Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Terorizmus totálne zmenil mapu letných dovoleniek: Turistická hystéria nastala aj tu!

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: pixabay)

LONDÝN - Turisti, ktorí sa kvôli obavám z teroristických útokov nehrnú do Tuniska, Egypta či Turecka, si našli nové letné destinácie. Hoci sú zo dňa na deň populárnejšie, Briti svojich cestovateľov najnovšie varovali. Po príchode na prázdninové miesto môžu zažiť nepríjemné prekvapenie.

Britskí turisti sa začali v húfoch hrnúť na Malorku a Ibizu. To však podľa odborníkov nemusí byť najbezpečnejšie rozhodnutie. Hrozí, že populárne letoviská preplnené turistami budú v lete praskať vo švíkoch. Enviromentalisti upozorňujú, že miestne hotely, pláže, reštaurácie, cesty aj vodovody a kanalizácie na takýto príliv nemusia byť pripravené.

Slovenskí cestovní agenti vybrali to najlepšie: 12 tipov na super dovolenku

„Bude to bláznivý rok. Infraštruktúra sa s tým nevyrovná. Malorka je obsadená. Tento rok v lete budeme mať vážne problémy,“ povedal Gerard Hau, ekológ z Baleárskych ostrovov pre Theguardian.com. Briti už do Afriky a Turecka kvôli dovolenke takmer prestali lietať, ale objavili sa nové problémy.

Terorizmus totálne zmenil mapu
Zobraziť galériu (3)

Ceny rapídne stúpajú

Baleárske ostrovy sú už takmer vypredané, alebo hotely ponúkajú ubytovanie za nehorázne vysoké ceny. Na obrovskú vlnu turistov sa pripravujú aj výletné lode. Ibiza dvíha ceny plavieb až o 24 percent oproti minulému roku. „Ľudia si sem prichádzajú trocha užiť život, ale sú v strese, pretože sa nezmestia do preplnených autobusov,“ opísal Hau.

Problémy sa objavujú aj pri masovom požičiavaní automobilov na ostrovoch a nedostatku parkovacích miest. Priestor pre turistov jednoducho chýba a tento rok odborníci veštia španielskym ostrovom krízu cestovného ruchu. Španieli už začali robiť opatrenia, aby počet dovolenkárov eliminovali. Ibiza napríklad zvažuje zákaz prenajímanie áut na ostrove.

Terorizmus totálne zmenil mapu
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA/AP)

Viac o téme: DovolenkaŠpanielskoIbizaMalorka
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu