Streda29. máj 2024, meniny má Vilma, zajtra Ferdinand

Zdravotníctvo vo financiách dlhodobo tápa: Spasiť ho môže financovanie z viacerých zdrojov

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: thinkstockphotos)

BRATISLAVA - Slovenské zdravotníctvo dlhodobo zápasí s nedostatkom peňazí v systéme. Tento problém by mohlo zmierniť jeho viaczdrojové financovanie a zvýšenie efektivity. Poukázali dnes na to predstavitelia súkromnej Union zdravotnej poisťovne (ZP). Systém podľa nich potrebuje kombináciu verejného princípu pre zachovanie solidarity a súkromného pripoistenia. Vláda by preto podľa Union ZP mala uvažovať o takejto možnosti.

Do pripoistenia by sa podľa Union ZP mohli presunúť výkony, ktoré nie sú urgentné a v ktorých zároveň môžu zdravotné poisťovne a poskytovatelia súťažiť. Ľudia by mali byť podľa zdravotnej poisťovne zároveň spoluzodpovední za vlastné zdravie a je to i cesta, ako znížiť zaťaženie verejného rozpočtu. V súčasnosti sa na Slovensku dá zatiaľ pripoistiť obmedzene.

"Hovoríme o tom, pretože kabinet sám v programovom vyhlásení vlády uvádza, že každý má právo zabezpečiť si vyšší štandard služieb súvisiacich s poskytovanou zdravotnou starostlivosťou alebo si zvoliť takú zdravotnú starostlivosť, ktorej rozsah nie je nevyhnutný a presahuje rozsah hradený na základe verejného zdravotného poistenia," povedala dnes na tlačovej konferencii v Bratislave Elena Májeková z Union ZP.

V súvislosti s touto témou sa už predstavitelia zdravotnej poisťovne stretli aj s ministrom zdravotníctva Tomášom Druckerom (nominant Smeru-SD). Ponúkli mu know-how, ako sa s pripoistením vysporiadať. Union ZP však tvrdí, že táto téma potrebuje širokú diskusiu s vládou i v rámci odbornej verejnosti. Know-how sa preto podľa nej nedá na Slovensku aplikovať úplne, dôležité sú však kľúčové princípy.

Inšpiráciu hľadajú v Holandsku

Akcionárom Union ZP je holandská spoločnosť Achmea. Práve Holandsko je pre najmenšiu zdravotnú poisťovňu na slovenskom trhu inšpiráciou pre viaczdrojové financovanie. S takouto reformou tam prišli v roku 2006. "Pri rozhodnutí, čo bude súčasťou základného poistenia a čo sa presunie do pripoistenia, vychádzalo Holandsko z diskusie medzi vládou a zdravotnými poisťovňami a aj z dopytu na trhu," uviedol Jan de Bruijn, expert spoločnosti Achmea. Väčšina výdavkov súkromného pripoistenia tam smeruje do dentálnej starostlivosti a fyzioterapie.

"Aj keď súkromné pripoistenie pokrýva približne desať percent celkových nákladov na zdravotníctvo, dokázalo zvýšiť konkurenciu. Ľudia na ňom najviac oceňujú, že za pravidelné poistné majú istotu, že nebudú čeliť nečakaným výdavkom napríklad u zubára," informoval Bruijn. Priemerné poistné pri súkromnom pripoistení predstavovalo v roku 2014 v Holandsku sumu 308 eur ročne, priemerné ročné poistné v základnom balíku predstavovalo 1157 eur.

Holandský systém financovania zdravotníctva pozostáva zo štyroch zložiek. Tvorí ho povinné základné poistenie, kde "jednotná sadzba poistného zabezpečuje solidárny prístup napríklad k nemocničnej a ambulantnej starostlivosti", dobrovoľné pripoistenie, ktoré každému umožňuje pokryť výdavky na dodatočné výdavky na vyšší štandard či alternatívnu liečbu (zubár, fyzioterapia). Potom náklady na dlhodobú starostlivosť a domáce opatrovanie. Do systému je začlenená i sociálna pomoc, kde sú deti do 18 rokov, respektíve sociálne odkázaní obyvatelia krytí osobitnou legislatívou.

Viac o téme: FinancovanieZdravotníctvo
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu