Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Okresný súd v Trenčíne má na stole ďalší prípad: Návrat kauzy "Cellerova jama"

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

TRENČÍN - Kauza jamy pri Posádkovom klube v Trenčíne sa vrátila na okresný súd. Ústavný súd (ÚS) SR vyhovel sťažnosti spoločnosti Tatra Real Trade, ktorá od mesta požaduje zaplatiť viac ako dva milióny eur za zmarenú investíciu výstavby hromadných garáží s obchodným centrom a následnú stratu zisku. ÚS zrušil rozhodnutie Okresného súdu (OS) a Krajského súdu (KS) v Trenčíne a kauzu vrátil OS na ďalšie konanie.

Spoločnosť Tatra Real Trade požadovala od mesta odškodnenie 1,7 milióna eur za údajne zmarenú investíciu, keď pri kopaní jamy pri Posádkovom klube objavili zvyšky starého múru, ministerstvo kultúry ho vyhlásilo za národnú kultúrnu pamiatku. Spoločnosť preto od zámeru ustúpila a po výkopoch zostala jama, ktorú podľa vtedajšieho primátora Branislava Cellera nazvali Trenčania Cellerova jama.

Mesto jamu, roky hyzdiacu širšie centrum mesta, na jeseň 2012 zasypalo. Okresný i Krajský súd v Trenčíne nárok spoločnosti voči mestu zamietol s tým, že mesto škodu nespôsobilo. Krajský súd však zaviazal mesto Trenčín zaplatiť Tatra Real Trade zábezpeku, ktorú spoločnosť vyplatila mestu za pozemky na základe zmluvy z roku 2007. Tá bola podľa rozhodnutia súdu neplatná. Mesto muselo vyplatiť spoločnosti 330.493 eur, vyplatenie zábezpeky aj s úrokmi za sedem rokov schválilo v roku 2014 trenčianske mestské zastupiteľstvo.

Ako informoval právny zástupca Tatra Real Trade Pavol Melich, spoločnosť trvá na zaplatení škody a zmareného zisku, ktorá sa podľa Tatra Real Trade aj s úrokmi s omeškania už vyšplhala na viac ako dva milióny. "Aby sa mohlo začať stavať, musel sa urobiť projekt, štúdie realizovateľnosti, marketingový plán. Bolo tam zainteresovaných množstvo ľudí a preinvestovaných veľa peňazí. To je skutočná škoda, ktorá investorovi vznikla, nič iné nechce," zdôraznil Melich s tým, že by sa radi dohodli, no súčasný primátor Trenčína nemá záujem s nimi rokovať.

Podľa právneho zástupcu mesta Trenčín Martina Dočára nie je prekvapujúce, že spoločnosť Tatra Real Trade sa obrátila na ÚS, prekvapujúce je však to, že mesto Trenčín o tomto kroku nemalo žiadnu informáciu. "Aj keď je tu nejaké zrušujúce rozhodnutie zo strany ÚS, všeobecné súdy to mali oznámiť mestu Trenčín. Dnes bolo pojednávanie a naozaj sme prekvapení z toho, že až na ňom sa dozvieme informácie, prečo sa konanie opätovne otvára," skonštatoval Dočár.

Ako dodal, na margo rozhodnutia ÚS stačí poukázať na stanovisko jedného z ústavných sudcov, ktorý dal odlišné stanovisko. "Po jeho prečítaní si myslím, že každému je vec trochu jasnejšia. Rozhodnutie ÚS je v tomto prípade konečné, my ho musíme rešpektovať. Môžeme vyjadriť akurát názor, že s ním nesúhlasíme, ale to je všetko. Ďalej sa bude pokračovať na okresnom a krajskom súde, počkáme na rozhodnutia a potom sa zariadime ďalej," doplnil Dočár s tým, že mesto si myslí, že je v práve a súd by mal rozhodnúť v jeho prospech. Sudkyňa Okresného súdu v Trenčíne dnes odročila pojednávanie na 13. októbra. 

Viac o téme: Súd TrenčínKauza Cellerova jama
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu