Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Predavačky z košických potravín ako otrokyne: Neľudské podmienky a kolaps na pracovisku

potraviny v Košiciach Zobraziť galériu (3)
potraviny v Košiciach (Zdroj: foto: Miro Vacula)

KOŠICE - Predavačky siete potravín Milk Agro v Košiciach sú kvôli neľudským pracovným podmienkam s nervami v koncoch. Podľa ich slov sú šikanované zo strany zamestnávateľa.

Predavačky vraj nedostávajú zaplatené nadčasy. Majú problém s čerpaním dovolenky, dokonca aj s návštevou u lekára buď so sebou alebo s dieťaťom. Predavačky sa verejne vyjadrovať do médií nechcú, pretože sa boja o prácu. Niektoré však anonymne povedali, že musia pracovať aj 13 až 15 hodín denne. “Kolegyňa má problém s tlakom, robila celý deň. Zrazu jej prišlo zle. Zrejme sa nestihla ani napiť. Rýchlo sme zavolali sanitku,” povedala jedna z predavačiek pre kosicednes.skOd začiatku roka už od námahy skolabovali tri pracovníčky. Ako ďalej predavačka uviedla, nedostali zaplatené ani za nadčasy. Zamestnávateľ vraj od nich tiež žiada, aby zaplatili za tovar po záruke, ak sa nepredá. Sťažnosti zamestnancov už preveruje aj Národný inšpektorát práce. 

Predavačky z košických potravín
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: foto: Miro Vacula)

„Zo strany inšpekcie práce boli vykonané kontroly vo viacerých prevádzkach v Košickom a Prešovskom kraji. Boli zistené nedostatky najmä v oblasti pracovnoprávnych predpisov, predovšetkým v súvislosti s evidenciou pracovného času a mzdou za prácu nadčas," informovala  riaditeľka kancelárie GR a kontroly Národného inšpektorátu práce v Košiciach Slavěna Vorobelová a zároveň doplnila, že zamestnávateľovi bolo nariadené odstrániť zistené nedostatky v stanovených termínoch. "Za porušenie povinností hrozí zamestnávateľovi pokuta až do výšky 100 000 eur, pričom túto pokutu je možné uložiť do dvoch rokov odo dňa prerokovania protokolu. Národný inšpektorát práce plánuje mimoriadne previerky zamerané na dodržiavanie ustanovení súvisiacich s evidenciou pracovného času, prácou nadčas, mzdou za prácu nadčas a pod. v odvetví maloobchodu a veľkoobchodu,“ vysvetlila riaditeľka. 

Oslovili sme aj predstaviteľov spoločnosti Milk Agro, ktorá má sídlo v Prešove, aby sa k výsledkom kontroly a sťažnostiam pracovníčok vyjadrili. Odpovede sme zatiaľ nedostali.

Predavačky z košických potravín
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: foto: Miro Vacula)

Viac o téme: PotravinyPredavačka
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu