Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Nemci varujú Slovensko: Stojíme na pokraji diktatúry, nacionalistickí radikáli rozdeľujú krajinu!

(Zdroj: PR)

BRATISLAVA - Slovensko stojí na pokraji diktatúry. Riadi nás neliberálna koalícia, ktorá rozdeľuje Slovensko. Toto sú kritické slová prestížneho nemeckého časopisu Die Zeit, ktoré si zobral na mušku Slovensko. Podľa ich analýzy sa stav zhoršuje nielen na Slovensku. No kritické slová na adresu súčasnej vládnej koalície poriadne zamrazia.

Boj o demokraciu začal. To je názov titulnej témy nemeckého časopisu Die Zeit. Pozrel sa v nej na stav demokracie v strednej a východnej Európe a ďalších krajinách na východ od nás. Prevládajúcu situáciu považuje za veľmi zlú. Od roku 2006 do roku 2016, teda počas jednej dekády, sa na Ukrajine, Maďarsku, Poľsku či Slovensku zhoršil stav demokracie.

Neblahú situáciu ilustroval na dvoch mapách. Na tej z roku 2006 sú krajiny Vyšehradskej štvorky bez Česka znázornené zelenou farbou, zatiaľ čo o desať rokov zmenili farbu. Čo konkrétne zobrali pod drobnohľad? Ide najmä o právny štát, slobodu tlače a deľbu.

Nemeckí novinári nešetrili Slovensko. "Slovensko riadi veľká neliberálna koalícia, v ktorej ľavica a pravicoví nacionalistickí radikáli spolu udávajú tón a rozdeľujú krajinu."

Ako je vidno z mapy, nielen Slovensko je na ceste k autokratickej či diktátorskej vláde. Napríklad Ukrajina a Turecko boli hodnotení pred desiatimi rokmi ako "poslušní žiaci" na ceste k stabilnej forme demokracie. Našu krajinu Nemci zaradili na pokraj, smerujeme teda k neslobodnej forme vlády.

"Krajiny, ktoré sa zdali byť stabilnými demokraciami alebo aspoň na dobrej ceste, stoja v roku 2016 na pokraji diktatúry," píše Zeit.

 

Viac o téme: Časopis DiktatúraVýchodná EurópaDie Zeit
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu