Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

FOTO Mayová sa ujala premiérskeho kresla: Už sú známe mená prvých ministrov

Theresa Mayová Zobraziť galériu (4)
Theresa Mayová (Zdroj: SITA)

LONDÝN - Britská kráľovná Alžbeta II. prijala dnes rezignáciu premiéra Davida Camerona a hneď nato poverila zostavením novej vlády jeho nástupkyňu na čele Konzervatívnej strany Theresu Mayovú. Informovala o tom televízia BBC.

Nová premiérka sprevádzaná manželom Philipom sa po príchode z Buckinghamského paláca do oficiálnej premiérskej rezidencie na Downing Street 10 prvýkrát prihovorila národu. Vzdala hold svojmu predchodcovi Cameronovi, ktorého nazvala "moderným premiérom", a vyhlásila, že jej vláda bude "budovať lepšiu Britániu". Zaviazala sa posilňovať to, čo spája národy Spojeného kráľovstva a za svoje priority označila sociálnu spravodlivosť a záujmy pracujúcich.

S manželom Phillipom
Zobraziť galériu (4)
S manželom Phillipom  (Zdroj: SITA)
Theresa Mayová
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA)

"Ak ste z bežnej rodiny z pracujúcej triedy, váš život je oveľa menej bezpečný, ako si mnohí vo Westminsteri uvedomujú," povedala v narážke na britský parlament. "Vláda nebude vedená záujmami zopár privilegovaných ľudí, ale vašimi záujmami," pokračovala. Po referende o členstve v EÚ čelí Británia "obdobiu veľkej národnej zmeny", dodala Mayová. Británia podľa nej zaujme odvážnu novú, pozitívnu úlohu vo svete. "Spoločne vybudujeme lepšiu Britániu," citovala ju agentúra DPA.

Stihla už vymenovať ministra zahraničných vecí

Mayová dnes vymenovala za ministra zahraničných vecí vo svojej vláde londýnskeho starostu Borisa Johnsona, ktorý bol jedným z vodcov kampane za odchod Británie z EÚ - Vote Leave.
Za ministra financií si vybrala po rezignácii Georga Osborna doterajšieho ministra zahraničných vecí Philipa Hammonda. 

FOTO Mayová sa ujala
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA)

Oznámila to tlačová agentúra DPA. Očakáva sa, že čoskoro oznámi ďalšie mená na kľúčových postoch vlády po tom, ako dnes prevzala funkciu predsedu vlády po Davidovi Cameronovi.

Viac o téme: David CameronTheresa Mayová
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu