Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Slovensko zaplavila kontroverzná kampaň na homeopatiu: Na bilbordoch sú známe celebrity

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA – Populárna slovenská tenistka Dominika Cibulková má čo vysvetľovať. Viacerí skeptici sa pozastavili nad tým, prečo podporila novú kampaň Slovenskej komory homeopatov a stala sa jednou z jej tvárí. O kontroverzných bilbordoch hovorí celé Slovensko.

Slovenskí intelektuáli a skeptici majú hlavu v smútku. Tvárou bilbordovej kampane Slovenskej komory homeopatov (SKH) sa stala nielen obľúbená tenistka Dominika Cibulková, ale aj Matej Lipták, Emma Tekelyová, Szilárd Németh a Robo Papp. Viaceré médiá spolu s verejnosťou osobnosti začali podozrievať zo šírenia pseudovedeckých názorov a zarábania na ľudskej naivite. Slovenská komora homeopatov, ktorá svoju bilbordovú kampaň spustila 1. júna 2016, sa však podporovateľov zastala. Do kampane sa podľa SKH zapojili bez nároku na honorár.

ROZHOVOR s lovcom šarlatánov: Slováci veria pochybným teóriám a chémie sa prehnane boja!

Cibulková v rozhovore pre denník Sme povedala, že má s homeopatiou pozitívne osobné skúsenosti, čo bolo dôvodom jej účasti v kampani. „Kampaň som podporila bez akéhokoľvek finančného alebo iného zisku. Verím tomu, taktiež môj tréner funguje na homeopatikách a vidím, že mu to pomáha,“ vysvetlila Cibulková dôvod podpory alternatívnej medicíny.

Tisíce Slovákov im verí, pritom ide len o podvod: Homeopatiká vraj nefungujú!

Cibulkovej priznanie však prilialo oheň do diskusií o účinkoch homeopatie. Šéf Lekárskeho odborového združenia Peter Visolajský označil bilbordy za neetické a riaditeľ Slovenskej lekárnickej komory Ondrej Sukeľ si myslí, že homeopatia môže byť aj nebezpečná, ak ľudia zanedbajú štandardnú liečbu. Bilbordy má na muške aj Rada pre reklamu, pretože známe osobnosti nesmú podľa zákona propagovať reklamu na lieky. V tomto prípade však osobnosti chráni výnimka, keďže nejde o reklamu konkrétneho medikamentu.

Reakcia Slovenskej komory homeopatov

Živá diskusia okolo homeopatickej kampane prinútila k reakcii aj Slovenskú komoru homeopatov (SKH). Komora na svojej stránke vysvetlila, že cieľom kampane je šírenie dobrého mena homeopatie, ako aj povedomia o jej pozitívnych účinkoch.

„Popularita tejto liečebnej metódy vo svete a na Slovensku neustále narastá a v súčasnosti je druhou najrozšírenejšou a najpoužívanejšou metódou komplementárnej a alternatívnej medicíny na svete. Zrejme aj táto narastajúca popularita homeopatie medzi ľuďmi je príčinou agresívnych cielených útokov zo strany niektorých médií nielen voči homeopatii ako takej, ale aj voči známym osobnostiam, ktoré sa dobrovoľne a bez akéhokoľvek nároku na honorár, len na základe svojich vlastných pozitívnych skúseností s homeopatiou a presvedčenia rozhodli túto kampaň podporiť,“ informovali vo vyhlásení SKH.

Slováci jej veria aj bez dôkazov

Podľa SKH veda momentálne nevie, ako presne homeopatia funguje, ale jej účinnosť bola preukázaná stovkami vedeckých štúdií. Ako však zistil tím odborníkov z austrálskeho Národného výboru pre zdravie a medicínsky výskum (NHMRC), ktorý preskúmal 225 štúdií a výskumných prác súvisiacich s homeopatiou, neexistujú žiadne spoľahlivé dôkazy o tom, že by homeopatia dokázala efektívne liečiť zdravotný stav pacientov. „Ľudia, ktorí užívajú homeopatiká, môžu byť vystavení riziku poškodenia zdravia v prípade, ak odmietnu klasickú liečbu, pre ktorú existujú dostatočné dôkazy, že sú bezpečné a účinné,“ uvádza sa v správe.

Podľa štatistických údajov Národného centra zdravotníckych informácií je homeopatická liečba obľúbená aj u Slovákov. Každoročne kupujeme viac ako 500-tisíc kusov balení voľnopredajných homeopatických liekov napriek tomu, že odborníci v súvislosti s nimi hovoria o placebo efekte.

Viac o téme: HomeopatiaDominika Cibulková
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu