Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Skontrolujte si platnosť dokladov, vybavovanie na poslednú chvíľu sa vám nemusí vyplatiť

llustračné foto
llustračné foto

BRATISLAVA - Každoročne pred začiatkom letných dovoleniek sa na oddeleniach vydávania dokladov PZ vytvárajú rady občanov, ktorí si pas alebo občiansky preukaz s končiacim dátumom platnosti vybavujú na poslednú chvíľu. Ministerstvo vnútra preto vyzýva ľudí, aby si pred letom skontrolovali platnosť dokladov a využili obdobie kratších čakacích lehôt na oddeleniach dokladov.

Stránkové dni a hodiny sú zverejnené na internetových stránkach krajských riaditeľstiev Policajného zboru. Niektorí ľudia musia dokonca pred letom požiadať o nový doklad urýchlene, vydanie cestovného pasu do dvoch dní vyjde dospelého človeka 99 eur a občianskeho preukazu 20 eur. Vybavenie občianskeho je pritom inak bezplatné.

Rezort vnútra zároveň pripomína, že vlastný cestovný pas potrebuje na vycestovanie do zahraničia každé dieťa. Slúži ako doklad jeho totožnosti. Pri cestách do vízových krajín, ako je napríklad Egypt, musí byť cestovný pas každého cudzinca platný aj niekoľko mesiacov po udelení víz.

"Skontrolujte si preto platnosť vašich dokladov, aby vám neuplynula práve počas pobytu v zahraničí," vyzýva ministerstvo na svojej webovej stránke. S kontrolami totožnosti však treba počítať aj v krajinách schengenu, do ktorých stačí vycestovať s občianskym preukazom. Rezort upozorňuje, že s neplatným dokladom sa dá dostať do zložitej situácie.

Viac o téme: DokladyMinisterstvo vnútra
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu