Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Prelomové rozhodnutie súdu, ktoré musí Európa rešpektovať: S utečencami už len v rukavičkách!

Migranti v Idomeni (ilustračné foto).
Migranti v Idomeni (ilustračné foto). (Zdroj: profimedia.sk)

BRATISLAVA - Európsky súdny dvor dospel k prelomovému rozhodnutiu. Pravdepodobne tým nahnevá odporcov už tak veľmi kritizovanej migračnej politiky Bruselu. Po novom už policajné zložky nebudú môcť nelegálnych utečencov zatýkať.

Nelegálni migranti prichádzajúci do štátov Európskej únie, ktoré sú v schengenskom priestore, by už nemali byť zatýknutí. Potvrdil to Súdny dvor Európskej únie. Informovalo o tom BBC. Namiesto zatknutia by mali byť automaticky vrátení do krajiny, odkiaľ prišli. Rozhodnutie platí pre utečencov prechádzajúcich hranice štátov, kde sa nepoužívajú pasy.

Súd tak rozhodol na základe prípadu ghanskej utečenkyne, ktorú našla francúzska polícia s falošným belgickým pasom pri vstupe do Eurotunelu pod Lamanšským prielivom. Selina Affum bola zadržaná na francúzskom území, no argumentovala, že to bolo nelegálne zadržanie v rámci platných zákonov EÚ, tzv. Smernici o návratoch.

Podľa tejto Smernice, ilegálny utečenec má po zadržaní až 30 dní na to, aby dobrovoľne opustil krajinu. Po uplynutí tejto lehoty by sa vo vyhostení nemala používať žiadna sila, resp. nemalo dôjsť k ohrozeniu na živote. "Návratová smernica bráni tomu, aby bol občan nečlenskej krajiny Európskej únie, ktorý doteraz nebol vyhostený, zadržiavaný len preto, že vstúpil na územie členského štátu nelegálne cez vnútornú hranicu schengenského priestoru," píše BBC.

Prípad Seliny Affum francúzsky súd Európskemu súdu, aby rozhodol. Platilo to aj v prípade, keď utečenec bol zachytený pri odchode z krajiny.  Rozhodnutie obsahuje aj niekoľko dôležitých klauzúl.

Polícia bude môcť zadržať utečenca v prípade, keď sa vzopre príkazu opustiť krajinu alebo v prípade, že bol už deportovaný a pokúša sa ilegálne dostať opäť do krajiny. Zadržať ich môžu až na 18 mesiacov v prípade, že "existuje riziko zmarenia návratu", teda že by utečenec chystal útek.

Viac o téme: PokutaSchengenSúdny dvorUtečenci
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu