Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Politická scéna zažíva zemetrasenie: Opozícia útočí aj na Danka a žiada jeho hlavu!

(Zdroj: TASR)

BRATISLAVA - Konaním predsedu Národnej rady SR Andreja Danka (SNS), ktorý prerušil mimoriadnu schôdzu NR SR o odvolaní ministra vnútra Roberta Kaliňáka (Smer-SD), by sa mal zaoberať Ústavný súd SR. Tiež tým, že vládna koalícia nepovolila rokovanie o opozičnom návrhu na odvolanie premiéra Roberta Fica (Smer-SD).

Na Ústavný súd sa plánuje obrátiť skupina opozičných poslancov z SaS a OĽaNO-NOVA, ktorí volajú aj po odvolaní Danka z funkcie predsedu parlamentu. Návrh na odvolanie premiéra Fica podá opozícia opäť a bude pokračovať v protestoch. Oznámili to dnes na tlačovej konferencii v parlamente.

"Vládna koalícia nepochybne porušuje Ústavu SR a práva poslancov a bráni poslancom v slobodnom výkone ich mandátu. Preto podávame podnet na Ústavný súd. Sme presvedčení, že sú porušované základné princípy parlamentarizmu a fungovania demokratického štátu. Voláme aj po odvolaní pána Danka pre fatálnu neschopnosť predsedať NR SR," uviedla predsedníčka klubu SaS Natália Blahová. Predseda parlamentu je podľa nej hanbou slovenského parlamentarizmu.

"Koalícia v princípe dnes rozhodla, že opozícia stráca práva, ktoré jej prináležia podľa ústavy," vyhlásil Daniel Lipšic z OĽaNO-NOVA. Od Ústavného súdu bude opozícia chcieť výklad ústavy v tej časti, ktorá hovorí o iniciovaní mimoriadnych schôdzí. Podľa Lipšica toto právo nie je iluzórne, hoci koalícia sa dnes správala tak, akoby opozícia nemala právo diskutovať o vyslovení nedôvery členovi vlády. Lipšic trvá na tom, že ak má opozícia podľa ústavy právo iniciovať schôdzu, tak táto schôdza musí byť.

"Požiadame Ústavný súd o jasný výklad ústavy. Pretože podľa judikatúry Ústavného súdu naša ústava zakotvuje reálne práva, a nie iluzórne," vyhlásil Lipšic, podľa ktorého chce koalícia umlčať opozíciu aj celú verejnosť. "Dnes sme nastúpili cestu gumovania práv opozície a bežných ľudí," doplnil Lipšic.

 Podľa nezaradeného poslanca Zsolta Simona vládna koalícia legitimizuje ĽSNS Mariana Kotlebu v parlamente. "Robia to spôsobom, že chcú, aby opozícia v parlamente bola jednotná vrátane Kotlebovej strany. Takýto postoj koalície je pre mňa neprijateľný. Preto chcem požiadať predstaviteľov vládnych strán, aby ani takouto formou nepodporovali a nelegitimizovali extrémistov v parlamente," uviedol Simon vo svojom stanovisku.

Kaliňáka a Fica chcela opozícia na schôdzach odvolávať pre daňovú kauzu Ladislava Bašternáka. Kaliňák je podľa opozície na Bašternáka prepojený a pomáhal nevyšetreniu jeho daňových podvodov. Fico má zase podľa opozície pykať za to, že Kaliňáka neodvolal, kryje ho a podporuje korupčné prostredie. Slovensku navyše podľa opozície robí hanbu tým, že býva v byte, ktorý mal Bašternák postaviť zrejme z daňových podvodov.

Poslanci NR SR sa dnes 81 hlasmi koalície uzniesli, že prerušené odvolávanie ministra vnútra Roberta Kaliňáka (Smer-SD) bude pokračovať až v septembri na záver riadneho zasadnutia pléna, ktoré sa začína 6. septembra. Rozhodli o tom dnes na návrh predsedu parlamentu Andreja Danka (SNS). Opozícia reagovala hlasnými pokrikmi "hanba".

Odklad rokovania vysvetlil Danko najmä viacerými medzinárodnými aktivitami parlamentu, ktoré súvisia s predsedníctvom SR v Rade EÚ. Šéf parlamentu tiež apeloval, aby poslanci dosiahli racionalitu tak, aby nebola odopretá možnosť opozície rokovať.

Schôdza ku Kaliňákovi sa začala vo štvrtok 30. júna. Danko ju však prerušil po tom, čo líder OĽaNO-NOVA Igor Matovič priniesol do pléna transparent s fotografiami Ladislava Bašternáka a Kaliňáka a s heslom "Slušní ľudia platia dane, zlodeji si žijú za ne". Na druhý deň po rokovaní poslaneckého grémia Danko vyhlásil, že schôdza musela byť prerušená, lebo v rokovacej sále parlamentu hrozil fyzický konflikt. Opozícia to popiera. Dnes od 10.00 h mal byť odvolávaný aj premiér Robert Fico. Parlament však dvakrát nebol uznášaniaschopný, pokus otvoriť toto zasadnutie sa zopakuje vo štvrtok (7.7.) ráno.

Viac o téme: OpozíciaDaniel LipšicAndrej Danko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu