Štvrtok16. máj 2024, meniny má Svetozár, zajtra Gizela

Jeden z bývalých šéfov Horizontu a BMG pôjde asi na slobodu

Marián Šebeščák
Marián Šebeščák

DUBNICA NAD VÁHOM - Jeden z odsúdených bývalých manažérov skrachovaných nebankových spoločností Horizont Slovakia a BMG Invest Marián Šebeščák sa už možno čoskoro dostane na slobodu.

Trenčiansky okresný súd ho dnes totiž podmienečne prepustil z väzenia. Voči verdiktu súdu však môže ešte do troch dní podať sťažnosť prokurátor, ktorú by potom posudzoval krajský súd. ČTK to povedal Šebeščákov advokát Pavel Piovarčí.

"(Vo väzení) v Dubnici nad Váhom dnes bolo verejné zasadnutie. (...) Podmienečne ho prepustili," povedal v telefonickom rozhovore Piovarčí. Reakciu prokuratúry sa ČTK zistiť nepodarilo.

Šebeščáka odsúdil začiatkom roka Špeciálny súd na sedem rokov väzenia. Po započítaní doby, ktorú strávil vo vyšetrovacej väzbe, však už za mrežami strávil vyše päť rokov. Keďže si tak odsedel už viac ako dve tretiny trestu, mohol požiadať o podmienečné prepustenie.

Prísnejšie, až 11,5 ročné tresty, dostali za podvod hlavní manažéri Vladimír Fruni a František Matik, ktorý je na úteku. Šebeščák dostal miernejší trest aj preto, že pri vyšetrovaní spolupracoval s políciou.

Nebankové spoločnosti pred krachom ponúkali sporiteľom nereálne vysoké zúročenie vkladov. Výnosy však firmy podľa Špeciálneho súdu vyplácali z vkladov ďalších sporiteľov bez toho, aby vytvárali skutočný zisk. Majitelia Horizontu a BMG tým podľa súdu zorganizovali obrovskú "pyramídovú hru", ktorá sa začiatkom roka 2002 skončila krachom a desaťtisíce občanov prišli spolu o miliardové úspory.

O Fruniho a Matikovej vine by mal ešte tento mesiac rozhodovať Najvyšší súd. Ten bude neskôr posudzovať aj odvolanie známeho podnikateľa Jozefa Majského, ktorého Špeciálny súd nedávno za tunelovanie skrachovaného Horizontu a BMG odsúdil na dvanásťročné väzenie.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu