Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Na Biľaka napísali: Sviňa! Súd rozhodol, pomaľovanie busty pohlavára nie je trestný čin

Pamätník komunistického politika Vasiľa Biľaka v Krajnej Bystrej Zobraziť galériu (2)
Pamätník komunistického politika Vasiľa Biľaka v Krajnej Bystrej (Zdroj: SITA)

SVIDNÍK - Okresný súd vo Svidníku dnes rozhodol, že pomaľovanie busty Vasiľa Biľaka nie je trestným činom a prípad poškodenia pamätníka bývalého komunistického politika dvojicou košických výtvarníkov – Petrom Kalmusom a Ľubošom Lorenzom odstúpil na priestupkové konanie.

Informovala o tom hovorkyňa Krajského súdu v Prešove Ivana Petrufová s tým, že rozhodnutie nie je právoplatné. „Keďže prokurátor podal voči tomuto rozhodnutiu sťažnosť, ktorá má odkladný účinok, bude o veci rozhodovať krajský súd,“ informovala Petrufová, podľa ktorej krajský súd v takomto prípade nemá zákonnú lehotu na rozhodnutie.

Na Biľaka napísali: Sviňa!
Zobraziť galériu (2)

Pamätník s bustou a s nápisom „Pravda zostane pravdou“ odhalila Komunistická strana Slovenska rok po smrti Vasiľa Biľaka 21. februára 2015 v jeho rodnej obci Krajná Bystrá (okr. Svidník). Pamätník vzbudil vo verejnosti protichodné reakcie, keďže osoba Vasiľa Biľaka je spájaná s podpisom na pozývacom liste pre okupačné vojská Varšavskej zmluvy v roku 1968 do Československa. V deň inštalácie pamätníka, v nočných hodinách, bustu bývalého komunistického funkcionára obliali na protest červenou farbou a na pamätník napísali nápis „sviňa“. K tomuto skutku sa verejne priznali práve dvaja obžalovaní občianski aktivisti z Košíc. KSS vtedy podala trestné oznámenie pre poškodzovanie cudzieho majetku. Bustu neskôr, ešte pred jej vyčistením, niekto ukradol.

Viac o téme: Vasiľ BiľakPeter KalmusĽuboš Lorenz
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu