Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Lajčák sa stretol s nórskym ministrom: Toto boli ich témy rozhovorov

Miroslav Lajčák
Miroslav Lajčák (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA/OSLO - Na pozvanie nórskeho rezortného kolegu Borgeho Brendeho sa minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Miroslav Lajčák zúčastnil v Osle na neformálnom stretnutí k otázkam urovnávania konfliktov a kríz.

Stretnutie sa konalo na okraj Fóra Oslo na vysokej úrovni formou pracovnej večere podávanej nórskym ministrom pre malý okruh vybraných hostí. Medzi ďalšími pozvanými účastníkmi boli okrem ministra M. Lajčáka aj vysoká predstaviteľka EÚ pre zahraničné a bezpečnostné záležitosti Federica Mogheriniová, námestník generálneho tajomníka OSN pre politické záležitosti Jeffrey Feltman, či libanonský minister zahraničných vecí Džibran Bassil.  

Spoločne diskutovali o kríze na Blízkom východe, v Sýrii a v Afganistane ako aj o možnostiach ich riešenia. Tematicky tak otvorili diskusie Fóra Oslo, ktoré sa oficiálne začína v utorok. Toto fórum je popredné zoskupenie mediátorov, kľúčových účastníkov mierových procesov a expertov z rôznych oblastí. Koná sa každý rok za zatvorenými dverami a významní predstavitelia zahraničnej politiky, diplomacie, medzinárodných inštitúcií a mimovládneho sektora na ňom hľadajú spôsoby ako postupovať pri mediácii a riešení existujúcich regionálnych a globálnych konfliktov. 

Ešte pred príletom do Osla rokoval minister M. Lajčák vo Viedni s ukrajinským ministrom zahraničných vecí Pavlom Klimkinom o pokračujúcich reformách na Ukrajine a o vývoji v oblastiach na východe. Stretol sa aj s ministrom zahraničných vecí Kazachstanu Erlanom Idrissovom, s ktorým prediskutovali otázky bilaterálnych vzťahov a pripravovanej návštevy slovenského ministra v Kazachstane v druhej polovici tohto roka.

Viac o téme: Miroslav LajčákBorge Brende
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu