Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Procházka otvorene o voľbách a hádkach: Nenecháme sa otĺkať od ľudí, ktorí majú maslo na hlave!

Radoslav Procházka Zobraziť galériu (8)
Radoslav Procházka (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - S odídencami nekomunikuje, zo strany sa už nikto nechystá odísť, orientuje sa už len na výkon, nie na spory. Po voľbách prekvapil rozhodnutím ísť so Smerom do vlády, na útoky je pripravený. Zároveň chce svoje sľuby plniť a Slovákom sfunkčniť štát. Šéf strany Sieť v rozhovore pre Topky otvorene o voľbách, zostavovaní vlády, opozičných útokoch, ale aj o vzťahoch s Robertom Kaliňákom či Robertom Ficom.

Cez víkend ste mali republikovú radu v Košiciach. Aká tam bola atmosféra?

Bola to zatiaľ najlepšia rada regiónov, ktorú sme mali. Hovorilo zatiaľ najviac ľudí a hovorili veľmi otvorene a priamo. Nálada bola optimistická a orientovaná na budúcnosť. Bola tam konštruktívna a dobrá atmosféra, ľudia odchádzali s dobrým pocitom.

A nejaká kritika po výsledku volieb či rýchlom zostavení vlády so Smerom?

Tak najkritickejší k sebe samému som bol ja. Zvyšní členovia rady sa pozerali práve dopredu, do budúcnosti.

A vy ste si aj povedali, že vyvodíte voči sebe nejaké konzekvencie? Že si napríklad zahryznete do jazyka, keď budete niečo nabudúce hovoriť?

Nemám dôvod si hrýzť do jazyka, dôležité je, aby komunikácia bola autentická. Na odverklíkovanie vopred pripravených vyjadrení máte iných politikov, ktorí v tom majú fortieľ a zručnosť, ale ja budem hovoriť to, čo si myslím.

Posledný prieskum vám nameral minimum percent. Neriešili ste to na rade?

Prieskumy sa nepreberali.

Čo vy na tie percentá hovoríte? To je oproti tým, čo vám predikovali pred voľbami, veľký úbytok. Čomu to pripisujete?

O to ťažšia úloha je pred nami, aby sme obnovili dôveru ľudí v to, že dokážeme presadiť podstatnú časť nášho plánu. Myslím si, že je to úloha celej vlády, ale v jej rámci, samozrejme, aj nás, aby sa tie záväzky, ktoré sú dnes na papieri v Programovom vyhlásení vlády (PVV), čím skôr dostali do reálnej praxe.

Čiže cítite stopercentnú podporu v strane?

Strana je úplne jednotná, je spojená tak v odhodlaní predviesť aktívny a kompetentný výkon, ako aj v podpore svojmu predsedovi.

Určite viete, že na vašom Facebooku ľudia vypisujú, nadávajú vám, takisto ako Bugárovi...

Áno. Myslím si, že sa to trochu upokojilo.

Nejakú zmenu v stratégii napríklad v komunikácii strany alebo v niečom inom nechystáte?

Nebudeme sa deliť o nejaké vnútorné debaty strategického charakteru, ale budeme chcieť komunikovať práve tie veci, ktoré sa nám pre ľudí podarí presadiť.

Poďme k rokovaniam o vláde. Tá vláda sa upiekla, dá sa povedať, za chvíľku, čo u mnohých vyvolalo veľké otázniky. Kedy ste sa vy rozhodli po voľbách, že idete so Smerom.

Ja som dostal od predsedníctva Siete mandát na to, aby som išiel na rokovanie zistiť, koľko z ôsmich priorít Siete, schválených na povolebné rokovania vieme presadiť. Vrátil som sa na predsedníctvo s výsledkom, že osem z ôsmich. V tej chvíli predsedníctvo povedalo, že ak vieme presadiť podstatnú časť nášho plánu fungujúceho štátu, tak sa poďme baviť ďalej. Čiže vtedy padlo to rozhodnutie kolektívneho orgánu Siete, že sa budeme uchádzať o príležitosť tie veci urobiť a neodprevadiť sa na tribúnu, z ktorej sa dá len kričať na hráčov na ihrisku, čo majú robiť s loptou.

Procházka otvorene o voľbách
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: SITA)

U vás osobne sa kedy zlomilo rozhodnutie, že ideme so Smerom?

Ja som nemal v tých rokovaniach nejaký osobný záujem. Ja som mal mandát kolektívneho orgánu a ten som bol povinný naplniť. V istej chvíli sa stalo zrejmým, že ten mandát predsedníctva viem naplniť vo vzťahu k prioritám na sto percent, to znamená osem z ôsmich, plus sme žiadali ešte ďalšie dve veci. Jednak účasť opozície na kontrolných procesoch v zdravotníctve, jednak posilnenie a zrýchlenie vyšetrovania Gorily. V tej chvíli bolo zrejmé, že z tých dvoch možností – účasť na vláde alebo predčasné voľby – pre nás dáva väčší zmysel účasť na vládnej zodpovednosti a teda možnosť aj niečo reálne urobiť.

Čiže kuvičím hlasom odkazujete niečo v takom zmysle, počkajte, my vám ukážeme.

To platí pri každej strane, ktorá sa podieľa na vládnej zodpovednosti, že je jej povinnosťou voči vlastným voličom, ale aj iným občanom Slovenska urobiť všetko pre to, aby sa tie záväzky, ku ktorým sme sa prihlásili v Programovom vyhlásení vlády, dostali z papiera do života.

Teraz za týchto okolností by ste si vedeli predstaviť spolupracovať na vládnej úrovni so SaS-kou alebo OĽaNO?

Teraz nemám dôvod si to predstavovať, pretože sme súčasťou vládnej zostavy, ktorá má svoj plán, my sa k tomu plánu hlásime a pri každej príležitosti naliehame na to, aby sa ten plán čo najdôslednejšie a najrýchlejšie začal plniť.

Roman Brecely na ministerstve dopravy už nejaké čistky spravil. Aká je jeho vízia, chystá zmenu smerovania oproti Jánovi Počiatkovi?

Víziu fungovania ministerstva dopravy, výstavby a regionálneho rozvoja nájdeme v relatívne podrobnej verzii v PVV. Tam je zrejmé, čo všetko chceme spraviť. To základné, čo dnes k rezortu viem povedať je to, že ho vedie veľmi tvrdý, efektívny a schopný manažér, ktorý dbá o to, aby sa aj naše prierezové priority dostávali do fungovania jeho rezortu. Napríklad trvanie na tom, aby sme sa vyhli plieneniu verejných zdrojov cez schránkové firmy. To sa týka napríklad aj témy obchvatu. Zároveň minister dôsledné trvá na tom, aby každé jedno euro, ktoré ide z verejných peňazí, bolo vynaložené efektívne. Ono sa to veľmi podobá na projekt „Hodnota za peniaze“, ktorý pripravilo niekoľko ľudí či už z Inštitútu finančnej politiky (IFP) alebo fiškálnej rady. A viaceré prvky koncepcie hodnoty za peniaze sa budú realizovať aj na rezorte dopravy.

Roman Brecely a Radoslav
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: SITA)

A plánujete nejaký IFP aj na doprave zriadiť?

Súhlasím s Vami, že posilnenie analytických kapacít, ktoré by skúmali hodnotu za peniaze, sa žiada aj v rezorte dopravy, ale v podrobnostiach sú to otázky na ministra dopravy, nie na mňa.

Môžete aspoň prezradiť, či niečo podobné plánujete?

Myslím si, že o podrobnostiach, časových aj technických, vám viac povie minister dopravy, ale je aj tu vnútri zhoda, že tie analytické kapacity a ten výhľadový pohľad je dôležitý.

Vzhľadom na to, že ministerstvo má veľa zdrojov pod sebou aj v minulosti tam bolo veľa káuz v súvislosti s Jánom Počiatkom, ručíte za ministra, že všetko bude odteraz košér?

Som veľmi spokojný s výberom, ktorý Sieť urobila, myslím, že Roman Brecely preukáže svoju plnohodnotnú aj manažérsku, aj politickú spôsobilosť vykonávať tú funkciu na prospech občanov Slovenska. A tie garancie vždy dá až konkrétny výkon, takže sa to bude dať merať a sledovať.

Vzhľadom na to, že máte len jedno ministerstvo, cez ktoré si budete najviac presadzovať agendu, myslíte si, že v najbližších voľbách to voličom bude stačiť? Čím sa chcete predať, nejakými dobrými vecami na doprave?

To ukáže čas, ale ono je to ministerstvo nielen dopravy, ale aj výstavby a regionálneho rozvoja. Podpora rozvojových príležitosti v regiónoch, ktoré boli doteraz zanedbávané, bola vždy jedna z  hlavných osí nášho programu. Pre nás tá podpora regiónov nie je fráza, ale taký každodenný chlebík a je to v DNA Siete. My sme vznikli s veľmi silným regionálnym rodokmeňom. Ale sú ďalšie veci, na ktoré budeme tlačiť, ktoré budeme presadzovať. Všetci vedia na Slovensku, že účinný protischránkový zákon je predovšetkým naša téma a naša predstava a náš tlak. Čiže to je tiež jedna z vecí, ktoré ak sa podaria, tak sa podaria aj vďaka nášmu úsiliu. Výbor pre sociálne veci v parlamente vedie Alena Bašistová zo Siete, to je tiež priestor pre to, aby sme urobili niektoré z tých vecí, o ktorých sme hovorili. To je priestor pre praktickú podporu pracujúcim rodičom, pre pružnejší servis pre ľudí, ktorí vychovávajú deti a majú záujem skĺbiť profesijné uplatnenie so starostlivosťou o rodinu.

Akým spôsobom sa budete snažiť presadiť váš protischránkový zákon? Kedy to pôjde najbližšie do parlamentu?

Protischránkový zákon je v gescii ministerstva spravodlivosti a viem, že pani ministerka Žitňanská pracuje na príprave toho zákona tak, aby ten zákon splnil parametre, ktoré sú avizované v PVV. To je jednak rozšírenie  registra konečných užívateľov na všetky osoby, ktoré dostávajú plnenie od štátu, a zároveň naozaj odstrašujúce, striktné sankcie pre ľudí, ktorí sa pokúsia tú povinnosť obísť.

O čom ste sa bavili s kolegami deň pred operáciou pána Fica v nemocnici?

O žiadnych politických témach sme sa nebavili, ani nebolo to rokovanie politických strán, ale bolo to osobné stretnutie. V tej polohe to aj zostalo a zostane.

Zľava: Predseda strany Smer-SD
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: SITA)

Čiže vy ste sa stretli a popriali všetko dobré, držali ste palce pánovi premiérovi a išli ste domov. Žiadna politika.

Približne. Žiadna politika, presne tak.

Kedy bude prvá koaličná rada?

Koaličné rady sa schádzajú ad hoc, podľa potreby. Ak sú témy, pri ktorých je uchopiteľný výstup pre verejnosť, tak sa o tom výstupe informuje a bude informovať.

Aké témy by ste chceli otvoriť na prvej koaličnej rade?

Je treba sa baviť o viacerých veciach. O tom, v akej fáze sú legislatívne procesy k jednotlivým záväzkom z programového vyhlásenia vlády, čo sa stihne ešte prijať do leta, čo sa potom bude prijímať na jeseň. Podľa mňa dôležitou témou je aj reakcia na fakt, že v dôsledku stanoviska Eurostatu ten deficit dosiahol nakoniec takmer 3 percentá, čiže bude treba uvažovať aj o tzv. škaredých opatreniach, to znamená opatreniach, ktoré nie sú populárne, ale pomôžu stabilizovať verejné financie. Myslím si, že toto bude jedna z tém v rámci koalície. Ako k tým trom sociálnym balíčkom zo záveru predchádzajúcej vlády doplniť balíček konsolidácie verejných financií, súčasťou ktorého by malo byť to, čo sme presadzovali veľmi vehementne, a nielen my, a to je antibyrokratický balíček pre podnikateľov, čiže úľava od administratívnej záťaže, ktorej sú vystavení.

Veríte, že to všetko bude mať úspech? Že to presadíte?

Áno.

Určite?

Áno.

Aký je Robert Fico šéf?

To sa musíte spýtať tých ľudí, ktorým robí šéfa. To ja nie som.

Pri koaličných stretnutiach, keď ste rokovali. Určite ste spolu komunikovali...

Ako partneri, nie ako šéf s podriadeným. Robert Fico je šéf svojim spolustraníkom a zároveň je šéfom ministrov svojej vlády.

A ako s ním komunikujete, v pohode?

My máme skôr pracovný ako osobný vzťah, ale ten pracovný vzťah je dobrý a ja mám záujem na tom, aby sa ten pracovný vzťah rozvíjal.

S Robertom Kaliňákom ste boli spolužiaci. Čiže s ním je tá komunikácia asi trošku otvorenejšia.

S Robom Kaliňákom si, ako s bývalým spolužiakom, tykám, poznáme sa lepšie a dlhšie ako sa poznám s premiérom. Ale tiež sme kolegovia v nejakom politickom priestore a ten vzťah je aj takýmito mantinelmi vymedzený.

Robert Kaliňák a Robert
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: SITA)

Tú cigaretku ste prečo nepriznali?

Pri prvej príležitosti, pri ktorej sa redaktorka spýtala, či som sa stretol s Kaliňákom, nie s Ficom, tak som jej odpovedal áno, samozrejme, bez najmenších problémov. Ja nemám dôvod sa niekomu spovedať, s kým som sa stretol. Je to súčasť mojej roboty a je mojou povinnosťou aj voči vlastnej strane mať čo najviac informácií a vedieť, čo sa na tej politickej scéne deje, tak, aby sme mohli prijímať kvalifikované rozhodnutia.

Pýtam sa preto, lebo to vrhá zlý tieň. Vy ste si toho určite vedomý.

Nemám čo spraviť s tým, keď si nejaké médium niečo vymyslí. Pred desiatimi dňami si absolútne z brucha jedno médium vymyslelo, že v čase, keď som viedol obhajobu bakalárskych prác, tak som bol údajne hospitalizovaný na psychiatrii. Absolútne z brucha, bez najmenšej opory vo faktoch. Včera vydal Nový Čas správu o nejakej našej členke Mirke. Jediná Mirka, ktorá bola na rade regiónov, napísala do Nového Času žiadosť o opravu a ospravedlnenie, lebo absolútne so žiadnymi médiami nekomunikovala a nič im nehovorila. Bohužiaľ, proste tak to na Slovensku funguje.

Oni si to vymysleli?

Vyzerá to tak, že do poslednej bodky a do posledného písmena si to celé vymysleli, pretože jediná Mirka sa voči tomu výrazne ohradila. To, že na to redakcia nereaguje, s tým ja už mám svoju skúsenosť. Tak to tu dnes je. Že si hocikto napíše čokoľvek.

Po vydaní správy na webe infosprávy, že ste na psychiatrii v Pezinku, to okamžite zdieľal aj Boris Kollár. Pritom ten web je s ním spojený.

Čo už s tým, to je proste úroveň, na ktorú sa mne nepodarí dostať, ani keby som sa strašne snažil. Keď niekto vie, že médium pod jeho kontrolou napísalo lož, a ešte si to dá nielen na svoj osobný Facebook, ale aj na stranícky facebook Sme rodina, že no my to teda nevieme, ako to bolo, to je neuveriteľne nízke. Človek má pocit, že tí ľudia nemôžu klesnúť nižšie a prekvapia ho každý deň. Oni to dokážu.

Budete dostatočne odolní voči týmto útokom?

My sa nenecháme otĺkať, nemáme dôvod. Od ľudí, ktorí majú tak strašne veľa masla na hlave, že je neuveriteľné, že bez zábran hodnotia iných. Ale to už je ich osud a politický život.

Pýtali ste sa Roberta Fica na Gorilu?

Ja som na koaličnej platforme predniesol tézu, že treba posilniť dozorové kapacity pri vyšetrovaní Gorily, treba zrýchliť to vyšetrovanie a hlavne regulovať, aby smerovalo k výsledku. To sa nedá z vládnej úrovne, lebo exekutíva nesmie zasahovať do vyšetrovania, ale urobiť všetko pre to, aby to dospelo k nejakému výsledku. Budem usilovať o osobné stretnutie so špeciálnym prokurátorom s požiadavkou, aby doplnil tím, ktorý dozoruje vyšetrovanie Gorily, a uvažujem aj o istej legislatívnej úprave, ktorá by verejnosti umožnila nahliadnuť aspoň do časti vyšetrovacích spisov.

Na kauzu Bašternák ste sa pýtali pána Fica a pána Kaliňáka?

Pána Kaliňáka som sa pýtal, povedal, že on dáva absolútne voľné ruky vyšetrovateľom, aby to či už znova preskúmali, alebo tam to vyšetrovanie prebehlo, a v závislosti od výsledkov toho vyšetrovania, ktoré prebieha, potom budeme znovu reagovať, ak bude potreba. Ale to je pre mňa dôležité, aby som vedel, že sa to vyšetrovanie deje a je bez akéhokoľvek vplyvu z vonku. Potrebujeme vedieť, ako to bolo, čo bolo a to ešte stále v tomto štáte robia ľudia s konkrétnymi vyšetrovacími nástrojmi.

S Miroslavom Beblavým máte momentálne aké vzťahy? Komunikujete spolu?

Nemáme dôvod na komunikáciu. On si robí svoju opozičnú robotu tak, ako najlepšie vie a ja si robím svoju robotu predsedu koaličnej strany tiež najlepšie ako viem.

Nevolali alebo nepísali ste si s ním minulý mesiac?

Nie, nevolali sme si a ani sme si nepísali. Ani nie je dôvod, aby som vám hlásil, s kým si píšem alebo s kým si volám.

Odídenci zo Siete
Zobraziť galériu (8)
Odídenci zo Siete  (Zdroj: SITA)

Ako vnímate jeho aktivity? Napríklad výzvu Nie v mojom mene, aby Sieť nešla so Smerom do vlády..

Vnímam výsledok tej aktivity. Výsledok je, že strana je jednotná, akcieschopná. Aj teraz na rade regiónov v Košiciach potvrdila odhodlanie predviesť dobrý výkon, pretože my sa síce nevieme dobre hádať, ale vieme dobre robiť.

S ostatnými členmi ako komunikujete? Napríklad s Katarínou Macháčkovou.

Normálne sa zdravíme v parlamente, keď sa stretneme. Nie je dôvod, aby politické rozpory kazili medziľudské vzťahy. Ale žiadnu intenzívnu komunikáciu nepestujeme.

A s ďalšími odídencami?

Vždy, keď sa objaví dôvod na pracovnú komunikáciu, tak sa komunikuje. Oni si robia svoju opozičnú robotu. To ja rešpektujem. Som sústredený na svoj výkon a robotu, podľa ktorej nás budú ľudia hodnotiť. Musíte mať v parlamente aj takých ľudí, ktorý namiesto plamenných, trištvrte hodinových prejavov plných osočovania, urážok a nadávok, sú schopní aj niečo reálne pre ľudí robiť.

Čiže už žiadne drobenie strany v parlamente nehrozí?

Nie. Môžete sa na to pýtať nielen každý týždeň, ale aj každý deň. Nemám dôvod vám hovoriť niečo iné. Je tam pohľad do budúcnosti a orientácia na robotu.

Ako je na tom strana s financiami?

Tým, že nie je kampaň, tak vieme fungovať v oveľa úspornejšom režime ako predvolebnom čase. Vieme pracovať len s tými zdrojmi, ktoré máme. Máme zdroje nielen na to, aby sme vrátili úver, ale aj aby sme pokryli náklady na bežnú prevádzku Siete.

Ďalšie zadlžovanie alebo iné finančné problémy nehrozia?

Nie. Nám nie.

Vráťme sa na chvíľku k voľbám. Akú najväčšiu chybu ste v predvolebnom boji spravili?

Nepozerám sa do minulosti, zhodnotil som tie voľby opakovane a viackrát. Nemám dôvod sa vracať k veciam, ktoré boli pred pár mesiacmi. Máme dosť roboty na to, aby sme sa sústredili na ňu. Čaká nás jej veľa a jej sa budeme venovať. Z nuly, na zelenej lúke a naozaj v hroznom protivetre, aj mediálnom aj vplyvovom, sme s ľuďmi, ktorých som ponachádzal po celom Slovensku a vybudoval s nimi súdržný a dynamický tím, sme postavili stranu, ktorá sa zúčastňuje na vládnej zodpovednosti. Niečo také sa naposledy podarilo SAS-ke v roku 2010, aj keď s lepším výsledkom. Odvtedy nikomu. Nemáme dôvod si sypať popol na hlavu a bičovať sa. Máme dôvod sústrediť sa na to, čo vieme spraviť. Aj to urobíme a ľudia si potom spravia názor. Tak ako sa nevieme tak nahlas a intenzívne hádať ako iní, tak o to lepšie vieme robiť.

V poslednom parlamentnom prejave, ktorý bol trochu emotívny a celkom zaujímavý, ste vyzýval, aby sa politici sústredili na prácu a nehádali sa. Myslíte, že týmto presvedčíte verejnosť a uverí vám po tých všetkých veciach?

Neviem, po ktorých tých všetkých veciach. Mojou úlohou v rozprave k programovému vyhláseniu vlády nie je koho a ako presvedčím, ale  povedať svoje k téme, ktorá je na stole. Téma bola PVV a ja som tú tému uchopil a vyjadril sa spôsobom, ktorý už ľudia poznajú. Je to pohľad dlhší ako cez horizont jedného volebného obdobia. Čakajú nás časy, kedy sa bude takýto pohľad pýtať a musíte mať ľudí v parlamente, ktorí budú schopní sa na záujmy Slovenskej republiky a jej občanov pozrieť aj cez prizmu dlhodobých potrieb národa.

V prejave ste spomenul aj ľavicového ekonóma Pikettyho, ktorý poukázal na podľa neho veľkú príjmovú nerovnosť. Čo na to hovoríte?

V západnom svete je prehlbovanie majetkovej a príjmovej nerovnosti jedným z dôvodov frustrácie strednej vrstvy. To, že stredná vrstva stratila perspektívu, ktorá jej vždy dávala silu: nádej, že sa každá ďalšia generácia bude mať lepšie ako tá súčasná. To bolo to svetlo na konci tunela, aj sociálneho zmieru a dynamiky v spoločnosti. A dnes ľudia v mojom veku nemajú pocit, že ich deti idú do čias, v ktorých je garantovaný ten vývoj k lepšiemu. Myslím si, že stredná vrstva stráca dôvod si to myslieť a to produkuje hnev.

Príjmová nerovnosť však nie je taký dôležitý faktor, ako to, že v strednej a východnej Európe ľudia strácajú dôvod veriť na rovnosť pred zákonom. A to je kľúčová úloha vlády. Dať ľuďom dôveru, že pravidlá platia pre každého rovnako.

Čo s tým?

Vrátiť ľuďom dôveru veriť v rovnosť pred zákonom. Na Slovensku majú ľudia pocit, že sú tu rovní a rovnejší.

Cítite sa zdravotne v poriadku?

Snažím sa udržiavať fit najmä aktívnym a intenzívnym športom. Dnes ráno (včera – pozn. red.) som bol plávať. Hrávam sálovku v prvej bratislavskej lige. Pomedzi to v tejto letnej sezóne hrávame futbal vonku na tráve alebo na umelej tráve.

Ako by ste informovali verejnosť, keby ste sa ocitli v situácii ako predseda parlamentu Danko alebo premiér Fico?

Ja nie som v takej ústavnej funkcii ako oni, len poslanec. A primerane právu verejnosti na informácie by som ich poskytol. Verejnosť vedela v čase koaličných rokovaní, že som mal bolesti krížov. Jednak to bolo aj vidieť, jednak som to aj hlásil a postupne sa aj športom a cvičením snažím týchto bolestí zbaviť.

Vedeli ste o zdravotnom stave pána premiéra?

Všetko, čo som potreboval vedieť, som vedel. Určite som vedel viac ako bolo oficiálne stanovisko, z pochopiteľných dôvodov.

Procházka so ženou Katarínou a rodinou na ceste k volebnej urne
Zobraziť galériu (8)
Procházka so ženou Katarínou a rodinou na ceste k volebnej urne  (Zdroj: SITA)

Ako vyzerá váš bežný deň?

Ako kedy. Je to pestré. Dnes ráno som si bol zaplávať. Potom som mal stretnutie s ľuďmi z regiónov. Teraz som dával vyjadrenie pre TA3, teraz sedím s vami. Možno že sa mi podarí aj naobedovať. Poobede mám účasť na recepcii poľskej ambasády k štátnemu sviatku Poľskej republiky, pretože vediem v parlamente skupinu priateľstva s Poľskou republikou. Poľsko považujem za strategického partnera. Včera bol podobný deň a zajtra (dnes – pozn. red.) mám rozhovor pre TASR, robotu v kancelárii a tiež nejaké stretnutia s ľuďmi z regiónov.

Čo čítate?

Z printov toho čítam málo. Väčšinu z nich čítam na webe. V papierovej verzii najmä časopis The Economist, ten máme predplatený. Na Twitteri som každý deň, na Facebooku už trochu menej ako kedysi.

Chodíte do regiónov medzi ľudí aj po voľbách?

Práve v tejto chvíli si plánujeme taký koncept výjazdov do regiónov. Boli sme na východnom Slovensku v závere minulého týždňa. V rozsahu ako nám to umožní priebeh parlamentnej schôdze budeme chodiť aj ďalej. Chceme tú komunikáciu udržiavať v prevádzke celý čas a byť v regiónoch medzi ľuďmi počas celého obdobia. Tá spätná väzba je dôležitá. Vďaka nej si viete upraviť ten plán, lebo zistíte, ako sa na to pozerajú ľudia, ktorých sa tie opatrenia týkajú. To nezistíte z kancelárie v Bratislave, to zistíte iba v teréne.

Ľudia vám nenadávajú na ulici do zradcov?

Nie. S tým som sa vôbec nestretol. Práve naopak. Keď už ma niekto na ulici osloví, zatiaľ výlučne so slovami povzbudenia. Ale možno je to spôsobené tým, že keď už niekto niekoho osloví, tak nie preto, aby mu nabrýzgal, ale aby ho povzbudil a podporil. Zatiaľ mám takúto skúsenosť, že ľudia sa pristavia a povedia – urobili ste dobre, to bolo to jediné, čo sa dalo. Alebo, preboha už niekto upracte tých krikľúňov, veď to nie je normálne, že celé roky iba nadávajú. To vyberám z takých najčerstvejších zážitkov, ktoré som mal teraz cez víkend.

Ako zvláda Vaša žena humbuk okolo Vás?

Určite nemám mandát od mojej manželky na to, aby som za ňu rozprával do médií. Ani sa nebudem tváriť, že ten mandát mám.

Ani Vám niekedy nevynadá za niečo, čo ste povedal?

Moja žena podporuje plán, ktorý sme pripravili a ktorý chceme presadiť. A vo zvyšku, sú to otázky na ňu.

Radí Vám pri politických rozhodnutiach?

Moja žena sa zaujíma o verejný priestor. Celkom prirodzene sa bavíme doma aj o tom, čo sa deje v spoločnosti. Nebavíme sa len o deťoch a rodine a o Game of Thrones. Ale bavíme sa aj o tom, čo sa deje v slovenskej spoločnosti, rovnako ako je to aj v iných manželstvách.

Rozmýšľali ste, čo budete robiť, keď odídete z politiky?

Nie.

Vôbec?

Nie.

Viac o téme: Radoslav ProcházkaSieť
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu