Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Slovensko a Holandsko vstupujú do záväzku: Spolupráca počas predsedníctva

Bert Koenders a Miroslav Lajčák Zobraziť galériu (3)
Bert Koenders a Miroslav Lajčák (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Minister zahraničných vecí SR Miroslav Lajčák a jeho holandský rezortný kolega Bert Koenders dnes podpísali bilaterálnu dohodu o spolupráci počas šesťmesačného predsedníctva SR v Rade EÚ vo viacerých oblastiach.

"Ide o to, že naozaj naša sieť zastupiteľských úradov nie je identická, to znamená, že v niektorých krajinách budú holandskí diplomati naďalej vykonávať úlohy predsedníctva za nás a rovnako tak my ich budeme zastupovať na niektorých pracovných úrovniach," povedal slovenský minister. 

Slovensko a Holandsko vstupujú
Zobraziť galériu (3)

Dohoda obsahuje výpomoc pri predsedaní pracovným skupinám a výborom Rady EÚ. Holandskí experti budú počas slovenského predsedníctva v Rade EÚ pomáhať v oblastiach, v ktorých Slovensku chýba dostatočná expertná základňa. Ide o niektoré oblasti medzinárodných otázok životného prostredia (týkajúcich sa morí), vnútornej a vonkajšej rybárskej politiky. Zastupovanie bude prebiehať iba na nižšej úrovni, a to v úzkej koordinácii so slovenskými expertmi.  

"Pozval som ho, aby vystúpil na porade našich veľvyslancov. Myslím si, že je to naozaj unikátna príležitosť pre nich, aby počuli od ministra krajiny, ktorá v súčasnosti predsedá EÚ, ako to vyzerá, čo sa od nich očakáva a aké úlohy budú na nich kladené alebo aké požiadavky. No a po druhé budeme mať možnosť prebrať si aj našu agendu politickú, veci, ktoré prejdú z holandského predsedníctva na slovenské,“ dodal Lajčák. 

Slovensko a Holandsko vstupujú
Zobraziť galériu (3)

Holandský minister zahraničných vecí prízvukoval, že krajina má záujem o úzku spoluprácu so Slovenskom. "Myslím si, že toto je jedinečná príležitosť, aj keď súčasná situácia nie je veľmi jednoduchá pre toho, kto je pri kormidle EÚ,“ povedal Koenders. "Máme záujem o spoluprácu so Slovenskom a to, čo sme dnes podpísali, je dôkazom našej dobrej spolupráce, našej ochoty zapojiť sa do Európy a ako lídri riešiť všetky tieto náročné otázky, ktorým spoločne čelíme,“ dodal. 

Podobnú dohodu podpísalo Slovensko už aj s Maltou, ktorá po nás preberá predsedníctvo od januára 2017. Bilaterálnu dohodu podpísali v máji v Bruseli splnomocnenec vlády SR pre slovenské predsedníctvo Ivan Korčok a parlamentný tajomník pre predsedníctvo EÚ 2017 a fondy EÚ ministerstva pre európske záležitosti a implementáciu volebného manifesta Maltskej republiky Ian Borg.

Malta zastúpi Slovensko v oblastiach rybárskej a námornej politiky. Slovensko, naopak, Maltu počas maltského predsedníctva v oblastiach zameraných na jadrové otázky, lesné hospodárstvo, veterinárstvo a rastlinolekárstvo.

Viac o téme: SpoluprácaHolandskoMiroslav LajčákBert Koender
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu