Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Szijjártó je nekompromisný: Vyvesiť na veľvyslanectvách Maďarska dúhovú vlajku nedovolí

Péter Szijjártó
Péter Szijjártó (Zdroj: SITA)

BUDAPEŠŤ - Na budovy veľvyslanectiev Maďarska je možné vyvesiť výhradne maďarské vlajky a vlajky Európskej únie. Uviedlo to dnes maďarské ministerstvo zahraničných vecí v súvislosti s nedávnou kauzou vyvesenia dúhovej vlajky na veľvyslanectve SR v Budapešti.

"Výnimkou môžu byť vlajky spoločenstiev Maďarov žijúcich v zahraničí pri sviatočných, prípadne spomienkových príležitostiach. Iné vlajky, napríklad dúhovú vlajku festivalu Pride, nemožno vyvesiť. Minister zahraničných vecí Péter Szijjártó to nedovolí ani v budúcnosti," píše sa vo vyhlásení maďarského rezortu diplomacie, ktoré citoval spravodajský server Index.hu. Index pripomína, že v tomto roku symbolicky podporilo festival Budapest Pride rekordných 31 veľvyslanectiev, spomedzi krajín regiónu to boli Rakúsko, Slovinsko, Rumunsko a Slovensko.

Predseda vlády SR Robert Fico 30. júla kritizoval vyvesenie dúhovej vlajky na budove veľvyslanectva SR v Maďarsku počas festivalu LGBTI v Budapešti. Podľa neho je SR demokratická krajina, ktorá nie je viazaná na žiadnu ideológiu, náboženstvo a ani nepreferuje žiadne skupiny obyvateľov. Premiér preto vyjadril očakávanie, že predstavitelia SR, vrátane jej veľvyslancov v zahraničí, budú rešpektovať tento fakt potvrdený Ústavou SR.

Viac o téme: MaďarskoDúhová vlajkaPéter Szijjártó
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu