Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

PRÁVE TERAZ Dráma na Mount Evereste: Slovákov zasiahla lavína!

Dvojica slovenských horolezcov Zobraziť galériu (3)
Dvojica slovenských horolezcov (Zdroj: Facebook/Michal Novota)

BRATISLAVA - Dvojicu slovenských horolezcov na Mount Evereste zasiahla včera lavína a snehová búrka. Dráma pokračuje a na mieste zasahujú záchranári.

Ide o Vladimíra Štrbu a Zoltána Pálu. Informuje o tom časopis .týždeň. V týchto chvíľach prebieha záchranná akcia. Slovákov zasiahla silná snehová búrka po nástupe do Boningtonovej cesty. Navyše ich zasiahla aj lavína. Tá Zoltánovi Pálovi poranila oči. Teraz sú uväznení vo vyše sedem kilometrovej výške v štvrtom tábore bývalej Boningtonovej výpravy.

Zoltán Pála
Zobraziť galériu (3)
Zoltán Pála  (Zdroj: repro foto .týždeň)

Volanie o pomoc dorazilo do tábora dnes ráno, píše .týždeň. Zorganizovala sa výprava štyroch šerpov, ktorých vrtuľník previezol do druhého tábora. Dvaja Slováci komunikujú so základným táborom.

Podľa posledných informácií sú v psychickej pohode a čakajú na záchranu. Šerpovia by k nim mali doraziť podvečer. Slováci začali výstup v sobotu nad ránom.

Vladimír Štrba
Zobraziť galériu (3)
Vladimír Štrba  (Zdroj: repro foto .týždeň)

Situácia v základnom tábore na Evereste

Novinár Michal Novota, ktorý je tam so slovenskými horolezcami, 7. mája napísal na Facebooku, že ich vyprevadili do tábora C1. "Chcú sa pozrieť tam, kde 28 rokov nikto nebol," napísal Novota. "A tí poslední štyria od nás sú dodnes nezvestní".

Viac o téme: HorolezciMount EverestZoltán PálaVladimír Štrba
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu