Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Predseda parlamentu Danko to má za sebou: Lekári prezradili detaily jeho stavu

Zľava: Riaditeľ NOÚ Jozef Dolinský, prednosta Kliniky chirurgickej onkológie Juraj Pechan, primár Oddelenia chirurgickej onkológie B Daniel Pinďák Zobraziť galériu (7)
Zľava: Riaditeľ NOÚ Jozef Dolinský, prednosta Kliniky chirurgickej onkológie Juraj Pechan, primár Oddelenia chirurgickej onkológie B Daniel Pinďák (Zdroj: Jan Zemiar)

BRATISLAVA - Andrej Danko už odvčera leží v Národnom onkologickom ústave. V týchto chvíľach je už po operácii. Na žalúdku mu lekári našli bližšie nešpecifikovaný nález, ktorý spolu s menšou časťou žalúdka odstránili. Danka operovali špecialisti. Na tlačovke prezradili detaily operácie.

Operáciu skončili lekári okolo obeda. Podľa nich prebehla bez komplikácií. „Pán Andrej Danko podstúpil v NOU viaceré diagnostické vyšetrenia. Výsledky vyšetrení vyhodnotil multidisciplinárny tím a jednoznačne indikoval operáciu a odstránenie nálezu. Spomínaný nález bude podrobený histologickému vyšetreniu,“ povedal riaditeľ NOÚ Jozef Dolinský. 

Na operácii sa zúčastnili štyria chirurgovia - vedúcim tímu bol prednosta Kliniky chirurgickej onkológie SZU a NOÚ Juraj Pechan a hlavným operatérom chirurg Daniel Pinďák.

Nález odstránili, Danko sa už prebral

"Operácia prebehla bez komplikácií, bez väčších prekvapení. V týchto chvíľach je Danko prebratý a komunikuje s ošetrujúcim personálom. Operácia trvala 2 hodiny a 40 minút. Predpokladaná dĺžka hospitalizácie bude 10 až 14 dní. Definitívne výsledky histológie, ktoré vypovedia o pôvode nálezu, budú k dispozícii až o sedem až desať dní," informoval Dolinský.

Budova NOÚ
Zobraziť galériu (7)
Budova NOÚ  (Zdroj: Jan Zemiar)

Dve tisíc operácií žalúdka sa vykoná na Slovensku, tisícka z toho sa vykoná s prederavením či krvácaním, informovali lekári na tlačovke. Stovka operácií sa vykoná iných. A 450 až 600 prípadov tvorí odstránenie časti alebo celého žalúdok. V rámci týchto operácií ich najčastejšie vykonáva klinika na NOÚ.

Nechcel luxus

Ako informovali odborníci, Dankovi záležalo, aby jeho pobyt nijako nezasiahol chod nemocnice, nemuseli obmedziť žiadnu časť nášho zariadenia. Na záver tlačovky sa riaditeľ Ústavu poďakoval, že využil slovenské zdravotníctvo. "Jednoznačný doklad o tom, že slovenské zdravotníctvo dokáže svojim pacientom poskytnúť komplexnú odbornú starostlivosť, pracujú u nás špičkoví odborníci. Za dôveru srdečne dankovi ďakujem," uzavrel Dolinský. Žiadne otázky novinári klásť nemohli.

Juraj Pechan
Zobraziť galériu (7)
Juraj Pechan  (Zdroj: SITA)

V ústave je od nedele

Predseda parlamentu je už od včera v NOU v Bratislave. "Predsedu NR SR Andrea Danka včera večer hospitalizovali v Národnom onkologickom ústave v Bratislave. Dôvodom hospitalizácie je podozrivý ložiskový nález v žalúdku," informovala Topky Dankova hovorkyňa Zuzana Čižmáriková.

Predseda parlamentu Danko to
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: SITA)

Danko o svojom náleze informoval včera aj sám. "Mám nález v oblasti žalúdka a záleží od procesu a postupu operácie, ale verím, že všetko zvládneme a budem môcť ďalej pracovať, bojovať a niekedy aj strpieť rany, ktoré bolia," uviedol Danko.

Hektická práca

Danko sa už minulý týždeň vyjadril, že je vystavený veľkej hektike, ktorá sa môže prejaviť aj na jeho zdraví. „Odolávate tisíckam útokov, dostávate politické facky, podpásovky a žnete aj energie ľudí, ktorí sa naozaj trápia a rozmýšľajú, ako zmeniť svoj život. Dovolím si zaželať premiérovi rýchle uzdravenie. A dúfať, že aj ja sa po ťažkostiach so žalúdkom rýchlo zaradím do pracovného procesu,“ povedal Danko.

Andrej Danko
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: SITA)

Nestihne hlasovanie o programovom vyhlásení

Predseda NR SR zároveň potvrdil v nedeľňajšej televíznej relácii TA3, že sa nezúčastní na hlasovaní o programovom vyhlásení vlády. V parlamente ho budú zastupovať podpredsedovia NR SR. "V tých hlavných procesných veciach, ako je možné podpisovanie zákonov či prijímanie návštev, to bude Béla Bugár," uviedol Danko.

Tlačovka hneď po operácii

Brífing riaditeľa Národného onkologického ústavu a klinického onkológa Jozefa Dolinského, prednostu kliniky chirurgickej onkológie Juraja Pechana a chirurga Daniela Pinďáka k zdravotnému stavu predsedu Národnej rady SR Andreja Danka sa uskutoční dnes po zákroku v popoludňajších hodinách v priestoroch NOU na Klenovej 1 v Bratislave. Očakáva sa okolo 13-tej hodiny.

Viac o téme: OperáciaŽalúdokSNSAndrej Danko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu