Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Matematik zo Slovenska dostal svetový nápad: Jeho mobilná aplikácia urobí génia z každého!

Ľuboš Kuboň Zobraziť galériu (6)
Ľuboš Kuboň (Zdroj: Archív ĽK)

BRATISLAVA/LONDÝN – Má iba dvadsaťšesť rokov a nápady, ktoré ho vystrelili medzi elitu technologických inovátorov. Mobilná aplikácia TakeMeasure matematika Ľuboša Kuboňa ohúrila svet. Môže totiž uľahčiť život každému z nás.

Ľuboš Kuboň pochádza z Bratislavy, ale aktuálne žije v Londýne. Študoval matematiku na King's College London a Cambridge. Pracuje vo finančnej sfére a vo voľnom čase sa venuje aj matematickému blogu mamat.sk, ktorý má dva hlavné ciele. Prvým je vytvoriť u študentov stredných škôl pozitívny vzťah k matematike prostredníctvom zaujímavých článkov a druhým poskytnúť učiteľom inšpiráciu na vyučovanie. Bratislavčan je zároveň zakladateľom startupu Pressburg Associates, ktorý preslávila jeho mobilná aplikácia TakeMeasure.

Svet zaplavili technológie. Napriek tomu ste ho dokázali obohatiť o originálnu a užitočnú technologickú novinku. Málokomu by napadlo vytvoriť aplikáciu na meranie vecí. Ako sa vám to podarilo?

Ďakujem! Nápad na TakeMeasure som dostal v prozaickej situácii, keď som si raz pred cestou lietadlom potreboval zmerať batožinu. Lenže som nemal doma žiaden meter. Zobral som papier z tlačiarne a zistil, že kufor bol dlhý zhruba dva a pol papiera. To je približne 75 centimetrov. A vtedy mi napadlo, že by sa dalo podobným princípom merať smartfónom z fotky, z ľubovoľného uhla.

Matematik zo Slovenska dostal
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: Archív ĽK)

Ako aplikácia funguje? Aké zázraky dokáže? Čo k nej bežný používateľ potrebuje?

Predstavte si, že chcete odmerať stôl. Položíte naň papier A4, spravíte fotku, v appke vyznačíte papier a zrazu môžete merať všetko, čo leží v rovine papiera. Takže aj hrany stola, alebo pero, ktoré by na ňom ležalo. Ale nie výšku lampy, lebo tá vystupuje z roviny papiera do priestoru.

Matematik zo Slovenska dostal
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: Archív ĽK)

Merať môžeme z ľubovoľného uhla?

Matematicky zaujímavé je, že fotka môže byť spravená z ľubovoľného uhla. Algoritmus vo vnútri appky špeciálne pretransformuje fotku do priestoru, v ktorom sa akoby pozeráme na stôl kolmo zhora a tam prebehne meranie. Takto viete zhruba premerať veľké aj malé veci, od rozmerov miestnosti, cez batožinu až po gombíky na kabáte. Ako referencia sa dá použiť papier A4, bankovky alebo karty peňaženkového formátu.

Matematik zo Slovenska dostal
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: Archív ĽK)

A teraz z opačného konca – má appka ešte nejaké muchy? Alebo, čo by ešte v budúcnosti mohla zvládať?

Momentálne experimentujem s viacerými metódami, ktoré by zautomatizovali vyznačovanie referenčného objektu, čo by zvýšilo presnosť. Najlepšie sa mi zatiaľ osvedčujú algoritmy na detekciu hrán a rohov. Výzvou je spracovať to tak, aby to bolo spoľahlivé, a zároveň intuitívne pre užívateľa.

Kedy ste TakeMeasure prvýkrát sprístupnili verejnosti? Ako ju ľudia prijali?

Prvýkrát som TakeMeasure pre Android vypustil v roku 2014, pred odchodom na magisterské štúdium. Dostalo sa jej veľa pozitívnych ohlasov a po návrate z magisterského som začal pripravovať verziu na iOS. Tú sme spolu s mojím kamarátom Mattom Marshallom pred mesiacom dokončili. Za celý ten čas som sa naučil, že je kritické zrozumiteľne komunikovať užívateľom, čo daná appka vlastne robí a aké ma limity. Pri Androide je dôležité, aby dobre fungovala na čo najviac zariadeniach, inak vám ľahko príde negatívne hodnotenie s jednou hviezdičkou.

Matematik zo Slovenska dostal
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: Archív ĽK)

Má appka taký úspech, aký ste od nej očakávali?

Prekonala moje očakávania! TakeMeasure už má viac ako 13-tisíc stiahnutí, z viac ako 15 krajín. V súčasnosti pracujem na tom, aby sa naplno spopularizovala vo Veľkej Británii a USA.

Môžete prezradiť nejaké ďalšie zo svojich technologických plánov?

Ďalší projekt, ktorému sa v rámci môjho startupu venujeme, patrí do oblasti vzdelávania. Už máme aj prvé prototypy a môžem prezradiť len toľko, že vyzerá veľmi zaujímavo. Nechcem ale predbiehať, nechajme sa prekvapiť.

Matematik zo Slovenska dostal
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: Archív ĽK)

Viac o téme: Mobilná aplikáciaAppkaĽuboš Kuboň
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu