Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

Slováci, pozor na rodičov, šmejdi okrádajú stále drzejšie: VIDEO Nový trik podvodníkov

Pomôžte polícii v pátraní Zobraziť galériu (7)
Pomôžte polícii v pátraní

TRNAVA - Vskutku rafinovaným spôsobom okradli neznámi páchatelia dôverčivých dôchodcov. Pod rúškom fiktívnej kúpy auta škaredo podviedli starší manželský pár.

Polícia pátra po totožnosti muža, ktorý je podozrivý z podvodu na senioroch. Ako opísala hovorkyňa trnavských policajtov Martina Kredatusová, v marci sa jeden z páchateľov niekoľkokrát vydával v telefonickom rozhovore so 74-ročnou ženou z Galanty za jej bratranca. Najprv žiadal požičať 8-tisíc eur na kúpu auta. Žena mu však povedala, že toľko peňazí nemá. Asi po desiatich minútach zatelefonoval opäť a oznámil, že si inde požičal 5-tisíc eur a potrebuje už len 3-tisíc. S požičaním tejto sumy pani súhlasila a páchateľ jej povedal, aby peniaze priniesla k obchodnému domu v Galante.


Slováci, pozor na rodičov,
Zobraziť galériu (7)

Fiktívny manažér

Na dohodnuté miesto išiel manžel, ktorého na mieste oslovil jeden z páchateľov a uviedol, že je manažér bratranca. Podal mu telefón, v ktorom mu páchateľ vydávajúci sa za bratranca potvrdil, aby peniaze odovzdal manažérovi. 80-ročný dôchodca odovzdal údajnému manažérovi obálku s 3-tisíc eurami. Keď sa vrátil domov, manželka mu oznámila, že boli podvedení, pretože telefonovala so skutočným bratrancom, ktorý o požičaní peňazí nič nevedel.

 

 

 

Je dôležité podotknúť, že páchateľ konal naozaj rýchlo. Od prvého telefonátu po odovzdanie peňazí ubehlo len 30 minút. 

Slováci, pozor na rodičov,
Zobraziť galériu (7)

Polícia začala trestné stíhanie vo veci podvodu a pátra po totožnosti muža, ktorého zachytili kamery pri obchodnom centre. "Žiadame občanov, ktorí muža na záberoch spoznali, aby to oznámili na polícii prostredníctvom linky 158," vyzvala Kredatusová.

Slováci, pozor na rodičov,
Zobraziť galériu (7)

V Trnavskom kraji zaznamenala polícia od začiatku tohto roka niekoľko prípadov podvodu na senioroch. V niektorých prípadoch sa seniorom podarilo podvodu predísť tým, že po telefonáte s údajnúm "vnukom", ihneď kontaktovali svojich príbuzných. Tak vyšlo najavo, že sa ich niekto pokúšal podviesť alebo jednoducho povedali, že peniaze nemajú a páchateľ viackrát nezavolal.

Slováci, pozor na rodičov,
Zobraziť galériu (7)

Slováci, pozor na rodičov,
Zobraziť galériu (7)

Slováci, pozor na rodičov,
Zobraziť galériu (7)

Polícia opakovane upozorňuje  seniorov

Polícia upozorňuje seniorov, aby svoje úspory nedávali žiadnym cudzím osobám. "Takíto páchatelia dokážu pôsobiť veľmi dôveryhodne a staršieho človeka obalamutia tak, že je presvedčený, že telefonuje skutočný príbuzný," vystríhala Kredatusová a doplnila: "Žiadame tiež mladších príbuzných, aby svojich seniorov na takéto praktiky upozornili. Pozor treba dávať aj na podvodníkov, ktorí sa vydávajú za pracovníkov poskytujúcich rôzne služby, ako sú elektrikári, vodári, pracovníci poisťovní a pod."

Jedného z podvodníkov zachytila kamera

Seniori

Viac o téme: PáchateľPodvodySenioriTrnava
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu