Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Harabin nečakane uspel aj v ďalšom spore: Tieto dámy vyzval na demisiu

Štefan Harabin
Štefan Harabin (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA – Predsedníčka Najvyššieho súdu SR Daniela Švecová sa odvolá proti rozhodnutiu disciplinárneho senátu, ktorý v piatok (13.5.) na neverejnom zasadnutí zastavil konanie vo veci jej prvého disciplinárneho návrhu voči sudcovi Štefanovi Harabinovi. Uviedla to dnes v Prezidentskom paláci po slávnostnom vymenovaní nových sudcov.

Švecová nepovažuje podľa jej slov za štandardné, že o zastavení konania rozhodol disciplinárny senát neverejne. Ona sama o tom, že sa zasadnutie uskutoční, nevedela. "Nemám písomne vypracované rozhodnutie, takže nemôžem sa k tomu vyjadriť," vysvetlila, prečo ho nebude bližšie komentovať. Návrh šéfka NS podala v súvislosti s verdiktom Harabinovho dovolacieho senátu, po ktorom sa dostal na slobodu Milan M., odsúdený za násilnú sexuálnu trestnú činnosť.

Harabin v piatok uspel aj v prípade disciplinárneho návrhu predsedníčky Súdnej rady SR Jany Bajánkovej. Disciplinárny senát ho oslobodil. Bajánková dnes nevedela uviesť, či toto rozhodnutie napadne. "Potrebujem písomné odôvodnenie rozhodnutia, aby som sa oboznámila s dôvodmi," vysvetlila.

Šéfka Súdnej rady požadovala finančný postih Harabina za jeho výroky na adresu predsedníčky Najvyššieho súdu. Bývalý čelný predstaviteľ justície v piatok Bajánkovú a Švecovú vyzval, aby podali demisiu. Obe dnes takúto výzvu odmietli, pričom tiež nechceli nijako komentovať vyhlásenia Harabina.

Harabin čelil aktuálne štyrom disciplinárnym návrhom. Okrem Bajánkovej podala voči nemu tri návrhy predsedníčka Najvyššieho súdu. Dva z nich (prvý a tretí) boli namierené zároveň i proti zvyšným dvom členom trestného senátu, v ktorom  pôsobil. V prvom návrhu Švecová požadovala, aby bol Harabin preložený na súd nižšieho stupňa, v druhom finančný postih a v treťom najprísnejší trest – zbavenie sudcovskej funkcie.

Viac o téme: Štefan HarabinJana BajánkováDaniela Švecová
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu