Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Skoré dovolenky v ohrození: Meteorológovia ukázali veľkú predpoveď na začiatok leta

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto

BERLÍN - Aj vy ste si všimli, že je koncom apríla nezvyčajne chladno? Leto tak skoro ani nečakajte! Podľa predpovede nemeckého meteorológa bude do Európy naďalej prúdiť polárny vzduch, ktorý schladí vaše plány.

Rozvoňané stromy a prechádzky pod košatými rozkvitnutými stromami? Kdeže. Nemecký meteorológ Dominik Jung pre Welt.de opísal, ako bude vyzerať scenár letného oteplenia. Tento rok nenastane až tak skoro, ako si myslíte.

Aj vy už snívate o Chorvátsku? Keď uvidíte, ako to tam vyzerá teraz, budete sa triasť!

Kým záhradkári a poľnohospodári bojujú s rannými prízemnými mrazmi o svoju úrodu, my sa trasieme od zimy cestou ráno do práce. Ochladenie nás prekvapilo v čase, keď si už robíme plány na letné dovolenky. Pýtate sa, kedy nastane vytúžená zmena?

Do Európy aktuálne prúdi chladný polárny vzduch a výrazné zlepšenie počasia je zatiaľ v nedohľadne. Po minulé roky sme sa už v apríli pomaly mohli aj opaľovať, ale teraz o tom môžeme iba snívať.

Nelichotivá letná prognóza

Podľa Junga bolo za posledné roky počasie na jar také, ako na začiatku leta, pričom samotné leto bolo potom prevažne premenlivé. „V porovnaní s uplynulým desaťročím je tento rok na jar celkom chladno,“ uvažuje meteorológ.

Nič netušiace deti sa hrali na ihrisku, keď sa strhla dráma: VIDEO úradoval veterný diabol

Z odhadov vyplýva, že v máji by priemerné teploty nemuseli presahovať ani 17 stupňov Celzia, navyše, nasledujúci mesiac by sme sa mali pripraviť aj na daždivú etapu. V noci by sa teploty opäť mohli blížiť k bodu mrazu. Jung teda ľuďom radí, aby si ešte ponechali zimné kabáty poruke. Teploty budú podľa neho stúpať len pozvoľna a ešte v júni by nás mohli nepríjemne schladiť.

Kedy k nám teda dorazí leto?! Jung upozorňuje, aby sme nerobili unáhlené závery. Prognóza sa ešte môže zmeniť. V tomto duchu si však môžete letnú dovolenku plánovať radšej v júli. 

Skoré dovolenky v ohrození:
Zobraziť galériu (2)

Viac o téme: LetoPredpoveď počasia
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu