Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Prieťahy na súdoch maria spravodlivosť: V roku 2015 ich prokuratúra nezavinila

Jaromír Čižnár
Jaromír Čižnár (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Prokuratúre sa aj v roku 2015 podarilo znížiť dĺžku prípravného konania. Pozitívny je pokles prevedených neskončených trestných vecí z predchádzajúcich rokov na všetkých prokuratúrach, ktorý nasvedčuje zlepšeniu rýchlosti konania.

"V kalendárnom roku 2015 Ústavný súd Slovenskej republiky ani v jednom prípade nezistil porušenie práva sťažovateľovi na urýchlené prejednanie veci (bez prieťahov), ktoré by zavinila prokuratúra," skonštatovala hovorkyňa Generálnej prokuratúry SR Andrea Predajňová a doplnila: "Generálny prokurátor Jaromír Čižnár už pri svojom nástupe do funkcie v júli 2013 prevetral spisy na prokuratúre. Vydal pokyn, aby prokurátori pouzatvárali staré spisy. Napriek tomu, že prokuratúra bola v tom čase poddimenzovaná, chýbali prokurátori, za päť mesiacov od jeho nástupu do funkcie sa to podarilo." 

Čižnár vydal pokyn prokurátorom

Čižnár vydal už v decembri 2013 prokurátorom pokyn, aby vo veciach, kde je podaná obžaloba za prečiny a súd nevykonal v danej trestnej veci žiadny úkon dlhšie ako 6 mesiacov, alebo ak ide o zločin a súd nevykonal v danej trestnej veci žiadny úkon viac ako 1 rok, podá prokurátor sťažnosť na prieťahy. V roku 2015 podali prokurátori v trestných veciach 102 sťažností na príslušné súdy pre nečinnosť sudcov. "V tejto súvislosti ale poznamenám, že pri maximálnej snahe prokurátorov, ktorých niekedy ženiem do extrému, ťažko im vysvetlím – ako je možné, že sa na súde premlčí 36 trestných vecí u jedného sudcu. Toto sa stane aj napriek tomu, že prokurátori v týchto veciach podali tomuto sudcovi desiatky žiadostí, aby v týchto veciach konal, alebo sťažnosti na prieťahy. Ani v jednej nereagoval. Pokiaľ sa nebudú robiť poriadky na súdoch, ale aj na polícii, tak sa nedostaneme ďalej. Tento fakt potvrdzuje aj štatistika Ústavného súdu Slovenskej republiky, ktorý za desať mesiacov roka 2015 priznal sťažovateľom za súdne prieťahy vyše 600 tisíc eur," vysvetlil generálny prokurátor. 

Zníženie nevybavených vecí na prokuratúrach

Do júla do decembra 2013 sa v rezorte prokuratúry znížil počet nevybavených vecí nad 1 rok o 25,57 precent, počet nevybavených vecí nad 2 roky sa znížil o 45,20 percent, počet nevybavených vecí nad 3 roky sa znížil o 53,50 percent. V roku 2014 sa znížil počet nevybavených vecí nad 1 rok o 19,55 percent, počet nevybavených vecí nad 2 roky sa znížil o 34,73 percent, počet nevybavených vecí nad 3 roky sa znížil o 41,80 percent.

V roku 2015 sa znížil počet nevybavených trestných vecí nad 1 rok, v ktorých vykonávajú prokurátori dozorovú právomoc, k 30. septembru 2015 v porovnaní s predchádzajúcim štvrťrokom poklesol o 3, 24 percent, počet nevybavených trestných vecí nad 2 roky za štvrťrok poklesol o 4, 39 percent, počet nevybavených trestných vecí nad 3 roky sa znížil za štvrťrok o 7,74 percent. Generálna prokuratúra Slovenskej republiky analyzuje rýchlosť konania na trestnom úseku za celú prokuratúru každý štvrťrok. Rovnako analyzuje aj rýchlosť skončenia prípravného konania po doručení návrhu na podanie obžaloby a návrhu na konečné rozhodnutie. V tejto súvislosti k 30. septembru 2015 došlo v porovnaní s predchádzajúcim štvrťrokom k poklesu trestných vecí starších ako 3 mesiace o 44,09 percent.

Viac o téme: Jaromír ČižnárGenerálna prokuratúra SR
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu