Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Ochrankyňa práv si chce posvietiť na policajné postupy: Od Národnej rady požaduje toto

Jana Dubovcová
Jana Dubovcová

BRATISLAVA - Verejná ochrankyňa práv Jana Dubovcová trvá na tom, aby Národná rada SR zriadila nezávislý orgán prešetrovania policajných postupov, pri ktorých došlo k použitiu policajnej sily, donucovacích prostriedkov a ich oprávnenosť vzbudila pochybnosti. Trvá tiež na odstránení systémovej diskriminácie detí v školstve. Uvádza to vo svojej rozsiahlej výročnej správe o činnosti v roku 2015, ktorou sa bude parlament zaoberať už na májovej schôdzi.

Minister vnútra Robert Kaliňák (Smer-SD) už skôr zdôraznil, že policajti vždy spisujú záznamy o použití donucovacích prostriedkov. V prípade pochybností preveruje zásah inšpekcia ministerstva vnútra. Rezort tvrdí, že na základe porovnania postavenia inšpekčnej služby v 30 európskych krajinách dospel k záveru, že Sekcia kontroly a inšpekčnej služby Ministerstva vnútra (MV) SR je jednou z najnezávislejších. „Inšpekčná služba je jednou zo zložiek Policajného zboru, čo je upravené v zákone. Je priamo podriadená ministrovi vnútra SR, aby bola zaručená nezávislosť od ostatných služieb Policajného zboru," konštatovalo ministerstvo.

Aj podľa názoru exministra vnútra a poslanca NR SR Daniela Lipšica (OĽaNO-NOVA) je postavenie inšpekcie MV SR v poriadku. „Netreba na tom nič meniť. Okrem Českej republiky nepoznám krajinu, kde by bola trestná činnosť policajtov vyšetrovaná mimo rámec rezortu vnútra. Vo väčšine krajín je policajná inšpekcia pod policajným prezídiom, a nie je ani pod MV SR, a v tomto má u nás inšpekcia nezávislejšie postavenie,“ uviedol.

Na margo kamier, ktoré by sa pri zásahoch polície používali a dokladovali by ich priebeh, polícia uviedla, že plánuje naďalej testovať osobné bezpečnostné kamery pre strážcov zákona. "Vzhľadom na súčasné výsledky testovacej prevádzky osobných bezpečnostných kamier naďalej pokračuje analýza na trhu dostupných možností s bezpečnostnými zbormi krajín EÚ. Za účelom nastavenia vyhovujúcej technickej špecifikácie osobných bezpečnostných kamier a najvhodnejšieho systému ich zavádzania do výkonu služby príslušníkov Policajného zboru je v pláne po získaní ďalších vzoriek realizovať opakované skúšky telových kamier určených pre bezpečnostné zložky," uviedol v marci hovorca policajného prezídia Michal Slivka.

Odporúča zmenu zákona o Policajnom zbore

Dubovcová ďalej poslancom v správe odporúča zmeniť zákon o Policajnom zbore SR tak, aby v ňom bol výslovne uvedený zákaz obmedzovania osobnej slobody človeka jeho umiestnením do uzavretého priestoru, ktorý nie je riadne vybavenou celou. Zároveň zákaz pripútavania, spútavania a iných spôsobov obmedzovania pohybu osoby už umiestnenej v zatvorenom priestore s výnimkou, ak si to vyžaduje jej zdravotný stav skonštatovaný lekárom. Toto opatrenie má podľa ombudsmanky zabrániť porušovaniu základných práv osôb na osobnú slobodu, integritu, dôstojnosť a zabrániť možnému krutému, neľudskému a ponižujúcemu zaobchádzaniu.

Policajný prezident Tibor Gašpar ešte vlani povedal, že do tzv. vyhradených priestorov polícia umiestňuje osoby len na krátky čas a iba v situácii, keď sa správajú agresívne voči ostatným, voči sebe alebo ničia majetok. Povedal tiež, že problematika obmedzovania osobnej slobody je pod dozorom Európskeho výboru na zabránenie mučenia a neľudského či ponižujúceho zaobchádzania alebo trestania.

Neobišla ani ochranu súkromných dokumentov

Dubovcová tiež parlamentu navrhuje legislatívnymi zmenami vytvoriť podmienky pre možnosť vydania odpisov, výpisov či potvrdení z dokladov o vzdelávaní tak, aby po zmene pohlavia ich bolo možné vydať s novým menom a priezviskom a zabezpečiť tak primeranú ochranu súkromia a rodinného života týchto osôb.

Ombudsmanka ďalej odporúča zosúladiť ustanovenia zákona o používaní jazykov národnostných menšín tak, aby si vzájomne neodporovali a aby bolo bez prekážok možné vydávať úradné výpisy z matriky (rodný list, sobášny list, úmrtný list) dvojjazyčne, teda aj v jazyku ktorejkoľvek národnostnej menšiny.

Ďalší návrh Dubovcovej sa týka rezortu spravodlivosti. Tu poslancom navrhuje zaviesť pre ministerstvo zákonu povinnosť, aby na základe štatistických údajov sledovalo vývoj preťaženosti všetkých súdov a každoročne vyhotovilo, priebežne aktualizovalo a zverejňovalo zoznam preťažených súdov.

Viac o téme: Jana DubovcováPolicajné postupy
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu