Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Fica čaká dvojdňový program: Témou bude slovenské predsedníctvo a štyri základné priority

Robert Fico
Robert Fico (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA – Premiéra Roberta Fica čaká oddnes v Štrasburgu dvojdňový program. Poslanci Európskeho parlamentu v stredu ráno budú diskutovať o prioritách slovenského predsedníctva v Rade Európskej únie. Stane sa tak potom, ako v utorok ráno holandský premiér Mark Rutte zhodnotí úspechy predchádzajúceho, holandského predsedníctva. Fico bude hovoriť aj s konferenciou predsedov EP, kde s predsedami frakcií rozoberie postavenie SR a jeho úlohy pri predsedníctve.

Ambíciou prvého slovenského predsedníctva v Rade EÚ je zvýšiť jednotu, súdržnosť a odolnosť Únie voči vonkajším i vnútorným výzvam a posilniť dôveru občanov v európsky projekt. Podľa vládou schváleného programu predsedníctva sa chceme okrem toho zamerať na štyri jednotlivé priority – hospodársky silnú Úniu, moderný jednotný trh, udržateľnú migračnú a azylovú politiku a globálne angažovanú Európu. 

Predsedu vlády čaká aj stretnutie so šéfom europarlamentu Martinom Schulzom. S ním premiér hovoril aj koncom mája na slovenskej pôde, keď Schulz navštívil Bratislavu v rámci Národného konventu o EÚ, kde predseda EP vystúpil s príhovorom. 

Premiér vystúpi v Európskom parlamente počas júlového plenárneho zasadnutia. Okrem vystúpení slovenského a holandského predsedu vlády čakajú europoslancov aj body súvisiace s brexitom, úpravou viacročného rozpočtu EÚ za účelom lepšieho zvládania kríz a taktiež budú hlasovať o zriadení Európskej pohraničnej a pobrežnej stráže, ktorá sa by mala uviesť do praxe práve počas SK PRES.

Viac o téme: Robert FicoŠtrasburgEurópska úniaSlovenské predsedníctvo
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu