Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Spis Bašternáka odhalený: Tú aroganciu musíte vidieť, úkoloval policajtov ako malé deti

Zobraziť galériu (5)
(Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Slovenskom hýbe kauza Bašternák. Kontroverzný podnikateľ sa zaplietol dokonca aj s policajnou hliadkou, ktorá ho zastavila. Voči nej bol drzý a vyhrážal sa policajtom. Tí spísali záznam, v ktorom celý incident popisujú. Topky si však všimli na policajnom zázname niečo nezvyčajné.

Predvčerom pri pokuse o odvolávanie Roberta Kaliňáka v parlamente zaujalo odhalenie, že kontroverzného Ladislava Bašternáka chcel z pokuty vysekal policajný nadriadený, ktorý volal hliadke, aby ho pustili, lebo je to "náš človek". Vo zverejnenom zázname sme si však všimli, že príslušní policajti sa s gramatikou "nemaznali".

Bašternák (vľavo)
Zobraziť galériu (5)
Bašternák (vľavo)  (Zdroj: Jan Zemiar)

V úradnom zázname sme našli niekoľko gramatických chýb, ktoré doslova kolú oči rovnako ako Bašternákova drzosť. Okrem chýbajúcich čiarok si nedá nevšimnúť najmä chyby spojené s písmenom i či ypsilonom. Tejto chyby sa dopustil vo vete "Pán Bašternák bol oboznámení...a bol vyzvaní". O kúsok neskôr v zázname ďalšia chyba: "menovaný bol ešte raz vyzvaní". Opakuje sa to aj ďalej: "Na to začal byť pán Bašternák podráždení".

Policajný záznam odhalený
Zobraziť galériu (5)
Policajný záznam odhalený  (Zdroj: topky)

Rovnaké chyby s makkým í na konci slovesa sa opakujú aj v druhej polovici záznamu. "..bol vodič pán Bašternák poučení a bol vyzvaní". Do očí okrem chýbajúcich dĺžňov udrie ešte chyba v predložke: "no zo zástupcom nebola už žiadna komunikácia". Nič to nemení na fakte, že dotyčný policajt bol odvážny a nenechal sa odradiť telefonátom nadriadeného. Za to mu patrí všetka česť.

Spis Bašternáka odhalený: Tú
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: topky)

Najviac však na celej kauze zaujala Bašternákova arogancia. Podnikateľ blízky špičkám Smeru bol voči policajtom nesmierne drzý, najmä, keď mu dávali fúkať. “Následne na nás začal útočiť, že čo sa nám to premieta v našich hlavách, prečo mu dávame fúkať, že on už mal veľa policajných kontrol a nikto mu fúkať nedával,” píše sa v zázname, ktorý včera v parlamente vytiahol exminister spravodivosti a vnútra Daniel Lipšic.

Spis Bašternáka odhalený: Tú
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: SITA)

Kauza Bašternák

V kauze Bašternák ide o bratislavský bytový komplex Five Star Residence, ktorý stavala firma Mariana Kočnera. Spoločnosť Ladislava Bašternáka v ňom údajne kúpila sedem bytov za 12 miliónov eur a následne si mala uplatniť nadmerný odpočet DPH vo výške dva milióny eur. Tým mali okradnúť podľa opozície ľudí.

Čítankový daňový podvod

Podľa Daniela Lipšica je kauza Bašternák čítankový príklad daňového podvodu. Ako uviedol, peniaze z podvodu mohli ísť do zdravotníctva či školstva, ale išli Ladislavovi Bašternákovi, v ktorého byte býva premiér Robert Fico a ktorý je blízky Kaliňákovi aj exministrovi dopravy Jánovi Počiatkovi.

Prejav Daniela Lipšica o Ladislavovi Bašternákovi

Viac o téme: KauzaRobert KaliňákLadislav BašternákBonaparte
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu