Utorok21. máj 2024, meniny má Zina, zajtra Júlia, Juliána, Rita

Začali sa prijímačky!

Deviatačka Diana Benkeová (15) práve dopísala test zo slovenčiny. S výsledkom bola spokojná.
Deviatačka Diana Benkeová (15) práve dopísala test zo slovenčiny. S výsledkom bola spokojná.

SLOVENSKO - Prijímačky sa začali v pondelok pre približne 60-tisíc tínedžerov, ktorí končia v tomto školskom roku základnú školskú dochádzku. Stredné školy ponúkajú pritom viac ako 88-tisíc miest!

Znamená to, že na Slovensku sa rodí stále menej detí, ale aj to, že o niektoré odbory a školy jednoducho nie je záujem. To však neplatí o niektorých tradičných „stáliciach“, o ktoré sa stredoškoláci „pobijú“ aj tento rok.

Bratislava: Hitom je informatika

Gymnázium na Novohradskej ulici s vyše 45-ročnou tradíciou je zamerané na matematiku, fyziku a informatiku. „Prihlásilo sa nám okolo 150 žiakov, budeme otvárať dve triedy. V čase výpočtovej techniky si ľudia zrejme uvedomujú, že naša škola môže byť tá správna voľba,“ povedala riaditeľka Zuzana Munková. „Určitý čas sme boli na prvom mieste na Slovensku v úspešnosti našich absolventov pri prijímačkách na vysoké školy.“ Medzi absolventov gymnázia patrí minister financií Ján Počiatek, herec Dušan Jamrich či bývalý predseda vlády Ján Čarnogurský.

Prešov: Žiaci si vyberajú učiteľa

V Prešove majú najväčší záujem o Gymnázium na Konštantínovej ulici. „Tohto roku sa k nám hlásilo 312 žiakov, prijať môžeme len 158,“ podotkol riaditeľ školy Stanislav Šanta. „Naši žiaci majú až 98-percentnú úspešnosť na pohovoroch na vysokú školu,“ podotkol. Recept na úspech vidí v tom, že vo štvrtom ročníku si žiaci až 18 hodín týždenne môžu vyberať, aký predmet sa chcú učiť. „Ako jediní na Slovensku dávame žiakom možnosť vybrať si učiteľa pre 4. ročník.“ Študoval tu aj Jozef Migaš, Katka Koščová, Ľuboš Sarnovský.

Košice: Zo ,,Šrobárky“ všetci na vysokú!

Na renomovanom Gymnáziu Šrobárova v Košiciach sa hlási vyše 300 žiakov a nielen z metropoly východu! Do šiestich tried ich prijmú spolu 204. „Otvoríme jednu čiastočne bilingválnu anglickú a nemeckú triedu. Jej absolventi získajú špeciálny diplom s certifikátom, ktorý ich oprávňuje študovať na všetkých vysokých školách v Nemecku,“ povedala riaditeľka školy Jana Teššerová. O dobrom mene gymnázia svedčí až stopercentná úspešnosť vlaňajších maturantov, pretože všetci študujú na vysokých školách! V živote sa nestratili viacerí bývalí absolventi „Šrobárky“. Spomenúť možno exministra školstva Martina Fronca, speváka Grúňa, textára Tomáša Janovica, hercov Petra Rúfusa či Zoru Kolínsku, horolezca Psotku či množstvo skvelých lekárov.

Banská Bystrica: Zvoľte si zameranie

Najviac žiakov sa v Bystrici hlási na dve prestížne gymnáziá. O štúdium na Gymnáziu Andreja Sládkoviča (GAS) sa tento rok uchádzalo 469 deviatakov, prijať môžu len 150. „Naša škola má dobré meno, študenti môžu navštevovať triedy so zameraním na informatiku, umenie či všeobecné triedy,“ zdôvodňuje vysoký záujem riaditeľ gymnázia Ján Dlhoš. Absolventom GAS je napríklad aj brankár Peter Budaj.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu