verejnej súťaže.   

FOTO Riaditeľ škandalózneho centra
Zobraziť galériu (10)
 (Zdroj: Foto: Ján Zemiar)

Resocializačné zariadenie dotuje aj štát

Ešte v roku 2009 denník Sme napísal, že Nezisková organizácia Čistý deň sa v tom istom roku uchádzala približne o 130-tisíc eur z Úradu vlády SR a Protidrogového fondu. Zuzana Tománková - Miková v tom čase pracovala na úrade vlády. Nakoľko bola v rade, ktorá dotácie schvaľovala, prvá Ficova vláda tento proces stopla. Manželke súčasného riaditeľa zariadenia sa ale peniaze predsalen podarilo pre centrum získať. 

Na ministerstve vnútra krátko na to, koncom roka 2009, zaregistrovali nové združenie s názvom DT inštitút. Toto nové združenie a nezisková organizácia Čistý deň následne uzavreli zmluvu o spolupráci. V nej sa zaviazali, že DT inštitút sa bude starať o chovancov v zariadení Čistý deň.  

DT inštitút sa potom prihlásil do tretieho kola výzvy na predkladanie projektov v boji proti drogám a drogovým závislostiam na úrade vlády. Čuduj sa svete, dotáciu vo výške 131-tisíc eur dostal. Tománková - Miková bola členkou hodnotiacej komisie. Podotýkame, že na jedného chovanca prislúcha zo šterdých dotácií štátu okolo 1000 eur mesačne.

Škandál s drogami

Podľa našich informácií riaditeľ Tománek čelil v minulosti aj škándálu s drogami. Tvrdia to viacerí svedkovia z Považskej Bystrice, odkiaľ pochádza. "Okresný súd Považská Bystrica za obdobie od roku 2002 neeviduje trestnú vec proti osobe s takýmto menom a priezviskom," potvrdil nám hovorca Trenčianskeho súdu Roman Tarabus. Zdôrazňujeme, že práve v roku 2002 začal kraj vyplácať neziskovke finančné príspevky.  

Zariadenie Čistý deň
Zobraziť galériu (10)
Zariadenie Čistý deň  (Zdroj: Jan Zemiar)

FOTO Riaditeľ škandalózneho centra
Zobraziť galériu (10)
 (Zdroj: Jan Zemiar)

Hladina nepokojov okolo zariadenia 

Prípad rozvíril hladinu nepokojov tento víkend, keď poslankyňa Slobody a Solidarity Natália Blahová uverejnila v piatok blog, v ktorom upozornila na možné sexuálne zneužívanie dievčat v galantskom resocializačnom zariadení zamestnancami. Ústredie práce, sociálnych vecí a rodiny obvinenia odmietlo, taktiež aj samotné zariadenie v Galante. Centrum si po medializácii kauzy zrušilo stránku na Facebooku a nefunkčná je aj ich webstránka.

Podľa riaditeľových slov došlo k sexu medzi chovankyňou a klientom v marci 2015, a išlo o "rozlúčkový sex", pretože po akte klient centrum opustil. Popiera, aby dotyčný muž bol zamestnancom, teda terapeutom zariadenia. Poslankyňa ale hovorí, že o styku dievčina povedala matke v decembri 2014, keď prišla na priepustku domov. Prípadom sa zaoberá aj Výbor Národnej rady SR pre ľudské práva a národnostné menšiny a Generálna prokuratúra SR.

Viac o téme: RiaditeľGalantaEkanbálResocializačné centrum
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu