Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Predčasná radosť z komárov? Odborník varuje, útok ešte len príde: Zmena oproti minulosti!

Komáre budú mať dobrú sezónu. Zobraziť galériu (4)
Komáre budú mať dobrú sezónu. (Zdroj: thinkstock.com)

BRATISLAVA – Bojíte sa premnožených komárov a ôs? Pre niektorých máme dobrú správu. Meniaca sa klíma a znečistenie životného prostredia majú dopad aj na hmyz. O tom, aké následky môžeme tento rok očakávať, nám bližšie povedali odborníci.

Bodavý a krv sajúci hmyz nemá rád nikto z nás. Len si spomeňte na svrbiace komárie štípance či osie bodnutia, ktoré môžu u alergikov skončiť aj smrťou. Tento rok by sa podľa entomológa Jána Kodadu z Prírodovedeckej fakulty Univerzity Komenského v Bratislave mohlo dariť najmä komárom. „Komárov by počas letnej sezóny mohlo byť viac, pretože padlo pomerne výdatnejšie množstvo zrážok. Takéto podmienky sú priaznivé pre komárie larvy,“ usúdil odborník.

Jediné uštipnutie hmyzu spravilo z krásky (23) živú mŕtvolu: Strašné VIDEO, na ktorom chce zomrieť

Hoci by komáre mohli byť v okolí vodných tokov a vlhkých miest premnožené, pre osy bude Slovensko hladovou dolinou. Dôvodom sú silné prízemné mrazy, ktoré v máji poničili úrodu marhúľ a viniča, ktorých nektár je pre osy výdatným zdrojom potravy.

Predčasná radosť z komárov?
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: thinkstock.com)

Podľa riaditeľa Prírodovedného múzea v Bratislave Jána Kautmana sa slovenská príroda stretáva aj s opačným prípadom, ako je premnoženie niektorých druhov hmyzu: „Hmyz je u nás systematicky hubený chémiou.“ Za hlavného vinníka označil postreky a znečistenie krajiny. Nielen hmyz, ale aj živočíchy, ktoré sa hmyzom živia, veľakrát bojujú o prežitie.

Predčasná radosť z komárov?
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA/AP)

Viac o téme: KomáreOsyPremnožený hmyz
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu