Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Súdna rada nechce dosadiť kandidáta: Ide o výkon v tejto funkcii

Jaromír Čižnár
Jaromír Čižnár (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Súdna rada SR nenominuje žiadneho kandidáta na člena komisie na kontrolu používania informačno-technických prostriedkov (ITP). Takáto kompetencia jej nevyplýva zo zákona, vysvetlila pre médiá rozhodnutie rady jej predsedníčka Jana Bajánková.

"My môžeme urobiť len to, čo nám zákon dovoľuje," dodala. Súdna rada sa tak pridala ku generálnemu prokurátorovi Jaromírovi Čižnárovi, ktorý nepredloží kandidátov na členov komisie, lebo nemá na to zo zákona kompetenciu. O nominovanie ich žiadal predseda branno-bezpečnostného výboru parlamentu Anton Hrnko (SNS).

Komisia na kontrolu používania informačno-technických prostriedkov je novou komisiou, ktorá bola zriadená novelou zákona o ochrane pred odpočúvaním. Komisiu by mali tvoriť šiesti členovia nominovaní osobitnými kontrolnými výbormi a výborom pre obranu a bezpečnosť, pričom traja členovia majú byť zástupcami vládnych strán a traja členovia zástupcami opozície. Ďalší dvaja členovia majú byť z mimoparlamentného prostredia.

Zatiaľ boli za kandidátov zvolení za branno-bezpečnostný výbor Anton Hrnko (SNS) a Milan Krajniak (Sme rodina). Parlamentný výbor na kontrolu činnosti Slovenskej informačnej služby (SIS) za kandidátov navrhuje Eleméra Jakaba (Most-Híd) a Daniela Lipšica (OĽaNO-NOVA). Osobitný kontrolný výbor na kontrolu činnosti Vojenského spravodajstva zatiaľ podporil Martina Glváča (Smeru-SD), exminister obrany Ľubomír Galko (SaS) ako nominant opozície nezískal dostatočnú podporu. Opozícia by ale chcela Galka do komisie presadiť. Definitívne všetkých ôsmich členov novej komisie bude voliť parlament. 

Viac o téme: Kandidát Súdna radaInformačno-technické prostriedky
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu