Štvrtok18. apríl 2024, meniny má Valér, zajtra Jela

Monika v kúpeľni zabila podivného komára: Prenáša vírus ťahyňa prvýkrát objavený na Slovensku

Odfotila Monika obávaného parazita? Zobraziť galériu (3)
Odfotila Monika obávaného parazita? (Zdroj: Tip čitateľa/Monika)

BRATISLAVA – Monika z východného Slovenska skamenela od strachu, keď si v kúpeľni všimla čudne vyzerajúceho komára s pruhovými nohami. Vzápätí na internete pátrala, čo by to mohlo byť za druh a naskočili jej zimomriavky.

Monika sa zľakla, že v kúpeľni zabila komára culiseta annulata, ktorý je schopný prenášať exotické choroby. Našťastie, nezvyčajne veľkého komára stihla ešte pred rozsudkom jeho smrti zvečniť a poslať nám jeho fotografiu do redakcie, aby sme zistili, či boli jej obavy oprávnené. Len nedávno sa na východnom Slovensku rozšírila kliešťová encefalitída a Monika sa dočítala, že komár culiseta annulata dokáže prenášať subtyp vírusu kalifornskej encefalitídy a parazit vyskytuje sa aj u nás.

Odborníci varujú: Smrtiaca mäsožravá baktéria z pevností Daeš sa šíri s utečencami do Európy

„Ten komár ma dosť vystrašil, najmä, keď ma prvé internetové výsledky odvádzali ku komárom s pruhovanými nohami, ázijskému tigrovanému alebo aedes aegypti, ktorý v súčasnosti prenáša obávaný vírus zika,“ podotkla Monika z košického sídliska KVP.

Je to on!

Fotografiu komára sme poslali viacerým odborníkom. Niektorí však pri jeho identifikácii zaváhali – parazit sa totiž podobá aj na komára tigrovaného, ktorý môže prenášať žltú zimnicu či horúčku dengue. Podľa entomológa Jána Kodadu z Prírodovedeckej fakulty Univerzity Komenského je pravdepodobné, že ide skutočne o komára typu culiseta annulata, čo nám potvrdil aj virológ Boris Klempa z Virologického ústavu SAV. Neprenáša však kliešťovú encefalitídu ani vírus zika.

Rovnaký názor má tiež entomológ Vladimír Straka: „Zdá sa, že je to culiseta annulata, ktorý patrí medzi našich najväčších komárov a je celoštátne rozšírený. Ako každý hematofág môže byť nebezpečný aj pre človeka, a tento druh napáda aj ľudí,“ spresnil odborník s tým, že komár je predovšetkým rozšírený v teplejších oblastiach, napríklad na Balkáne. Straka však dodal, že krvou sa živia iba samice komára, opačné pohlavie totiž lákajú len kvety.

„Pravdepodobne ide naozaj o druh culiseta annulata. Je to pomerne veľký komár s pruhovanými nohami a škvrnami na krídlach, ide o rozšírený druh. Vírus ťahyňa, ktorý prenáša, u nás nie je až taký zriedkavý. Prejavuje sa horúčkami rôzneho stupňa, s vírusom kliešťovej encefalitídy však nemá nič spoločné,“ upozornil parazitológ Jozef Halgoš z Prírodovedeckej fakulty Univerzity Komenského.

Monika v kúpeľni zabila
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Tip čitateľa/Monika)

Príznaky sa podobajú chrípke

Ako Topky informovala Lenka Skalická, hovorkyňa Úradu verejného zdravotníctva SR, „vírus ťahyňa je horúčkové ochorenie podobné chrípke. Prvýkrát bol izolovaný v roku 1958 z komárov vo východoslovenskej obci ťahyňa. Neskôr sa vírus objavil v ďalších lokalitách na južnom Slovensku, južnej Morave a v iných európskych štátoch, v Afrike a Ázii. V roku 1972 bol izolovaný z krvi chorého človeka s príznakmi pripomínajúcimi chrípku.“

Výskyt vírusu ťahyňa je podľa Skalickej málo zdokumentovaný, príznakmi sa totiž podobá na chrípku a lieči sa tlmením príznakov. Ak by sme chceli poznať rozšírenie ochorenia ťahyňa, ktoré tieto komáre prenášajú, lekári by museli pacientom s podozrením na vírus odoberať vzorky a posielať ich na laboratórne testovanie, čo sa v praxi nerobí.

Monika v kúpeľni zabila
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: thinkstock.com)

 

 

Viac o téme: Komár Vírus ťahyňa
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu