Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Lajčák v Bukurešti: Rusko nemožno ignorovať, kritický dialóg je lepší ako žiadny

Miroslav Lajčák
Miroslav Lajčák (Zdroj: FB / DW - Conflict Zone)

BUKUREŠŤ – Rusko nemožno ignorovať, kritický dialóg je oveľa lepší ako žiadny. Na tlačovej konferencii v Bukurešti to dnes uviedol minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Miroslav Lajčák.

"Rusko je významná krajina. Je stálym členom Bezpečnostnej rady OSN. Je strategickým poskytovateľom energie ako mojej krajine, tak i väčšine krajín EÚ. A takto môžem pokračovať s množstvom ďalších skutočností, ktoré poskytujú odpoveď na otázku, prečo je dôležité komunikovať s Ruskom," povedal Lajčák, pričom dodal, že spoločné európske stanovisko nezakazuje komunikáciu s Ruskom. 

Týmito slovami reagoval otázku rumunského novinára ohľadom minulotýždňového stretnutia slovenského premiéra Roberta Fica s ruským prezidentom Vladimírom Putinom v Moskve. "Premiér Fico nebol prvým, ani druhým, tretím ani desiatym európskym politikom, ktorý išiel do Moskvy, pretože existuje mnoho skutočností, pre ktoré potrebujeme s Ruskom hovoriť," uviedol slovenský minister. Podľa jeho slov premiér Fico zdôrazňuje, že Slovensko rešpektuje a podporuje európsku jednotu a že nikdy nepôjde proti nej. 

Prepojenie medzi Dubčekom a Bukurešťou je silnejšie, ako si mnohí myslia 

Prepojenie medzi Alexandrom Dubčekom a rumunskou Bukurešťou je silnejšie, než si mnohí uvedomujú; keď v auguste 1968 vojská Varšavskej zmluvy okupovali Československo, Rumunsko bolo jedinou krajinou tohto zoskupenia, ktorá sa odmietla na invázii zúčastniť a ktorá ju odsúdila. 

Uviedol to dnes minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Miroslav Lajčák. Jeho vyjadrenie odznelo v príhovore po odhalení busty Alexandra Dubčeka v parku v centre Bukurešti. "To je niečo, čo nás naozaj spája a potvrdzujú to samotné historické väzby, ktoré medzi našimi dvoma národmi existujú," dodal. 

Busta podľa jeho slov vznikla z iniciatívy slovenského veľvyslanca v Bukurešti Jána Gábora, s podporou slovenskej vlády a vďaka ústretovému prístupu primátorky hlavného mesta Rumunska. Dubčeka označil Lajčák za lídra, ktorý rozumel ľuďom a ktorému rozumeli aj samotní ľudia. Alexander Dubček sa podľa neho stal zosobnením demokratického reformného procesu, ktorý komunistickí pohlavári považovali za svoje priame ohrozenie.

Autorom busty je Vít Bojňanský. "Bral som to ako spoločenskú objednávku. Inšpirácia prišla od pána veľvyslanca Gábora," povedal jej autor. Zároveň dodal, že ide o bronzovú bustu, modelovanú z hliny, ktorú následne odliali. "Konečný výsledok je vlastne bronz," skonštatoval.  

Viac o téme: RumunskoAlexander DubčekMiroslav Lajčák
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu