Utorok16. apríl 2024, meniny má Dana, Danica, zajtra Rudolf

Fico sa stretne sa s Tuskom: Neformálny summit prichádza v kritickom období

Robert Fico
Robert Fico (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA – Premiér Robert Fico odletí dnes do Bruselu za predsedom Európskej rady Donaldom Tuskom. Témou budú prípravy na Bratislavský summit, na ktorom sa bude hovoriť o budúcnosti Európskej únie.

Obaja predstavitelia zhodnotia aktuálny stav príprav a prediskutujú hlavné programové východiská a ciele vrcholnej schôdzky slovenského predsedníctva. Summit bude neformálny, nebudú z neho žiadne záväzné závery a nie je naň pozvaná ani Veľká Británia, ktorá sa v júnovom referende rozhodla pre odchod z európskeho klubu.

O Bratislavskom summite, ktorý sa koná 16. septembra, hovoril Fico už s viacerými lídrami. Koncom augusta sa v Paríži stretol so sociálnodemokratickými lídrami a podľa jeho slov táto schôdzka priniesla posun v agende neformálneho summitu. Na tomto stretnutí, ktoré inicioval francúzsky prezident François Hollande, sa zúčastnili aj predseda Európskeho parlamentu Martin Schulz a šéfka európskej diplomacie Federica Mogheriniová. 

Premiér so svojimi partnermi z Visegrádskej štvorky hovoril na túto tému dvakrát, a to koncom júla aj augusta. Na poslednom stretnutí sa v rámci svojho turné po Európe zúčastnila aj nemecká kancelárka Angela Merkelová. Predtým navštívila aj Taliansko, Estónsko a Českú republiku. 

Záväzok hovoriť pred summitom so všetkými lídrami EÚ si dal okrem Merkelovej aj predseda Rady Donald Tusk, ktorý summity vedie. Hovoril už s Hollandom, Merkelovou, ale aj s premiérmi Chorvátska, Bulharska, Belgicka či Portugalska. 

Tusk: Neformálny summit v Bratislave prichádza v kritickom období pre EÚ 

Neformálny summit EÚ v Bratislave, ktorý sa bude konať 16. septembra, prichádza vo veľmi zložitom období pre Európu a Bratislava je vhodné miesto na naštartovanie procesu sebareflexie pre lídrov Európskej únie. Uviedol to predseda Európskej rady Donald Tusk po privítaní slovenského premiéra Roberta Fica v budove tejto inštitúcie a pred rokovaniami zameranými na prípravu neformálnych rokovaní 27 lídrov EÚ.

Tusk na úvod upozornil, že je rád, že Bratislava sa stane skutočným hlavným mestom Európy, aj keď iba na jeden deň, počas konania summitu. Priznal, že príprava neformálnych rokovaní 27 lídrov únie je "ozajstnou výzvou nielen pre premiéra Fica, ale aj pre nás všetkých".

"Stretnutie sa uskutoční vo veľmi kritickom období pre Európu. Je tu migračná kríza, politické dôsledky brexitu a séria obáv a hrozieb, jednoducho povedané, ľudia na Slovensku, v Poľsku, Belgicku a všade v Európe očakávajú, že EÚ po Bratislave bude garantom stability, bezpečnosti a ochrany," uviedol Tusk pred slovenskými novinármi.

Zároveň zdôraznil, že pod pojmom ochrana myslí ochranu v tom najširšom zmysle vrátane sociálnej a ekonomickej ochrany. "Poznajúc dobre Slovákov a premiéra Fica som si istý, že Bratislava je tým najlepším miestom na naštartovanie tohto procesu sebareflexie," uzavrel Tusk.

Viac o téme: Robert FicoDonald TuskBratislavský summit
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu