Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Vodiči, môžete sa tešiť: FOTO Počiatkovej superluxusnej klimatizovanej toalety pri Martine!

Nová toaleta pri Martine Zobraziť galériu (4)
Nová toaleta pri Martine (Zdroj: topky)

BRATISLAVA - Vodiči na slovenských cestách sa môžu radovať. Na niektorých odpočívadlách už čakajú na motoristov luxusné nové toalety, ktorých výška ceny dosahuje napríklad cenu niekoľko izbového bytu či menšieho domu. Pozrite sa, ako vyzerá projekt, ktorý schválili za exministra dopravy Jána Počiatka.

V horúcich letných dňoch dobre padne klimatizované WC. Toto si povedia minimálne vodiči pri Martine, kde stojí pri diaľnici nové kontajnerová toaleta. Informovali sme o nich v októbri minulého roku. Dnes už slúžia vodičom. Jeden takýto kontajner sme zachytili na odpočívadle Turčianske Štiavničky na diaľnici D1 za Martinom. Podľa vtedajšieho poslanca za KDH by ste si za cenu jednej kontajnerovej toalety mohli kúpiť dom na východe Slovenska. "Kontajnerové toalety za 42-tisíc? Za túto cenu sa na Východe dá postaviť rodinný dom alebo kúpiť 4-izbový byt," povedal pre Topky exposlanec KDH Pavol Zajac.

Vodiči, môžete sa tešiť:
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: topky)

Keď sme porovnali cenu od inej firmy, ktorá sa zaoberá výrobou kontajnerových toaliet, výsledky prekvapili. Síce spoločnosť Containex vyrába bez vykurovanej podlahy či automatickej montáže klimatizácie, cena však bola štyrikrát nižšia.

Pôdorys toalety
Zobraziť galériu (4)
Pôdorys toalety  (Zdroj: topky)

Národná diaľničná spoločnosť (NDS), ktorá patrí pod ministerstvo dopravy, začiatkom októbra minulého roka podpísala zmluvu na nákup 11 kontajnerových toaliet vo výške takmer pol milióna eur. NDS predpokladala, že nakúpi kontajnerové toalety za 330 tisíc eur, no napokon sa cena vyšplhala až na 480 tisíc eur, ktoré ponúkla víťazná firma TOUAX SK.

Suma sa vzťahuje aj na dopravu, zloženia na odpočívadlo a pripojenia na prípojku vody, kanalizácie a elektriny. V prepočte tak vychádza cena jedného kontajnera s toaletami na 42 tisíc eur. Za túto sumu by sa dal už postaviť aj menší domček či kúpiť niekoľkoizbový byt. Kontajnerové toalety v rozmere 9 metrov na dĺžku, takmer 3 metre na šírku a výšku však budú mať luxus, aký sa len tak nevidí. V lete bude chladiť klimatizácia a v zime ľudia nezamrznú vďaka podlahovému kúreniu.

Viac o téme: KontajneryNDSJán Počiatek
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu