Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Drucker si vzal na paškál štátne nemocnice: Za zlé hospodárenie zaplatia riaditelia!

Tomáš Drucker
Tomáš Drucker (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Minister zdravotníctva Tomáš Drucker (nominant Smeru-SD) sa chystá vyvodiť zodpovednosť voči riaditeľom štátnych nemocníc, u ktorých sa preukáže, že ich jasnou vinou nemocnica hospodári zle. Povedal to dnes v diskusnej relácii TA3 V politike. Tvrdí však, že zadlžovanie zdravotníckych zariadení nie je len o ich neefektívnosti, ale o dlhodobo zle nastavenom systéme. Preto sa na to ministerstvo zdravotníctva musí pozrieť podrobne.

Na ministerstve podľa jeho slov vzniká takzvaný Úrad pre riadenie podriadených organizácii. Na starosti bude mať centrálnu kontrolu finančného výkazníctva nemocníc, bude sledovať verejné obstarávania, či implementácie projektov. Radiť bude i v tom, ako by nemocnica mohla ušetriť. "Ak vedenie nebude schopné robiť zmeny, logicky budem musieť požadovať jeho výmenu," povedal Drucker.

Minister neodpovedal na otázku, či je plánované oddlženie nemocníc to posledné. Hovorí, že pôjde o horizont niekoľkých rokov, kým sa rezortu podarí zmysluplne optimalizovať sieť nemocníc a pretransformovať peniaze k tým poskytovateľom, ktorí to potrebujú. "Treba urobiť súbor dvoj- až trojročných opatrení, ktoré dlh nemocníc zredukujú," vysvetlil. Záväzky po lehote splatnosti dosiahli v zdravotníctve ku koncu minulého roka takmer 550 miliónov eur. Najviac ich majú štátne nemocnice.

Drucker tvrdí, že má v rezorte voľnú ruku, je však podľa neho samozrejmé, že sa bude riadiť Programovým vyhlásením vlády (PVV). "To isté platí aj pre mojich spolupracovníkov," povedal. PVV je podľa neho ladené ľavicovo i pravicovo. V takom zložení si vyberá i ľudí do tímu. "Potrebujem pluralitu názorov, nemusíme sa vždy zhodnúť. Zdravotníctvo si pýta diskusiu a budeme hľadať vždy to najlepšie riešenie," uviedol.

PVV podľa neho akceptuje aj Tomáš Szalay, ktorý by mal prísť na ministerstvo v júli. Szalay je šéfom Health Policy Institute (HPI), okrem iného bol členom reformného tímu exministra Rudolfa Zajaca, ktorého reformu predstavitelia Smeru-SD viackrát kritizovali. Drucker chce Szalaya do analytického tímu, pretože momentálne vidí deficit v dobrých analýzach. "Je zosúladený s mojimi plánmi a nemal som pocit, že by sme boli nejako výrazne názorovo vyhradení," dodal Drucker.

Viac o téme: Tomáš Drucker
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu