Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Odborníci chcú zakázať homeopatiká: Strašidelné účinky na deti, o akých ľudia netušili

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: thinkstock.com)

WASHINGTON - O kontroverznej liečbe homeopatikami vedci hovoria, že je neúčinná. Teraz sa však v USA objavujú správy, že by predsa len nemuselo ísť o číre placebo. Má to však háčik. Liečba, ktorej účinnosť je sporná, vraj dokáže škodiť detským pacientom.

Homeopatická liečba podľa informácií Statnews.com poškodila stovky detí. „Moja dcéra mala záchvat, stratila vedomie a prestala dýchať asi 30 minút po tom, ako som jej dala tri tabletky od firmy Hyland,“ opísala jeden z prípadov mama, ktorej dcéru zachránilo dýchanie z úst do úst a rýchly prevoz do nemocnice. Udalosť sa stala 10. augusta 2010, keď chcela mama uľaviť svojej dcére od bolesti zubov. Postupne sa však začali objavovať ďalšie problematické prípady.

Tvrdá rana pre obhajovateľov homeopatie: Vláda USA požaduje, aby pacienti vedeli pravdu

Americká Správa potravín a liečiv (FDA) však vedie aj záznamy prípadov detí, ktoré po požití homeopatík od firmy Hyland zmodrali a zomreli alebo dostali záchvat. V priebehu 10 rokov zhromaždila FDA správy o viac ako 370 deťoch, u ktorých sa prejavili neobjasnené vedľajšie účinky, ktoré sú dodnes predmetom skúmania. Indíciou sú prípady, keď problémy dieťaťa po skončení užívania homeopatík prestali.

Odborníci chcú zakázať homeopatiká:
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: thinkstock.com)

Hoci firma Hyland po varovaní FDA prisľúbila stiahnutie problematických produktov z trhu, na pultoch obchodov zostali ešte dlhé mesiace a rovnako bola ich kúpa dostupná aj na internete.

Jedovatý ľuľkovec zlomocný

Firma Hyland patrí medzi najväčších amerických výrobcov homeopatík a trvá na tom, že jej produkty sú bezpečné a neexistuje dôkaz, že zdravotné komplikácie boli reakciou na užitie homeopatík. Hyland vyrába desiatky produktov, ktoré majú pomôcť pri bolesti, strese, poruchách spánku, alergiách, chrípke a iných chorôb. Napriek tomu, že veda účinnosť homeopatických liekov nepotvrdila, sú široko populárne.

Mohlo by vás zaujať:
Opustené infekčné oddelenie v Topoľčanoch: VIDEO Prázdnota, bordel a mŕtve holuby

FDA v tabletách určených deťom, ktorým sa bolestivo prerezávajú zúbky, našla prítomnosť výťažku z jedovatého ľuľkovca zlomocného. Hoci by látka v zriedenej podobe nemala predstavovať zdravotné riziko, deti môžu byť citlivejšie aj na stopové množstvá tejto drogy, ktorá pri otrave dokáže znižovať činnosť srdca a privodiť zástavu dýchania.

Viac o téme: HomeopatikáHylandNežiaduce účinky
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu